MISA ZAHVALNICA ZA 2016. GODINU – PROPOVIJED MONS. Ž. PULJIĆA U KATEDRALI SV. STOŠIJE

1. Godina koja je iza nas bila je prepuna događaja kako na našem biskupijskom, tako i na nacionalnom i međunarodnom polju. Bilo je puno lijepih stvari koje ćemo pamtiti i nositi u svom srcu kao dragu uspomenu, pa o tomu s drugima rado razgovarati. Posebice htjeli bismo večeras zahvaliti za „jubilarnu Godinu milosrđa“ u kojoj nas je papa Franjo pozvao radosno činiti duhovna i tjelesna djela milosrđa, te i sami biti „milosrdni poput Oca“ (Lk 6, 36). Godinu smo svečano zaključili na svetokvinu Krista Kralja prigodnim zatvaranjem katedralnih vrata kroz koja smo hodočastili tijekom godine i oproste dobivali.

U godini koja večeras završava spominjemo se 40. obljetnice početka devetgodišnjeg hoda naše zahvalnosti za trinaest stoljeća kršćanstva. Taj je hod započeo u Solinu 1976. uz grob kraljice Jelene, žene kralja Mihajla Krešimira II., rodom iz zadarske obitelji Madijevaca, a u narodu je bila omiljena kao „Jelena Slavna”. Svećenici naše nadbiskupije 1. lipnja hodočastili su u svetište Gospe od Otoka gdje je održan uobičajeni godišnji svećenički dan u Solinu. S vjernom odvjetnicom Marijom u znaku krunice i s krunicom naši su ljudi prepoznali pravu snagu i osvojili slobodu. Večeras se u duhu priključujemo onim tisućama Marijinih štovatelja koji su srcem i vjerom klicali, molili i pjevali „Do nebesa neke se ori“ i zahvalno ponavljali Gospin hvalospjev „Velika nam djela učini Gospodin“. Stoga, na kraju godine zahvaljujem Božjoj Providnosti što smo mogli biti dionici velikih duhovnim milosti. Posebice što smo mogli spoznati i vjerom prihvatiti kako naš Otac nebeski „svoju svemoć očituje najviše praštanjem i milosrđem“. Pa je i nas potakao biti „milosrdni poput Oca koji je na nebesima“.

2. Između nekih događaja večeras se spominjemo imenovanje i ustoličenja šestorice novih kanonika Stolnog kaptola Svete Stošije (mons. Josip Lenkić,don Zdenko Milić, don Josip Radoica-Pinčić, don Gašpar Dodić, don Anđelko Buljat, don Damir Juričin, te trojice začasnih kanonika: don Anđelo Zorić, don Stanislaw Wiełinski, temons. dr. Juraj Batelja). U Godini milosrđa obilježena je svečano i proslava 500. obljetnica Gospe od Zečeva.  Spominjem i dar trojice novih biskupa koji su zaređeni u ovoj godini:  27. veljače u konkatedrali sv. Petra u Splitu novi vojni ordinarij mons. Jure Bogdan; 25. svibnja u gospićkoj katedrali novi gospićko – senjski biskup mons. Zdenko Križić; te 25. srpnja na  blagdan sv. Jakova u šibenskoj katedrali zaređen je mons. Tomislav Rogić novi šibenski biskup.

Naša nadbiskupija oprostila se od dvojice svećenika koji su u ovoj godini preminuli: 29. ožujka u Bibinjama je pokopan don Joso Kero, a 30. kolovoza pokopan je rektor sjemeništa, kanonik don Čedomil Šupraha na groblju u Kolanu. Ove godine imali smo samo jednog novog ređenika koji je zaređen 25. Lipnja u ovoj katedrali velečasni don Ante Dražina iz župe Gorica-Raštane koji je sada rektor sjemeništa. Lijepo je ovdje spomenuti kako je u župnoj crkvi sv. Nikole u Kistanjama, 14. kolovoza održano  polaganje redovničkih zavjeta sestara sv. Vinka iz Splita: Č. s Marija Palić je položila prve, a č. s. M. Elizabeta Glasnović, č. s. M. Andrea Matijaš i č. s. M. Veronika Ćibarić položile su doživotne zavjete čistoće, siromaštva i poslušnosti. Možda je vrijedno spomenuti kako je naša Nadbiskupija bila domaćin 40. Međunarodnog simpozija filozofa i teologa (30. ožujka), te kako je sklopljen Ugovor o položaju i djelovanju Filozofskog fakulteta Družbe Isusove u sastavu Sveučilišta, 29. srpnja u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu.  Za vrijeme boravka naše predsjednice gđe Kolinde Grabar Kitarović u Zadarskoj županiji imali smo časnu prigodu 7. travnja ugostiti i pokazati Predsjednici katedralu i sarkofag svete Stošije.

