Poziv na molitvu za Benedikta XVI. i za izbor novoga Pape

NADBISKUPSKI ORDINARIJAT ZADAR
Br. 483/2013                                                                            
Zadar, 20. veljače 2013.

 

 

 

 

 

Poziv na molitvu za Benedikta XVI. i za izbor novoga Pape

Draga braćo svećenici, redovnice i redovnici,

Braćo i sestre u Kristu!

Iako se događaji smjenjuju munjevitom brzinom i potiru u zaborav brojna zbivanja, neke događaja ipak dulje pamtimo. Siguran sam da ćemo kao vjernici dugo pamtiti nešto što nije dugo zabilježeno u povijesti Crkve. Naime, 11. veljače 2013. Papa Benedikt XVI. je na koncu redovitog konzistorija s kardinalima, na tečnom latinskom jeziku, objavio kako ih je sazvao ‘ne samo zbog triju kanonizacija, već i zato da im priopći jednu važnu odluku za život Crkve’. Nimalo se ne treba čuditi da su nazočni kardinali bili šokirani tom viješću. A ona je glasila: ‘Nakon što sam se više put preispitao pred Bogom, došao sam do uvjerenja da mi moje snage, zbog poodmakle dobi, više ne dopuštaju vršiti na prikladan način moju papinsku službu… Zbog toga, duboko svjestan težine ovoga čina, u punoj slobodi, izjavljujem da se odričem službe Rimskog biskupa, nasljednika svetog Petra, koju su mi 19. travnja 2005. povjerili kardinali, tako da će od 28. veljače 2013., u 20 sati, stolica Svetog Petra biti upražnjena i morat će se sazvati konklave za izbor novoga pape. Što se mene osobno tiče, želim i ubuduće služiti svim srcem, čitavim životom posvećenim molitvi, svetu Crkvu Božju”, kazao je Papa u izjavi kojom je najavio odreknuće papinske službe.

U nedavnom pismu koje sam u ime hrvatskog episkopata uputio Papi, napisao sam kako njegovu odluku prihvaćamo s poštovanjem i u njoj otkrivamo veliku ljubav prema Crkvi Božjoj koju Benedikt XVI. pokazao tijekom briljantnih osam godina svoga pontifikata. I dodao sam kako smo sada u molitvenom zajedništvu bliži nego ikada. Gledom na Papinu odluku o odreknuću, evo, nekoliko konkretnih uputa i odredbi:

a.      Gledom na odreknuće službe pape Benditka XVI.

– Neka se u našim župnim zajednicama objavi službeno u nedjelju, 24. veljače 2013. Papina odluku o odreknuću i neka se cjelovito pročita tekst njegove ‘deklaracije’ (nalazi se na prvoj stranici Glasa Koncila od 17. veljače 2013.).

–  Neka se 28. veljače, dan kada će Sveta Stolica u 20 sati biti upražnjena (sede vacante), upriliči tijekom dana liturgijski susret s vjernicima (misa, klanjanje, krunica, bdijenje) kao zahvala za dar Benedikta XVI. Tada se može progovoriti o njegovom pastirskom služenju.   

–  U našoj prvostolnici namjeravam toga dana u večer, u 19,30 sati, imati konferenciju o Papi Benediktu XVI. koju ćemo završiti euharistijskim klanjanjem.

b.      Gledom pak na stanje ‘sede vacante’ do izbora novoga pape:

– Pozivam župnike i rektore crkava, redovničke zajednice, katehete i katehistice i sve vjernike laike neka se uključe u molitvu za izbor novoga Pape. Tijekom vremena konklava neka se nakon popričesne moli zborna molitva iz Rimskog misala za izbor pape (str. 703) i doda Oče naš, Zdravo Marijo i Slava Ocu.

–  Do izbora novog pape u misama se ispušta «s papom našim…».

–  Dan kada se sazna da je Papa izabran, neka se odmah oglase zvona kroz deset minuta kao znak naše zahvale za dar novoga Pape.

–  U nedjelju pak poslije objave o izboru neka se na kraju svete mise otpjeva svečani Tebe Boga hvalimo i pruži vjernicima informacija o novom Petrovu nasljedniku. I neka se nastavi moliti za Papu, kako pod misom tako i kod drugih liturgijskih obreda. U prilogu je formular molitve koju se može koristiti.

Iako nam je teško zbog Bendiktovog odreknuća, jer smo u njemu imali dragog prijatelja, oca i poglavara, ipak očima vjere prihvaćamo njegovu odluku i zahvaljujemo Bogu za njegovo dosadašnje služenje, kao i za dane njegova daljnjeg života za koje je odredio da ‘budu posvećeni molitvi za svetu Crkvu Božju’.

Svima pozdrav i blagoslov od Gospodina,

†  Želimir, nadbiskup

 ******

Molitva za Crkvu i za Papu

Molimo za svetu Crkvu Božju, neka se Bog udostoji mir joj udijeliti, ujediniti je i štiti po cijelom krugu zemaljskom, kako bi ustrajala postojanom vjerom u ispovijedanju imena Isusova.

Molimo za našega papu …………………. Neka ga Gospodin, koji ga je odabrao u redu biskupstva, čuva zdrava i nepovrijeđena svojoj svetoj Crkvi. Neka uspješno vlada pukom svetim Božjim. A hrvatski narod neka ostane vjeran i odan Svetom Ocu, te urešen kršćanskim krjepostima napreduje ovdje na zemlji, dok ne prispije u vječno spasenje. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.