ŠKABRNJA: MISNO SLAVLJE NA SVETKOVINU VELIKE GOSPE

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodio je na svetkovinu Velike Gospe u srijedu 15. kolovoza svečano misno slavlje u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Škabrnji, potom i procesiju s Gospinim kipom kroz to stradalničko mjesto. Na tu svetkovinu u Škabrnji se tradicionalno okuplja brojni puk, među kojima i mnogi iz inozemstva, a sa škabrnjskih kuća vijori se hrvatski barjak.

„S Marijom želimo graditi novo društvo i od srca zahvaliti za tolike vrijedne žene i majke iz hrvatskog obiteljskog stabla diljem Lijepe naše ‘kojega bure ne iščupaše i požari ne izgoriše, čija jaka stabla i žile ne uginuše, niti sokovi ne presahnuše, kako je 1932. g. pisao naš vrli umjetnik Ivan Meštrović. Svjesni nezamjenjive uloge Majke Božje u povijesti spasenja, kao i svih vrijednih žena i majki iz roda hrvatskoga koje nam očuvaše lozu našu, osjećamo potrebu trajno se vraćati upravo tim korijenima“ naglasio je mons. Puljić.

Zahvalio je Bogu za dobrotu koja nam se preko Marije očitovala u mnogim divnim ženama i majkama kroz burnu hrvatsku povijest, potaknuvši puk neka moli Mariju da čuva obitelji. „Potrebno je stalno upućivati naše vapaje i molitve Gospi jer proživljavamo veliku krizu obitelji. A budućnost Crkve i naroda u rukama je dobrih očeva i majki“ rekao je nadbiskup. Istaknuo je da „svetišta diljem domovine postaju školama marijanske duhovnosti, liječilište duša, mjesta vjerničkih nadahnuća i duhovnoga ozračja, ‘duša duše hrvatske’.

Da Marija nije zasjala po Božjem obećanju u zoru povijesti kad su Adam i Eva istjerani iz raja, nad ljudima bi se prostiralo tamno nebo bez nade. Marija je nada čovječanstva, bez nje koja je početak boljega svijeta tonuli bismo još više u gluhoj noći beznađa“ upozorio je nadbiskup, naglasivši da se Mariju štuje i doživljava kao majku koja njeguje, pazi i štiti. Otuda i brojni naslovi u lauretanskim litanijama: Majko dobroga savjeta, Djevice vjerna, Pomoćnice kršćana, Zdravlje bolesnih, Utočište grešnika, Majko Crkve, Majko obitelji, moli za nas!

„Marija na nebo uznesena nije nas napustila i ostavila same na zemlji. Dapače, postala je srce Crkve u hodu i nastavila svoju brigu i zagovor za sve koji se oko nje okupljaju, s pouzdanjem joj se mole i ustrajno je časte. Ne može se zamisliti Crkva bez Marije. Marija je stvarno darovana nada u koju su položena nebeska obećanja i ostvarene Božje nakane. Ona je očuvala brojne obitelji od raspadanja i propasti, utješila tolike nemoćne i bolesne. Ona je bdjela i čuvala naš narod i očuvala ga od  krivovjerja, zaustavila turska osvajanja pred Korčulom i Tivtom, pred Sinjom i Petrovaradinom.

Naša prošlost prožeta je marijanskim duhom i njenom pobožnošću. Po toj smo vjeri bili prepoznatljivi diljem Europe i svijeta. Tako je bilo kroz stoljeća. Tako neka bude danas i uvijeke“ potaknuo je zadarski nadbiskup u propovijedi u Škabrnji.

Ines Grbić