BOŽIĆNO ČESTITANJE NADBISKUPA, SVEĆENIKA, REDOVNIŠTVA I NADBISKUPIJSKIH USTANOVA

“Božić će nam biti uznemiren neispravnim poimanjima o čovjeku. Moramo se boriti za istinu o čovjeku, a  također i za Božju istinu! Pozvani smo kao oni kojima je Bog povjerio, u  ovom vremenu to otajstvo navještati i braniti. Budimo svjesni da to nije lako, ali imamo odgovornu zadaću – i u ovom vremenu prenijeti i svjedočiti istinu koju nam je Bog u svom utjelovljenom Sinu objavio” istaknuo je zadarski nadbiskup Želimir Puljić na božićnom susretu sa svećenicima, redovništvom i djelatnicima Ordinarijata i ustanova nadbiskupije u subotu 22. prosinca u Salonu Nadbiskupskog doma u Zadru, u razmjeni božićne i novogodišnje čestitke. “Kad gledamo otajstvo Božića, razmišljamo o Bogu koji je postao čovjekom. Kao teolozi i vjernici shvaćamo razlog njegova dolaska – da nam objavi punu istinu o Bogu i punu istinu o čovjeku. Kao aktivnim radnicima na njivi Gospodnjoj, dužnost nam je to otajstvo čuvati, produbljivati i za njega se boriti. Kad kažem ‘boriti se’, razumije se kontekst u kojem se nalazimo – u prijetvornom vremenu, u vremenu, usudio bih se reći, epohalnih razmjera, kad se otajstvo čovjeka i otajstvo Boga stavlja u pitanje. Zato je papa nedavno spomenuo jednog francuskog Židova, znanstvenika, koji je rekao da je rečenicom Simone de Beauvoir, da se ženom ne rađa, nego ženom se postaje, izvrgnuta istinska antropolgija o kojoj smo učili – da je čovjek Božje stvorenje. Čovjekom se ne postaje, nego se čovjekom rađa. U Božjoj zamisli, čovjek je ono što je čovjek – muško i žensko, stvori ih” istaknuo je mons. Puljić.

Zahvalivši na čestitkama, u tom je kontekstu poželio sretne božićne blagdane i optimizmom ispunjene dane koji nas čekaju.

 U ime svećenika, redovništva i suradnika, nadbiskupu se obratio don Milivoj Bolobanić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije. Rekao je da je pred svima veliki zadatak u Godini vjere koja je u Zadarskoj nadbiskupiji otvorena na spomendan bl. Ivana Pavla II. u katedrali sv. Stošije 22. listopada. Tim je povodom mons. Puljić vjernicima uputio Pismo naslovljeno ‘Proučavajmo razloge i temelje naše vjere’. U nadbiskupiji su za svećenike zaređeni Ivan Perković, Šime Žilić te franjevci Nikola Devčić i Gabrijel Škibola, a za đakone Marin Batur i Damir Šehić. Don Milivoj je čestitao nadbiskupu na izboru za predsjednika HBK. “To je veliko priznanje Vašoj osobi, ali i velika i odgovorna dužnost koju ćete morati obavljati, uz redovito vođenje nadbiskupije. Od srca Vam čestitamo na novoj dužnosti i obećajemo Vam našu svesrdnu suradnju, uz želju da Vam Gospodin u svojoj dobroti podari dar mudrosti i odvažnosti, da budete pastir kakvog On želi, koji će s pastoralnim suradnicima ostvariti plan kojeg Providnost ima s nama” zaključio je vikar Bolobanić, poželjevši nadbiskupu puninu duhovne radosti svetih božićnih dana i Božji blagoslov u Novoj godini.

Ines Grbić