NADBISKUP POHODIO OTOK IŽ

U subotu i nedjelju, 11. i 12. prosinca 2010., zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, u pratnji svoga tajnika mr. don Darija Tičića, pohodio je otok Iž. Na otoku Ižu dvije su župe – Veli Iž i Mali Iž. U Velom Ižu se župna crkva sv. Petra spominje još u 14. st. U Malom Ižu, pored nove župne crkve s početka 20. stoljeća, nalazi se stara crkva romanička crkva (rotunda) sv. Marije iz 9. st. Danas na otoku ima oko 500 stalnih stanovnika (Veli Iž 350, Mali Iž 150), a u ljetnim mjesecima i do 2000, kada brojni domaći i strani turisti kao i iseljenici borave na otoku. U Velom Ižu postoji osnovna škola koju pohađa dvadesetero djece. Obje su župe tijekom svoje duge povijesti bile glagoljaške. Bogoslužje se vršilo na staroslavenskom i starohrvatskom jeziku iz liturgijskih knjiga pisanih glagoljskim pismenima, od kojih su se mnoge sačuvale do danas. U Velom Ižu se sačuvalo i staro glagoljaško pjevanje pa se Misa prigodimice pjeva na „glagolici“, tj. na staroslavenskom jeziku. Te su župe u povijesti Crkvi dale oko 200 svećenika glagoljaš, čija je zasluga za duhovni i uljudbeni razvoj ovog otoka neprocjenjiva, ali i za očuvanje nacionalne svijesti koja je uvijek bila ugrožena u dugim stoljećima vladavine tuđinaca na našoj obali. Nadbiskup Puljić se u svom obraćanju vjernicima osvrnuo na izuzetnu vrijednost glagoljaške baštine i narodnog jezika u bogoslužju, upitavši što bi bilo od toga dijela našeg naroda da nije bilo glagoljaša i glagoljaškog bogoslužja. Pohvalio je čuvanje i njegovanje te naše autentične liturgijske tradicije na ovom otoku.

Predvodeći misno slavlje III. nedjelje Došašća u župnoj crkvi sv. Marije u Malom Ižu, i potom u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Velom Ižu, nadbiskup Puljić je govorio o pojmu iščekivanja u životu čovjeka i osobito kršćanina. Čovjek se neprestano nalazi u nekom iščekivanju, a riječ Božja koju Crkva pred nas stavlja Treće nedjelje Došašća preko proroka Izaije, apostola Jakova i naposljetku Ivana Krstitelja u Evanđelju, snažno proglašuje poziv na radosno iščekivanje dolaska Gospodnjega te upućuje na osobito radosno iščekivanje blagdana njegova Rođenja. Kršćanin u svom životu uvijek iznova iščekuje dolazak onoga koji je prepoznat kao Mesija, te je u svom iščekivanju pozvan poravnati i ispraviti sve krivudave putove svoga života, strpljivo i radosno živeći u nadi susreta s Gospodinom. Osvrnuo se i na dolazak pape Benedikta XVI. u Hrvatsku, u lipnju 2011., kojega čitava Crkva u Hrvata s velikom radošću iščekuje.

Nadbiskup je obišao povijesnu crkvu sv. Marije u Malom Ižu, čiji jedan dio (rotunda) seže do u 9. stoljeće te mjesno groblje gdje je molio Odrješenje za sve pokojne. U Velom Ižu je predvodio „glagoljašku“ misu, dijelovi koje su se pjevali na staroslavenskom jeziku drevnim domaćim pučkim napjevima. U znak dobrodošlice, Nadbiskup je iz ruku mladića i djevojaka odjevenih u tradicijske nošnje primio na dar plodove otočke zemlje. Domaći župnik, don Krešo Ćirak, u svom je pozdravu zahvalio Nadbiskupu za ovaj njegov pohod koji je osobit znak pastirske brige i ljubavi. U poslijepodnevnim satima, nadbiskup Puljić je predvodio svečanu Večernju „po starom“. U Velom Ižu se očuvala tradicija pjevanja Časoslova, te se i danas na velike blagdane i u posebnim zgodama slavi Večernja po starom redu kakav je bio prije liturgijske reforme, na domaćim pučkim napjevima. Poslije Večernje, Nadbiskup je predmolio Odrješenje za pokojne.

Tijekom pohoda nadbiskup Puljić susreo se s članovima župnih vijeća Velog i Malog Iža, te sa školskom djecom, prvopričesnicima i krizmanicima, i njihovim roditeljima, a pohodio je i bolesnike u objema župama.