ZADAR: MISA ZAHVALNICA ZA PROTEKLU GODINU U KATEDRALI SV. STOŠIJE

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Misu zahvalnicu sa svečanim Tebe Boga hvalimo u katedrali sv. Stošije u Zadru u subotu 31. prosinca predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Te Deumom je nadbiskup zahvalio Bogu za dar života, za Crkvu, papu, roditelje, djecu i mlade te brojne susrete s vjernicima koji su se okupljali po župama, slušali Riječ Božju i primali njegove sakramente. U zahvalnosti Bogu za samozatajne, požrtvovne, odgovorne očeve i majke koji se trude djeci prenijeti vjeru, u mislima na krizmanike kojima je podijelio darove Duha Svetoga, nadbiskup Puljić je rekao: „Dok mi je srce ispunjeno zahvalnošću za njihovu otvorenost Božjem Duhu, žarko molim milost ustrajnosti njima i njihovim roditeljima. Nije lako u vremenu silnih zavođenja i površnih ponuda ostati na visini zadatka koje Gospodin traži od svojih prijatelja“. Poželio je da Gospodin blagoslovi obitelji utemeljene sakramentom ženidbe i posvećene darom života. „Djeci neka daruje zahvalnost prema roditeljima i poslušnost prema svima koji im dobro žele, kako bi spremno služili Bogu, Crkvi i narodu. Svim članovima župnih zajednica Gospodin neka udijeli milost i dar da riječju i primjerom svjedoče vjeru, kako bi u trajnom zajedništvu Katoličke Crkve mogli uživati obilje Božjeg blagoslova“ poželio je zadarski nadbiskup. Osobito je zahvalio za jubilarnu Godinu milosrđa u kojoj je papa Franjo pozvao činiti duhovna i tjelesna djela milosrđa. U Zadarskoj nadbiskupiji Jubilej je svečano zaključen na svetkovinu Krista Kralja zatvaranjem katedralnih vrata, a tijekom godine održana su oprosnička hodočašća s potpunim oprostom u zadarsku prvostolnicu raznih staleža i vjerničkih skupina. „Zahvaljujem Božjoj Providnosti što smo mogli biti dionici velikih duhovnih milosti, što smo mogli spoznati kako Otac nebeski svoju svemoć očituje najviše praštanjem i milosrđem“ rekao je mons. Puljić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Među nekim događajima u nadbiskupiji u protekloj godini, nadbiskup Puljić je istaknuo imenovanje i ustoličenja šestorice novih kanonika Stolnog kaptola Svete Stošije (Josip Lenkić, Zdenko Milić, Josip Radojica Pinčić, Gašpar Dodić, Anđelko Buljat, Damir Juričin i trojica začasnih kanonika: Anđelo Zorić, Stanislaw Wiełinski i Juraj Batelja). Svečano je proslavljena 500. godišnjica ukazanja Gospe od Zečeva u Ninu. Nadbiskupija se na velikim ispraćajima oprostila od dvojice poznatih i zauzetih svećenika dragih cijelom puku, Jose Kere u Bibinjama i kanonika Čedomila Šuprahe, rektora zadarskog sjemeništa u Kolanu. Za svećenika je zaređen Ante Dražina iz župe Gorica-Raštane, sada rektor zadarskog sjemeništa. U župnoj crkvi sv. Nikole u Kistanjama redovničke zavjete su položile sestre milosrdnice sv. Vinka iz Splita: Marija Palić je položila prve, a Elizabeta Glasnović, Andrea Matijaš i Veronika Ćibarić položile su doživotne zavjete čistoće, siromaštva i poslušnosti. Zadarska nadbiskupija je bila domaćin 40. međunarodnog simpozija filozofa i teologa. Za vrijeme boravka predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović u Zadarskoj županiji, nadbiskup Puljić se susreo s predsjednicom 7. travnja i pokazao joj sarkofag sv. Stošije u prvostolnici. Na blagdan sv. Luke, zaštitnika liječnika, 18. listopada, nadbiskup je blagoslovio novi ultrazvuk uređaj na Neonatološkom odjelu zadarske Opće bolnice kojeg je sredstvima Korizmene akcije donirala Zadaraska nadbiskupija. Uz veliku 950. obljetnicu spomena ženskog benediktinskkog samostana sv. Marije u darovnici kralja Petra Krešimira IV. (1066.-2016.) održan je znanstveni kolokvij i svečano euharistijsko slavlje u crkvi sv. Marije u spomen na 950. obljetnicu neprekinutog djelovanja sestara benediktinki u Zadru. Nadbiskup je podsjetio na 25. obljeticu stradanja Škabrnje te svoje sudjelovanje 5. studenog na beatifikaciji 38 albanskih mučenika među kojima su i dvojica Hrvata, fra Serafin Kodić Glasnović iz Janjeva i don Antun Muzić iz Letnice te 6. prosinca na euharistijskom slavlju u Dubrovniku povodom 25. obljetnice obrane Grada. U 2016. g. svečano se na nadbiskupijskoj razini u zadarskoj katedrali proslavio sv. Zoilo, četvrti zaštitnik Grada Zadra, a održano je i predavanje u crkvi sv. Dimitrija, u želji da se ponovno oživi nekad veliko štovanje tog zadarskog zaštitnika.

 Mons. Puljić je podsjetio i na 40. obljetnicu početka devetogodišnjeg hoda zahvalnosti hrvatskog naroda za trinaest stoljeća kršćanstva. Taj je hod počeo u Solinu 1976. g. uz grob kraljice Jelene, žene kralja Mihajla Krešimira II., rodom iz zadarske obitelji Madijevaca. Svećenici iz Zadarske nadbiskupije 1. lipnja hodočastili su u svetište Gospe od Otoka u Solinu gdje je održan Svećenički dan. „S vjernom odvjetnicom Marijom u znaku krunice i s krunicom naši su ljudi prepoznali pravu snagu i osvojili slobodu. U duhu se priključujemo tisućama Marijinih štovatelja koji su srcem i vjerom molili i pjevali ‘Do nebesa nek se ori’ i zahvalno ponavljali Gospin hvalospjev ‘Velika nam djela učini Gospodin“ naglasio je mons. Puljić u propovijedi.

Ines Grbić