Dvodnevni nacionalni susret Pokreta hrvatske salezijanske mladeži

p10131851Dvodnevni nacionalni susret Pokreta hrvatske salezijanske mladeži u Zadru pod geslom “Svjedoci Isusa Krista u duhu don Bosca” završen je u nedjelju 11. listopada u salezijanskoj župi svetišta Gospe Loretske u Arbanasima u Zadru. Sudjelovalo je 300 mladih iz Zagreba, Rijeke, Splita, Sirača, Čabra, Zadra i Žepča gdje je jaka salezijanska zajednica, predvođeni salezijanskim svećenicima, sestrama Kćeri Marije Pomoćnice i salezijanskim suradnicima. Salezijanci su, nakon isusovaca, najbrojniji red u svijetu. U Hrvatskoj djeluje 84 svećenika a s onima u formaciji ih je preko stotinu. Imaju puno zvanja, a Škola župnih animatora u Hrvatskoj, projekt HBK, potekao je upravo od salezijanaca. U formativnom i zabavnom programu salezijanski mladi, gradeći zajedništvo i snažeći povezanost, dublje su upoznavali salezijansku karizmu u 17 radionica na temu oratorija. To je metoda don Bosca po kojoj salezijanci djeluju a vezan je uz župu, omladinski centar ili školu. Oratorij se temelji na četiri stupa: dvorište, crkva, škola i dom. U oratoriju mladi konkretno iskazuju duhovnost u kojoj rastu te i drugima nude razne sadržaje. Škola se shvaća u formativnom smislu, pružanje ljudima informacija potrebnih za život. U dvorištu salezijanac prihvaća ljude; tu dolazi do igre i neformalne komunikacije pri čemu shvaćaju da je svećenik tu za njih i da su dobrodošli. Crkva je temeljna za preostala tri stupa. “U nasljedovanju Krista u duhu don Bosca treba najprije poznavati temelje toga što je don Bosco govorio. Idealno je kad se uz oratorij nalazi župa pa se ljudi koji dolaze u oratorij uključuju u život župe. Kad to nije moguće, u školi ili omladinskom centru su redoviti molitveni susreti. Dom znači da je oratorij mjesto gdje se svatko osjeća dobrodošao, kao u svojoj obitelji” rekao je don Ivan Šibalić, povjerenik za pastoral mladih u Hrvatskoj salezijanskoj provinciji. Oratorij je kao pastoralnu stvarnost utemeljio don Bosco u Italiji krajem 19. st. U Hrvatskoj zbog komunizma nije dostatno zaživio, tek u slobodnoj domovini zadnjih 15 godina.

p1013182U župnoj crkvi Gospe Loretske mladi su sudjelovali i u pokorničkom bogoslužju, euharistijskom klanjanju i misnom slavlju. Radni dio odvijao se u arbanaškoj osnovnoj školi, a spavali su u OŠ ‘Petra Preradovića’ te su salezijnaci zahvalili ravnateljima tih škola, Jasni Matešić i Milanu Marasoviću. Zadarski je susret bio i premijera u pronošenju simbolične dosjetke koja je njihov budući prepoznatljivi odjevni identitet. Mladi su bili odjeveni u bijele majice na čijoj je poleđini modificirani logo ‘Facebosco’, a status glasi ‘Svjedoci Isusa Krista u duhu don Bosca’. Na prednjoj strani je lik don Bosca koji poput konca ide ka križu. “Mi ne slavimo don Bosca nego po don Boscu slavimo Krista. To je cijela logika, slaviti Krista u duhu don Bosca” rekao je don Ivan. Pokret salezijanske mladeži u Hrvatskoj formalno postoji pet godina. Ove je godine njihov nacionalni susret, koji se održavaju deset godina, prvi put održan u Zadru te se tako priključio Zagrebu, Rijeci, Splitu i Žepču kao gradovima koji se izmjenjuju u domaćinstvu. Međunarodni susret salezijanske mladeži održava se svakih pet godina u Colleu, rodnom mjestu sv. Bosca. Zove se Confronto i održava se tjedan dana do don Boscova rođendana 16. kolovoza. Plod Confronta prije pet godina je da je grupa Hrvata koja je tamo bila po povratku oživjela taj pokret u Hrvatskoj. To su Luka Hudinčec i Antonija Klobučar, nacionalna predstavnica mladih salezijanaca u Hrvatskoj koji su bili i u Zadru. “Mladi postaju svjesniji čega su dio; ne samo župne zajednice gdje djeluju, nego puno šireg, pokreta salezijanske mladeži gdje Duh Sveti na osobit način djeluje među mladima. Moto don Bosca je ‘Volite što vole mladi i tada će mladi zavoljeti to što vi volite’. Podržavajući ih u sportu, glazbi, igri, salezijanci očekuju da će mladi preko toga zavoljeti Crkvu, Mariju, Krista i istinu koju je donio, kraljevstvo nebesko na zemlji. Kad animator radi u  župi, on ne animira glazbu, sport, to može raditi i ako nije kršćanin. Ono što on stvarno radi u tom trenutku jest da gradi kraljevstvo nebesko. Kad postane svjestan da to što radi nisu samo ples i zabava, nego da je to izgradnja kraljevstva nebeskog na zemlji, onda smo napravili veliki korak naprijed” rekao je don Ivan Šibalić.

p10130431Među mladima je boravio i Michele Zechin, nacionalni koordinator salezijanske mladeži u Italiji i njihov predstavnik za Europu. “U Hrvatskoj sam među ljudima koje prvi put vidim ali osjećam se kao kod kuće jer živimo u istom duhu. Važno je imati nekoga kome možeš vjerovati, a naša druženja na salezijanskom putu radosti i zajedništva stvaraju obitelj na koju se možemo osloniti” rekao je Michele. Sudjelovao je i Talijan Diego Verzini, animator u salezijanskoj školi te David Viegulasami, porijeklom Indijac koji je rođen i živi u Parizu gdje je predsjednik francuskog salezijanskog pokreta mladih. Sudionike je pozdravio i zadarski nadbiskup Ivan Prenđa. I on je kao sjemeništarac prošao don Boscovu formaciju te je pohvalio njegovu preventivnu odgojnu metodu u radu s mladima. Ohrabrio ih je da i dalje budu radosni svjedoci Krista i pozvao da sa svojim prepoznatljivim obilježjima dođu dogodine na nacionalni susret mladeži u Zadar.

Ines Grbić