Biskupovo pismo štovateljima svetoga Vlaha

Dubrovnik, 24. siječnja 2011.

Broj: 17/2011

Predmet: Biskupovo pismo štovateljima svetoga Vlaha

Povodom feste svetog Vlaha, koju ćemo i ove godine svečano proslaviti, od srca pozdravljam sve njegove štovatelje diljem Dubrovačke biskupije, Domovine i svijeta. Pišem vam ovu poruku kao zadarski nadbiskup, gdje sam dekretom pape Benedikta XVI. preuzeo službu nadbiskupa prije devet mjeseci. Posebice mi je drago što danas, na blagdan svetoga Franje Saleškoga, velikog crkvenoga naučitelja i uspješnog propovjednika, te vrsnog odgojitelja i duhovnika mogu objaviti ime svoga nasljednika, novoga dubrovačkog biskupa. To je rektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu, mr. don Mate Uzinić.

Dok mons. Uziniću zahvaljujem što je prihvatio biti biskupom u Gradu svetoga Vlaha, vjernicima čestitam da su dobili svoga mladog biskupa koji će uskoro preuzeti vodstvo Dubrovačke biskupije. Svim vjernicima drage mi Dubrovačke biskupije zahvaljujem što su prošlih mjeseci ustrajno molili da Gospodin ‘udijeli dubrovačkoj crkvi biskupa koji će narodu biti uzor života i učitelj istine’. A novoimenovanom biskupu i svome nasljedniku već sada od srca kličem: dobro došli u Grad sv. Vlaha!

Ovogodišnje čitanje ‘Lausa’ u Gradu bit će u prvom redu izraz naše osobite zahvalnosti Trojedinom Bogu i Svetom Ocu za dar novoga biskupa. Ali, bit će popraćeno i usrdnom molitvom iz Parčeve himne: Čuj sveti Vlaho nas, molitve naše glas! Čuvaj svoj Dubrovnik i sve nas! Posebice čuvaj našega novoga biskupa Mata, kao i sve koji će uskoro slaviti svetoga Parca diljem biskupije i svijeta.

Sve štovatelje svetoga Vlaha od srca pozdravljam. Neka zagovor našega Parca bude svima zaštita, zaklon, snaga i blagoslov. Donio svakomu puno milosti, mira, pomoći i utjehe. Isprosio svima potrebne krjeposti: živu vjeru, jaku ljubav, postojanu nadu, strpljivost u nevoljama i olakšicu u bolima. I dok se s vama radujem festi i blagdanu sv. Vlaha, molim Svemogućega neka vas po njegovom zagovoru očuva od grlene bolesti i svakoga drugog zla. Živio sveti Vlaho!

mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije