KONFERENCIJA ZA MEDIJE O SUSRETU OBITELJI ZADARSKE NADBISKUPIJE U VRANI

Susret obitelji Zadarske nadbiskupije u Vrani 14. svibnja, kada će misno slavlje u 11,00 sati u svetištu sv. Nediljice predvoditi zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predstavljen je u petak 6. svibnja na Konferenciji za medije u Ordinarijatu u Zadru. To je središnji animacijski susret Zadrana za odlazak u Zagreb na susret sa Svetim Ocem. U događaju u Vrani će biti zastupljene obitelji iz grada, otočnog i kotarskog dijela dijela nadbiskupije, a pjevanje na misi animira Veliki zbor Ivan Pavao II. pod vodstvom dirigenta Žana Morovića. Za vrijeme mise koja počinje škropljenjem puka blagoslovljenom vodom vjernici će obnoviti krsna obećanja. Župa Vrana sa svojih 700 vjernika i Općina Pakoštane radosno se pripremaju da okrepom i ostalim budu dobri domaćini obiteljima iz cijele nadbiskupije, rekao je vranski župnik Šimun Šindija. „Svjesni smo poteškoća koje naše obitelji imaju i prvi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji je doprinos tome da se obiteljima posveti više pažnje“ rekao je mons. Puljić dodavši da se u župnom pastoralu odgoja djece i kateheze osobita pozornost treba posvetiti obiteljima. „Susret u Vrani je bliža priprava za ono što smo htjeli da se dogodi na planu cijele Hrvatske, da osjetimo što znači zajedno vjerovati, zajedno se družiti, moliti i zajedno u Kristu ići ovim svijetom“ rekao je mons. Puljić istaknuvši da i na nacionalnom susretu obitelji s papom Crkva želi naglasiti ono što oduvijek drži da obitelj jest: „Obitelj nije udruga ni društvo, ona je veliko otajstvo i zajedništvo osoba. Određenje obitelji nadilazi naše ljudsko umovanje“. „Geslo ‘Zajedno u Kristu’ je na tragu onoga što Crkvi treba biti prioritet u djelovanju; nastojanje da se preko djece dolazi do obitelji i preko obitelji do djece, ovisno u kojim se okolnostima događa nova evangelizacija“ rekao je don Emil Bilaver, predsjednik organizacijskog odbora za susret u Vrani. Don Emil je pozvao sve župnike da animiraju  bračne parove, župne vijećnike, roditelje prvopričesnika i krizmanika, ministrante te da prijave broj vjernika kako bi se odredio broj autobusa koji će doći po vjernike ispred župa. Don Emil je zahvalio poduzeću ‘Liburnija’ za raspoloživost autobusa; cijena povratne karte je 20 kn.

Don Dario Tičić, voditelj Liturgijskog odbora, rekao je da je taj susret znak velikog nadbiskupijskog, obiteljskog zajedništva. „Kad god biskup s narodom i svećenicima slavi misu, to je znak zajedništva u Kristu. Misa je jak znak zajedništva jer gradi tijelo Kristovo, Crkvu. Svi koji sudjelujemo u misi, tu osjećamo Kristovu blizinu. Moglo se uzeti i neki drugi način slavljenja i okupljanja, ali s misom se želi naglasiti da smo Crkva koja se na taj način sprema za susret sa Svetim Ocem u Zagrebu“ rekao je don Dario. Predprogram u Vrani započinje u 9 sati a vodit će ga bračni par Ljiljana i Mladen Klanac. Sadržaj će biti prožet mislima Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. o braku i obitelji. Članovi Marijine legije i Kursilja će predmoliti meditativnu molitvu krunice, otajstva svjetla. Sudjeluju i dječji župni zborovi iz Vrane i Pakoštana, zborovi zajednice Apostoli Krvi Kristove, Mladi s Belafuže, vokalni sastav ‘Magnificat’ HKUMST-a Zadar i Neokatekumenska zajednica. Svjedočit će bračni par Lidija i Stelio Grus, roditelji dvoje djece, inače članovi Djela Marijina – Fokolara i đakon Slavko Ivoš, jer je to i Nedjelja Dobrog pastira.

Don Emil je podsjetio i na pastoralni kontekst tog susreta obitelji; u Zadarskoj nadbiskupiji pri Caritasu djeluje najstarije obiteljsko savjetovalište u Hrvatskoj; u pastoralnom centru na Puntamici svaki mjesec se održava zaručnički tečaj kroz koji svake godine prođe između 550 i 600 parova. U toj su župi održavane i kateheze ‘Mozaik obiteljskih prava’ uoči susreta sa Svetim Ocem. Don Emil je istaknuo da Zadarska nadbiskupija, uz prijevoz autobusom, na susret sa Svetim Ocem u Zagreb organizira i prijevoz vlakom. Hrvatske željeznice su odobrile upola manju cijenu povratne karte Zadar – Zagreb od 140 kn. Uz veliki vlak Vukovar – Vinkovci – Zagreb, drugi veliki vlak kreće iz Zadra, preko Knina do Zagreba. Vlak će krenuti u subotu 4. lipnja u 20,00 sati sa željezničkog kolodvora u Zadru. Vlak će stati na svim postajama gdje budu hodočasnici: Bibinje, Sukošan, Debeljak, Galovac, Prkos, Škabrnja, Nadin, Benkovac, Knin. „Kompozicija od 12 vagona nije išla zadnjih 20 godina iz Zadra. To je lijepa gesta, da idemo s vlakom ususret Svetom Ocu u Zagreb“ zaključio je don Emil Bilaver.

Ines Grbić