NADBISKUPOVA PROPOVIJED NA DANJOJ MISI, BOŽIĆ 2010.

Danja misa, Katedrala sv. Stošije, svetkovina  Rođenja Gospodinova – Božić, 25. prosinca 2010.

 1. I ove godine pjevamo u našim crkvama, obiteljima i pred jaslicama drage nam božićne pjesme. Radujemo se rođendanu Isusa Krista i razmišljamo o neobič-nom povijesnom događaju i čudesnom otajstvu: O djetetu Božjem koje leži na slamici u štalici, jer za njega nije bilo mjesta u svratištu. O nedukičiva li otajstva i promisla Božjega. Dijete nam se rodilo, Bog nam je darovan. “Vječni, nevidljivi Sin Božji, počelo od počela, svjetlo od svjetla, izvor života i besmrtnosti spustio se do sebi slična stvorenja. On sâm postade siromašan kako bi nas obogatio svojim božanstvom i učinio nas dionikom svoje punine. U utjelovljenom djetetu ostvarilo se ono što su govorili starozavjetni pisci i proroci kad su ga najavljivali kao “kneza mira” koji “tješi svoj narod”, “slugu Božjeg koji pravdu donosi”, kao “svjetlo i život” koji “mir osigurava” (Izaija). Po tajni utjelovljene Riječi očima naše duše sinulo je novo svjetlo. I dok tako u božićnom Djetetu spoznajemo Boga, budi se u nama čežnja za nebeskim dobrima. Jer, na zemlju je sišla svjetlost velika.

 

Evo toli slavljenog vremena, dana spasenja, mira i pomirenja. Evo vremena za kojim nekoć s toliko želja i uzdaha žuđahu žarko i gorljivo drevni patrijarsi i proroci. “Evo dana što ga Crkva oduvijek svečano slavi u pobožnom raspoloženju i zahvaljivanju vječnome Ocu jer nam je iz svoje neizmjerne ljubavi poslao Onoga koji će nas pozvati u nebo i u rajske nas odaje uvesti; samu nam istinu otkriti i poštenu nas življenju poučiti; priopćiti plodove kreposti, obogatiti blagom svoje milosti i konačno primiti nas među sinove svoje i baštinike vječnog života” (K. Boromejski, 1683, 916)

 

2. Zbog toga, pođi i pokloni se Novorođenome. On je došao čovjeka obasjati svjetlom istine, a pokajniku vratiti dostojanstvo i život (Iv 10,10). Ne boj se, čovječe, nego poslušaj što anđeli pjevaju i poručuju: ‘U Betlehemu u štalici rodio se Krist Gospodin’. Možda s nevjericom slušaš ove riječi o Bogu u jaslicama. Vjerom apostola Tome ponavljaj ‘ne shvaćamo, ne gledamo; al’ po jakoj vjeri znamo što van reda biva tu’. 

 

Božić nije običan dan, nego Božji rođendan čijom zaslugom i mi postadosmo djeca Božja. I smijemo se i ove godine nadati njegovom milosnom pohodu. U iščekivanju susreta s njime kao i njegovog dolaska pod naš krov, u naše obitelji i naša naselja, od srca mu kličemo i molimo: ‘Dođi, Gospodine Isuse!’ Obdareni božićnim blagoslovom, budimo i mi jedni drugima dar i blagoslov: svojim obiteljima, djeci, roditeljima, svome narodu i svim ljudima dobre volje kako bismo uvijek mogli iskreno pjevati: ‘Radujte se narodi kad čujete glas’. Ustani, stoga, brate. Moli i zovi, kucaj i traži. Ne umaraj se upravljati Novorođenome molitveni vapaj: Isuse, Ti si čežnja moje obitelji. Ti si Emanuel, Bog s nama. Ti si mir naš.

Svima vama nazočnima u našoj prvostolnic, kao i svima vašima kod kuće želim čestit Božić –sveto Porođenje Isusovo. Neka vas Novorođeni obdari svojim blagoslovom, radošću i  ljubavlju i u Novoj 2011. godini. Neka njegov mir zavlada u srcima vašim. Jer, njegova su vremena i vjekovi. Njemu slava uvijeke vjekova. Amen!