ODRŽANE VJERONAUČNE OLIMPIJADE ZA ZADARSKU NADBISKUPIJU

Osnovna škola Šimuna Kožičića Benje Zadar i Klasična gimnazija Ivana Pavla II. Zadar predstavljat će Zadarsku nadbiskupiju na državnom natjecanju iz vjeronauka u travnju u Dubrovniku. Vjeronaučne olimpijade za osmoškolce i srednjoškolce Zadarske nadbiskupije održane su u utorak 19. veljače u OŠ Bartula Kašića u Zadru i u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića u Zadru. Vjeroučenici OŠ Šimuna Kožičića Benje koji su osvojili prvo mjesto su: Franka Milanja, Mia Puhalović, Ivana Ćosić, Ivana Rambrot te vjeroučiteljica, mentorica Darija Santini. Drugo mjesto osvojila je OŠ Bartula Kašića Zadar (Jolida Klarić) a treće OŠ Stjepana Radića Bibinje (s. Dijana Mlinarić). U natjecanju 44 osmoškolaca u pratnji mentora sudjelovalo je još osam škola: Smiljevac – Zadar, Zadarski otoci – Zadar, Kistanje, Braća Ribar – Posedarje, Jurja Dalmatinca –  Pag, Sv. Filip i Jakov, Privatna osnovna škola Nova – Zadar i Privlaka. Srednjoškolci Klasične gimnazije Ivana Pavla II. Zadar koji su osvojili prvo mjesto su: Zrinka Bulić, Ante Vojković, Josipa Knežević, Petra Krešimira Savić, s mentorima don Rolandom Jelićem i s. Viktorijom Gadža. Drugo mjesto osvojila je Gimnazija Jurja Barakovića (mentor Slobodan Šarić) a treće Gimnazija Franje Petrića (Marija Klanac Jozić). U natjecanju 36 vjeroučenika sudjelovalo je još šest škola: Gimnazija Vladimira Nazora, Biograd na moru, Kneza Branimira – Benkovac, Medicinska škola Ante Kuzmanića, Poljoprivredno, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića i Zadarska privatna gimnazija.

Molitveni početak kod natjecanja srednjoškolaca pripremila je s. Danijela Kovačević s učenicama Medicinske škole, a natjecatelje su prigodno pozdravili ravnatelj Medicinske škole Davor Vidaković i kancelar zadarske nadbiskupije don Josip Lenkić. Prije početka natjecanja, osmoškolce je ohrabrio i uspjeh im poželio zadarski nadbiskup Želimir Puljić, koji je sjeo s vjeroučenicima i u školske klupe.

O temi ovogodišnje olimpijade ‘Sveti Dominik i red propovijednika’ osmoškolcima je riječ uputio mr. don Gašpar Dodić, predstojnik nadbiskupijskog Katehetskog ureda. U pripremi za jubilej 800 godina od utemeljenja Reda (1216-2016) na Božić 1216. g., papa Honorije III. bulom ‘Religiosam Vitam’ priznao je tu mušku zajednicu kao red propovjednika.

„Znak identiteta dominikanske obitelji je propovijedanje za spasenje ljudi. U životu svetaca, ljubav prema Gospodinu i bližnjemu, traženje Božje slave i spasenja duha idu jedno s drugim ukorak“ rekao je don Gašpar, istaknuvši da su franjevci i dominikanci u Srednjem vijeku pokrenuli duhovnu obnovu, i svijetu koji je stario vratili mladost i priopćili novi život.

„Izvanredna i smirena odvažnost prepoznatljiva je crta Dominikove svetosti. Ta odvažnost očitovala se i u osnivanju reda propovjednika. Nekolicinu okupljene braće Dominik je iz Toulousa poslao u Pariz da tamo studiraju, propovijedaju i osnuju samostan. Govorio je da se ne boje da će uspjeti. No najveća njegova odvažnost je bila bezgranično pouzdanje u Boga i radi Boga u braću“ rekao je don Gašpar. Poželio je sudionicima da ih život Dominika Guzmana potakne da budu gorljivi u molitvi, hrabri u življenju vjere i duboko zaljubljeni u Krista, zaključivši: „Po njegovu zagovoru, molimo Boga da uvijek obogaćuje Crkvu istinskim propovjednicima evanđelja“.

Ines Grbić