BELAFUŽA, ZADAR: SVETKOVINA VELIKE GOSPE, VEČERNJE MISNO SLAVLJE

Na svetkovinu Velike Gospe u srijedu 15. kolovoza, u svetištu Gospe Maslinske u župi Uznesenja BDM na Belafuži u Zadru, večernje koncelebrirano slavlje za vanjskim oltarom ispred župne crkve predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Ususret trećem susretu hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu, u propovijedi je mons. Puljić govorio o Mariji Majci Crkve, Majci obitelji i materinstva, zaštitnici života i obitelji.

„Po majčinoj žrtvi svi smo dobili život i grijali se na njezinoj ljubavi. Majčinstvo kao ćudoredni i veliki duhovni čin uvijek pobuđuje divljenje, poštovanje i predstavlja se kao ljudski i moralni ideal“ rekao je nadbiskup. Za takav ideal opisao je primjer sv. Ivanke Beretta iz Bergama, prve liječnice koja je uzdignuta na čast oltara te je proglašena zaštitnicom trudnica, djece i promicatelja kulture života. Rodila se u brojnoj obitelji, a 1955. g. udala se za inženjera Petra Mollu. Rado je išla na misu, čitala Sveto Pismo, redovito molila krunicu i bila vrlo angažirana u župi i apostolatu.

U braku su dobili troje djece, a tijekom četvrte trudnoće Ivanki je otkriven tumor na maternici. Predlagali su joj da pobaci dijete kako bi je mogli operirati. Ona je izjavila: „Ako morate birati između moga i djetetova života, ne oklijevajte. Izaberite dijete i spasite ga“. Predana u Božje ruke, u molitvi je proživjela šest mjeseci čekajući rođenje kćeri Ivane Emanuele koja se rodila na Veliku subotu 1962. g. Dijete je rođeno živo i zdravo, a Ivanka je sedmi dan nakon poroda s molitvom na usnama „Isuse, ljubim Te“ preminula u bolnici u Monzi, rekao je nadbiskup. U propovijedi prigodom njenog proglašenja svetom, sv. Ivan Pavao II. je rekao: „Po primjeru Krista koji je ljubio svoje do kraja, i ova je sveta majka obitelji junački ostala vjerna zadaći koju je preuzela na dan vjenčanja“, istaknuo je mons. Puljić.

„Našem vremenu i društvu potrebni su hrabri promicatelji kulture života. Potrebne su kreposne i duhovne žene i majke koje imaju veliko srce, snažnu i stabilnu vjeru“ poručio je nadbiskup Puljić, istaknuvši da u svijetu izvrnutih vrednota, loših primjera i ponuda treba pomoći suvremenim ženama da budu dostojne svoga poziva, da postanu dobre i odgovorne žene i majke.

„Za kršćanske žene nema pravog i prosvijetljenog materinstva bez Boga, bez vjere, molitve i pobožnosti, bez milosnog i sakramentalnog života. Uzorne kršćanke i majke koje su potrebne društvu i Crkvi, ­nadahnjuju se Gospinim primjerom, kleče pred njom, najvećom i najsvetijom ženom i Majkom i mole njezinu pomoć i blagoslov. Drage štovateljice naše Gospe, zapalite i njegujte to svjetlo dobrote u svom srcu i u svojoj obitelji! Budite svjesne ‘svoga ženskoga genija i materinskog dostojanstva’ o čemu je zauzeto zborio veliki papa sv. Ivan Pavao II. i pozvao vas da budete ponosne na to, da ostanete vjerne onomu što vam je u naravi upisano“ potaknuo je nadbiskup Puljić, zamolivši zagovor Gospe na nebo uznesene da pomogne obiteljima ostvariti te visoke i časne ideale.  

Ovogodišnja svetkovina Uznesenja Marijina na Belafuži „plete zlatni troplet obljetnica“ rekao je u pozdravnoj riječi belafuški župnik don Dario Tičić. Svetkovina je proslavljena u znaku 50. godišnjice postojanja te župe koju je 1968. g., uslijed povećanog broja stanovnika u tom dijelu grada, utemeljio zadarski nadbiskup Marijan Oblak.

Ove je godine i 900 godina od prvog pisanog spomena crkve Gospe maslinske. Prvi put ta se crkva pod nazivom crkva Gospe pod hrastovima spominje 1118. g., a od 16. st. nosi naziv crkva Gospe maslinske. U srednjem vijeku pokraj crkve djelovali su i redovnici pustinjaci. Ujedno je spomen 20 godina od posvete nove župne crkve Uznesenja BDM koju je, novoizgrađenu zbog širenja župe, a nalazi se pokraj stare župne crkve Gospe maslinske, 1998. g. posvetio zadarski nadbiskup Ivan Prenđa.

Ususret nacionalnom susretu obitelji u Solinu, župnik Tičić u pozdravnoj riječi mise rekao je da je „obitelj središte i izvor života; zdrava obitelj, zdravo društvo i Crkva koja raste iz obitelji. Po bogomajčinstvu Isusove majke Marije, narod Božji zagledan je u nebo, u proslavu i krunu života presvete Marije. Ona je putničkom narodu putokaz nade i utjehe.

Svetkovina Uznesenja je dan obećanja i nada da ćemo i mi nakon vojevanja života ući u nebesku proslavu. Neka ne ponestane hrabrosti i otvorenosti za život, neka ne ugasnu naše obitelji, neka se narod ne rasipa nego ujedinjuje i jača po nebeskom zagovoru Majke koja nam je kroz sva vremena bila najvjernija odvjetnica“ potaknuo je don Dario.

Nakon mise nadbiskup Puljić predvodio je svečanu procesiju puka sa zavjetnom slikom Gospe maslinske ulicama toga gradskog predjela. Slika Gospe s Djetetom iz 1350. g., tempera na drvu, rad je poznatog mletačkog slikara Paola Veneziana. Okićena je zlatnim zavjetnim darovima vjernika osvjedočenima u uslišanje molitvi po Gospinom zagovoru. To je večernje misno slavlje izravno prenosila Laudato televizija.

Ines Grbić