ZADAR: KORIZMENO EUHARISTIJSKO KLANJANJE U KATEDRALI SV. STOŠIJE

Trodnevno euharistijsko klanjanje u katedrali sv. Stošije u Zadru završeno je u utorak 20. ožujka. Puk je molio pred Presvetim oltarskim sakramentom izloženim na glavnom katedralnom oltaru u nedjelju 18. ožujka od 12 do 17,45 sati, a u ponedjeljak 19. i utorak 20. ožujka od 15,00 do 17,45 sati. Klanjanje je završavalo naizmjeničnim pjevanjem katedralnog župnika don Josipa Radojice Pinčića i puka, Psalma 51, Ispovijed raskajana grešnika: Smiluj mi se, Bože, po milosrđu svome, po velikom smilovanju svome izbriši moje bezakonje, po starom zadarskom napjevu. Zaključno se molilo da Bog podari Crkvi svećenika, redovnika i redovnica te Pohvale Božjem Imenu. Katedralni župnik Pinčić puk je na kraju klanjanja blagoslovio Presvetim sakramentom te bi uslijedilo misno slavlje koje je don Josip predvodio.

Mr. don Dario Tičić, liturgičar i svećenik Zadarske nadbiskupije, ističe da je u jednom talijanskom izvoru naišao na značajan podatak da je pobožnost 40-satnog klanjanja kojim se želi štovati Isusovu muku, započela upravo u Zadru u Srednjem vijeku. U nekadašnjoj crkvi sv. Silvestra u gradu Zadru koja sad više ne postoji, djelovala je bratovština kovača. Članovi te bratovštine bi u crkvi sv. Silvestra izložili Sveto otajstvo i molili pred njim u spomen na četrdeset sati Isusove muke i agonije, što obuhvaća vrijeme od Isusove izdaje na Veliku srijedu do Velikog petka i Isusove smrti na križu.

Prema tom talijanskom izvoru, ta se 40-satna korizmena pobožnost klanjanja pred Presvetim iz Zadra prenijela u Veneciju gdje je bila jako i svečano prihvaćena, a iz Venecije po cijelom području ondašnje Mletačke republike, osobito Dalmacije. U nekim dalmatinskim sredinama, mjestima i gradovima, pa i u župama Zadarske nadbiskupije, to trodnevno klanjanje započinje na Cvjetnicu.

 

U gradu Zadru, korizmeno klanjanje pred Presvetim održano je u crkvi sv. Marije kod koludrica benediktinki na treću korizmenu nedjelju, 4. ožujka, u crkvi sv. Šime na četvrtu korizmenu nedjelju 11. ožujka a u katedrali sv. Stošije na petu korizmenu nedjelju, od 18. ožujka. Dolazak puka pokazao je koliko je klanjanje potrebna i draga pobožnost vjernicima u njihovom odnosu s Gospodinom, kada u tišini pred Presvetim najdublje izriču svoje zahvale, molitve, osobne i potrebe naroda, Crkve i svijeta.

Ines Grbić