PROGRAM MOLITVENOG BDJENJA S PAPOM

Zagreb, (IKA) – Četvrti sastanak Pododbora za sadržaje pripremnog razdoblja i predprogram uoči euharistijskog slavlja s papom Benediktom XVI. održan je u 11. svibnja u prostorijama tajništva Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu. Sastankom je predsjedao krčki biskup i predsjednik Vijeća HBK za obitelj Valter Župan.
U uvodnoj riječi biskup Župan istaknuo je da se izrađuje velika svijeća obiteljskih susreta kao trajni spomen na prvi susret hrvatskih katoličkih obitelji održan pod predsjedanjem pape Benedikta XVI., a koja će gorjeti i na budućim nacionalnim obiteljskim susretima. Svijeću će na kraju euharistijskog slavlja na hipodromu blagosloviti Sveti Otac, a manja replika će mu biti predana kao znak zahvalnosti, odanosti i ljubavi, molitava i žrtava svih hrvatskih obitelji.
Na sastanku je detaljno predstavljen i usvojen program molitvenog bdjenja na hipodromu koje započinje u 3 sata u noći, u nedjelju 5. lipnja. Bdjenje pod naslovom “Obitelji – zajedno u Kristu” počinje Službom svjetla u kojoj će prvi puta biti upaljena svijeća obiteljskih susreta, a od nje će svjetlo preuzeti obitelji iz šest hrvatskih župa posvećenih Svetoj obitelji te ga ponijeti u svoje župe. Uz prisjećanje na prvi susret s Petrovim nasljednikom na zagrebačkom hipodromu godine 1994., prvi dio molitvenog bdjenja u kojem sudjeluje po jedna obitelj iz svake hrvatske (nad)biskupije zamišljen je kao spoj molitve i glazbe, protkan mislima i porukama pape Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. o obitelji u njezinim najrazličitijim životnim situacijama. U središtu drugog dijela bdjenja je glazbeno-scenski program pod nazivom “Adame, gdje si?” koji završava svjedočanstvom nekoliko obitelji te obnovom bračnih zavjeta i zahvalom za djecu svih nazočnih bračnih parova. Završetak i vrhunac molitvene pripreme za euharistijsko slavlje s papom Benediktom XVI. bit će posveta hrvatskih obitelji Svetoj Obitelji.
Da bi se što bolje pripremili za susret s Kristovim namjesnikom, biskup Župan istaknuo je važnost i značenje posljednjih dana i tjedana pripreme uoči Papina dolaska, s posebnim naglaskom na duhovnu pripremu svih vjernika. U tom smislu Pododbor poziva sve hrvatske obitelji i vjernike da se uključe u duhovno-molitvenu inicijativu Foruma obiteljskih zajednica za Papu i obitelji pod nazivom “Petrova straža” (www.forum-obiteljski.org). Jednako tako, Pododbor upućuje poziv svim župama diljem Hrvatske da u petak 27. svibnja započnu devetnicu Svetoj obitelji, čiji će tekst narednih dana biti objavljen u katoličkim medijima, a sve kao vidljivi znak povezanosti i zajedništva cijele Hrvatske i svih hrvatskih obitelji u radosnom iščekivanju susreta s Petrovim nasljednikom.
Pododbor je uputio i poziv svim vjernicima i ljudima dobre volje “da u što većem broju i radosna srca sudjelujemo na jednom od najvećih događaja ovog desetljeća za Hrvatsku”, te da svi zajedno “budemo dio povijesnog susreta hrvatskih obitelji s papom Benediktom XVI. na zagrebačkom hipodromu, u nedjelju 5. lipnja”.