BOŽIĆNI SUSRET KLASIČNE GIMNAZIJE IVAN PAVAO II. ZADAR

Božićni susret Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar koji je okupio profesore, učenike i njihove roditelje održan je u srijedu 19. prosinca u dvorani te škole. Dramska sekcija gimnazije izvela je prigodni scenski program. U božićnom specijalu emisije ‘Najslabija karika’ pet učenika je odgovaralo na pitanja uz Božić, te su izveli i predstavu u kojem je uz Isusovo rođenje tematizirana i vrijednost rođenja svakog djeteta.

U godinu dana u svijetu se rodi više od 300 milijuna djece. “Moje braće i sestara, kao što su moja braća i sestre svi nebrojeni kojima ljudska zloća prekine život prije rođenja. I tko će ih na tom putu pratiti, ako su ih odbacile njihove majke? To vam želim reći ja nerođeni. I želim vas podsjetiti. Što god učinite jednom od najmanjih, meni učiniste” poručili su učenici poželjevši prosvjetljenje i otvoreno srce Bogu i bližnjemu.

Prije nego je blagoslovio sve prisutne i cijelu školsku zajednicu kao obitelj, ravnatelj Gimnazije mons. Joso Kokić rekao je kako se ovih dana često čuje čestitka Sretan Božić. “Riječ sretan povezana je sa susretom, a su-sretan znači biti sretan s drugim. Da bi čovjek bio sretan, u tu se stvarnost uključuje susret. Božić je susret Boga s ljudima. Bog se želi susretati s nama na našem životnom putu. Želi naš život uvesti u svoj božanski život. U susretu Isus donosi novi, drugačiji život. On nosi sve istinske želje i čežnje koje nosimo u dubini srca” rekao je mons. Kokić, dodavši da se zbog njihova neostvarenja često i razočaramo. “Bog nam u tom susretu donosi čovjeka u kojeg se nikad nećemo razočarati. Bog nas osposobi srećom koju donosi susret s Isusom da to podijelimo s drugima. Sreća svakog čovjeka će biti i naša sreća. To se može dogoditi samo u Isusu Kristu. Neka je Božić svima su-sretan” poručio je mons. Kokić.

 Na svečanosti je nastupio i Zbor Klasične Gimnazije Ivan Pavao II. pod ravnanjem Tomislava Pehara kojem su svi čestitali na uspjehu plasmana među 15 kvalificiranih sudionika u emisiji HTV-a ’Do posljednjeg zbora’. Održana je i humanitarna tombola ‘Da živi ljubav’ u kojoj su bili artikli kojih su se učenici odrekli a čijom su kupnjom osigurana sredstva za potrebne. Prikupljeni iznos cijele božićne večeri stavljen je u fond ‘Gorušičino zrno’ Klasične gimnazije iz kojeg se daju sredstva za pomoć učenicima iz socijalno ugroženih obitelji za vrijeme njihova pohađanja gimnazije i u nastavku školovanja. Trenutno se iz tog Fonda stipendira dvoje studenata u Zagrebu i jedan u Splitu, bivši gimnazijalci. “Počeli smo skromno, ali Bog je umnožio našu ljubav, davanje i učinio da gorušičino zrno raste. U tom će gnijezdu rasti mnogi ljudi” rekao je mons. Kokić zahvalivši dobročiniteljima koji pomažu rad Fonda, plemenite i jedinstvene gimnazijske inicijative učenika i uprave škole.

Program je obogatila i prisutnost delegacije iz srednjoškolskog katoličkog centra u Nagykanizsi u Mađarskoj. Ravnatelj te pijarističke ustanove u kojoj se nalaze gimnazija, osnovna škola i dječji vrtić, vlč. Pal Nyeste, razmatrao je s mons. Kokićem načine moguće suradnje dviju škola, da razvijaju odnos u kulturno i odgojno-obrazovnoj razmjeni učenika i znanja. Pozvan je zbor Gimnazije da dođe u Nagykanizsu na tamošnji susret katoličkih zborova. U tom se centru na čijem području živi više tisuća Hrvata kao nacionalna manjina u školi uči Hrvatski jezik, te ravnatelj Nyeste želi produbiti suradnju između dva susjedna naroda koji su u povijesti bili povezani, a sad u novoj zajednici europskih naroda, kako je rekao, trebaju promicati katolički identitet i kršćanske vrednote za dobro čovjeka.

Ines Grbić