3. Polovicom listopada (13.10.2016.) održana je svečana akademije u Hrvatskome narodnom kazalištu kad je obilježeno 25 godina katoličkog vjeronauka u školi u Republici Hrvatskoj, te simpozij “Katolički vjeronauk u školi 1991.–2016.” Na blagdan sv. Luke, zaštinika liječnika, 18. listopadad blagoslovio sam novi ultrazvuk uređaj na Neonatološkom odjelu, kojeg je donirala Zadaraska nadbiskupija, a kupljen je sredstvima prikupljenim prilikom korizmene akcije Zadarske nadbiskupije. Uz veliku  950. obljetnicu spomena samostana sv. Marije u darovnici kralja Petra Krešimira IV. (1066.-2016.) održan je (27. i 28. listopada) znanstveni kolokvij i euharistijsko slavlje u crkvi sv. Marije u spomen na 950. obljetnicu neprekinutog djelovanja sestara benediktinki u našem gradu.

Uz 25. obljeticu stradanja Škabrnje spominjem dva događaja izvan naše nadbiskupije na kojima sam sudjelovao: 5. studenog beatifikacija 38 albanskih mučenika među kojima su i dvojica Hrvata, fra Serafin Kodić Glasnović iz Jnajeva i don Antun Muzić iz Letnice; te  6. prosinca euharistijsko slavlje u Dubrovniku povodom 25. obljetnice obrane Grada. Spomenuo bih još i ovogodišnje svečano slavlje uz blagdana našega četvrtom zaštitnika Sv. Zoila koji je pomalo zaboravljen, a ove godine posvetili smo mu jedno predavanje i svečano euharistijsko slavlje u katedrali.

4. Ovom svečanom euharistijom i Te Deumom htio bih večeras bih htio reći Bogu hvala za one brojne susrete s vjernicima koji su se okupljali po našim župama, slušali Riječ Božju i primali njegove svete sakramente. Hvala ti, Gospodine, za one samozatajne, požrtvovne i odgovorne očeve i majke koji se trude svojoj djeci prenijeti vjeru koju su primili od svojih starijih. Posebice mislim večeras na brojne mlade krizmanike kojima se snagom Reda i svetoga poslanja podijelio darove Duha Svetoga. I dok mi je srca ispunjeno zahvalnošću za njihovu otvorenost Duhu Božjemu, žarko molim milost ustrajnosti i njima i njihovim roditeljima. Nije, naime, lako u vremenu silnih zavođenja i površnih ponuda ostati na visini zadatka koje Gospodin traži od svojih prijatelja.

Zbog toga uz zahvalnost Svemogućemu za dar života i u naš večerašnji svečani Te Deum želimo uputiti našu žarku molitvu za Crkvu i Papu, za roditelje, djecu i mlade. Jučer smo proslavili blagdan Svete Obitelji, pa večeras posebice molimo neka Gospodin blagoslovi sve naše obitelji koje su utemeljene  sakramentom ženidbe i posvećene darom života. Neka budu vjerni u ljubavi, postojani u molitvi, gorljivi u apostolatu i djelima dobrotvornosti. Njihovoj djeci neka daruje duha zahvalnosti prema roditeljima i potrebnu poslušnost prema svima koji im dobro žele, kako bi bili spremna služiti Bogu, Crkvi i narodu. A svim članovima naših župnih zajednica neka Gospodin udijeli milost i dar da riječju i primjerom svjedoče svoju vjeru kako bi u trajnom zajedništvu Katoličke Crkve mogli uživati obilje Božjeg blagoslova, zdravlja, sloge i mira ovdje na zemlji, a u nebo vječno spasenje. Amen.

Mons. Želimir Puljić, nadbiskup

Zadar, Katedrala sv. Stošije, 31. prosinca 2016.