ZADAR: POZDRAV mons. ŽELIMIRA PULJIĆA NA SVEČANOJ SJEDNICI PROSLAVE DANA SVEUČILIŠTA U ZADRU

Dies academicus Zadarskog Sveučilišta

1. Zadarsko Sveučilište danas slavi svoj „Dies academicus“, a u njegovom grbu utisnuta su dva povijesna godišta (1396. i 2002.) koja zbore o značajnim datumima ove visokoškolske ustanove: o utemeljenju Generalno filozofsko-teološko učilište dominikanskog reda u Zadru (1396.) kao i njegovoj obnovi (2002.). Tradicija sveučilišnog rada u ovom gradu svrstava Zadar među starije sveučilišne gradove Europe, a to budi ponos u sadašnjosti, ali i odgovornost u budućnosti.

Koristim prigodu ovoga, pozdrav uputiti iskrene čestitke domaćinu ovoga slavlja, rektorici prof. Dr. sc. Dijani Vican, prorektorima i profesorima, pročelnicima odijela, studentima i djelatnicima ove važne i cijenjene institucije u našem Gradu. Lijepo je u ovoj svečanoj prigodi naći se u društvu uvaženih rektora iz Hrvatske i inozemstva, predstavnika Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, te nositelja vlasti naše županije i grada. Svima iskrena dobrodošlica u Zadar, posebice Predsjedniku rektorskoga zbora prof. dr. sc. Vladi Gubercu, Rektoru osječkoga sveučilišta, kao i novopotvrđenom rektoru sveučilišta iz naše metropole, prof. dr. Damiru Borasu.    

2. Večeras u klasičnoj gimnaziji Ivan Pavao II. u Zadru, započinje 31. državno natjecanja iz latinskoga i grčkoga jezika, a otvorenje će biti u crkvi sv. Donata koja je više stoljeća bila privatna kapela zadarskih nadbiskupa. Grčko-rimska civilizacija preko koje smo prihvatili kršćanstvo, a vlastiti jezik uščuvali, dio je povijesnih zlatnih niti koje su utkane u našu hrvatsku i europsku baštinu, u našu znanost i kulturu. U tom duhu dopustite mi dvije rečenice na latinskom kako bismo osjetili jeku stoljeća: Salvete professores, discipulae et discipuli; fratre set sorrores! Est mihi magnae laetitiae causa quod hodie in hebdomada sancta Domini Iesu Christi, qui est lux mundi, via, veritas et vita, mihi datur vos omnes praesentes salutare. Kako samo elegantno i dostojanstveno zvuči ovaj stari jezik na koje se poučavalo na sveučilištima diljem Europe, donosilo propise i zakone u parlamentima. A znamo da je latinski bio službeni jezik Crkve na kojem se proučavala ne samo filozofija i teologija, već do Drugoga Vatikanskoga sabora diljem svijeta misa slavila i drugi sakramenti dijelili. Mi smo kao narod imali privilegij „glagoljati“, tj. slaviti misu na svom narodnom jeziku.

3. Neka je blagoslovljen ovaj dan kojega uobičajeno prati latinska popjevka „gaudeamus igitur, iuvenes dum sumus“ kojom se poziva i profesore i studente, državu i grad neka se raduju. Budući da je rimska kultura utkana i u europsku i hrvatsku baštinu, dopustite mi u kontekstu ovoga svetoga Tjedna završiti pozdrav na latinskom: Accipite, dilecti professores, discipulae et discipuli salutationem paschalem et osculum pacis in Iesu Christo Domino nostro. Salve, ave et valete!

† Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Zadar, 26. ožujka 2018.