ZADAR: POZDRAV mons. Ž. PULJIĆA NA DRŽAVNOM NATJECANJU IZ LATINSKOG I GRČKOG JEZIKA U CRKVI SV. DIMITRIJA

Poštovani sudionici profesori-mentori i učenici natjecatelji, uzvanici i gosti ovoga 31. državnog natjecanja iz latinskoga i grčkoga jezika koje se održava u Zadru (26.-28. ožujka 2018).

Velika jer simbolika u činu otvaranja natjecanja iz klasičnih jezika u crkvi sv. Donata koji je više stoljeća bio privatna kapela zadarskih nadbiskupa. Ovaj kulturno-povijesni spomenik, na starom rimskom forumu prepoznatljivi je simbol Zadra. S pravom je ravnatelj klasične gimnazije don Ante rekao kako su „grčko-rimska civilizacija povijesne zlatne niti utkane u našu hrvatsku i europsku baštinu, u našu kulturu i znanost“. 

Uz vas profesore-mentore i učenike natjecatelje drago mi je što je s vama i Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje gospođa Jadranka Pečenković Žarković i prof. Vlade Matas, viši savjetnik za ravnatelje u osnovnim školama i predstojnik Splitske podružnice. Kao što znate stoljećima je latinski jezik bio službeni jezik diljem Europe, kako na sveučilištima i školama, tako i u državnim parlamentima. U hrvatskom saboru napr. svi su govori i saborski zapisnici od druge polovice 13. stoljeća bili na latinskom jeziku. A prvi zastupnički govor na hrvatskom jeziku održao je Ivan Kukuljević Sakcinski 1843. kada je nadahnutim riječima pozvao neka se uvede hrvatski jezik u škole i urede kako bi se mogao postupno uvesti i u javni život. A Crkva je diljem svijeta svetu misu sve do Drugoga Vatikanskoga sabora slavila na latinskom jeziku. Mi smo kao narod imali privilegij slaviti misu i na svom narodnom jeziku, na glagoljici.

Salvete professores, discipulae et discipuli; fratre set sorrores in Christo! Est mihi magnae laetitiae causa quod hodie in hebdomada sancta Domini Iesu Christi, qui est „lux mundi, via, veritas et vita, mihi datur vos omnes praesentes in hoc templo Sanctissimae Trinitatis, quae Sanctus Donatus dicitur, salutare.

Sic enim per vos interpretes volo meam vocem salutantem pervenire ad omnia familiae vostrorum membra et ad universos laicos fideles in opere educationis versantes, pro quibus in hoc templo a Deo pacis abundantiam et maiorem usque prosperitanem precamur. Salve, ave et valete!

***

Uz dobrodošlicu želim neka ovo vaše natjecanje bude radno, uspješno i blagoslovljeno. Accipite, dilecti professores, discipulae et discipuli salutationem paschalem et osculum pacis in Iesu Christo Domino nostro. Salve, ave et valete! Ovim starim rimskim pozdravom proglašavam 31. državno natjecanje iz latinskoga i grčkoga jezika u Zadru otvorenim!

† Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Zadar, 26. ožujka 2018.