KONFERENCIJA ZA MEDIJE CARITASA ZADARSKE NADBISKUPIJE – Caritas dobio 3,5 milijuna kn iz EU fonda za socijalne programe pomoći

Caritas, tiskovnaKontinuitet, kvaliteta i raznovrsnost usluga poruka je s konferencije za medije caritasa Zadarske nadbiskupije održane u prostoru caritasa u Zadru u četvrtak 22. prosinca. Tada je predstavljen projekt „Suzbijanje siromaštva u Zadarskoj županiji podjelom hrane i osnovne materijalne pomoći Caritasa Zadarske nadbiskupije“ za koji je Fond europske pomoći za najpotrebitije država članica EU (FEAD) dodijelio zadarskom caritasu 3 577 650 kn u provedbi trinaest caritasovih projekata.

To je veliko priznanje i pomoć zadarskom caritasu jer je među trinaest prijavitelja u cijeloj Hrvatskoj koji su uspjeli dobiti sredstva iz europskog fonda socijalne pomoći. Caritas je dostavio projektni prijedlog na otvoreni poziv Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku RH u trajanju od 21. srpnja do 23. kolovoza 2016. g. S tim je ministarstvom caritas 30. rujna 2016. g. potpisao ugovore prema kojima se projekt provodi od toga dana do 29. rujna 2017. g. Sredstva su raspoređena u tri kategorije:  materijalna deprivacija tipa 1 (MD1) odnosi se na nedostatak hrane, materijalna deprivacija tipa 2 (MD2) znači osnovnu materijalnu pomoć i potrošačku robu te tehnička pomoć, za učinkovitu provedbu aktivnosti zbog smanjenja administrativnog opterećenja. Za provođenje MD1 odobreno je 2 557 000 kn, za MD2 2 992 000 kn i za Tehničku pomoć 28 000 kn. Projekt se financira 85% sredstvima iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije a 15 % osigurava Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Ta sredstva znače ujednačenu i kvalitetniju uslugu za primatelje pomoći a dosadašnja sredstva korištena za tu namjenu otvaraju prostor za prenamjenu i nove korisnike. Pomoć će primati osobe koje nisu u sustavu državne socijalne skrbi da primaju pomoć a žive u teškim uvjetima.

Na konferenciji su govorili mr. don Ivica Jurišić, ravnatelj caritasa, Mirjana Tadić, zamjenica ravnatelja i Danijela Stipanić Graf, prof., voditeljica odobrenog projekta.

Sredstva za MD1 osiguravaju pakete hrane koje će dobivati korisnici u Socijalnoj samoposluzi sv. Frane te gotove obroke u Pučkim kuhinjama sv. Vinko Paulski u Zadru i sv. Ante Padovanski u Benkovcu. Za osobe koje ne mogu osobno preuzeti pakete i gotova jela osigurana je dostava u njihove domove. Gotove obroke primat će 300 osoba svakodnevno, a još 200 osoba u ime svojih obitelji jednom mjesečno će primati pakete s hranom. To su višečlane obitelji, samohrani roditelji, umirovljenici bez podrške obitelji, samci čiji mjesečni prihodi nisu dostatni. Dio njih je nezaposlen, a pomoć koju primaju nije dostatna za mjesečne potrebe. Dio čine zaposlene osobe koje ne primaju plaću, neredovita  je i nedostatna. Sredstva za MD2 osiguravaju pakete koji će se dijeliti u socijalnoj samoposluzi u Zadru. Pakete pelena, vlažnih maramica i zaštitnih krema jednom mjesečno će primati 80 obitelji s malom djecom; 80 školaraca dobit će školske torbe, školske knjige, školski pribor, sportsku opremu (odjeću i obuću za nastavu tjelesnog i sport kojim se dijete bavi); 60 obitelji jednokratno će dobiti kuhinjsku opremu (lonce, tanjure, pribor za jelo) i tekstil za domaćinstvo (posteljina i ručnici), a bezreceptne lijekove i dodatke prehrani će dobiti u dva navrata. Sto obitelji će četiri puta primiti pakete s higijenskim proizvodima. Postupci nabave u više grupa proizvoda postigli su znatno niže cijene od predviđenih, što će rezultirati povećanjem broja korisnika pomoći.

Planiranje popratnih mjera bio je jedan od uvjeta da projekt bude odobren za financiranje. Osim suzbijanja siromaštva podjelom namirnica i obroka, treba tražiti uzroke siromaštva i pokušati djelovati. Zato su angažirane dvije socijalne radnice u provedbi MD1 koje će individualnim pristupom sa svakim korisnikom pokušati rješavati problem. Kod preuzimanja paketa hrane ili gotovih obroka  razgovorom će pokušati doći do uzroka problema i mogućih rješenja. Za to je osmišljen letak s informacijama i savjetima. Popratna mjera uz MD2 naglašava obrazovanje. Taj program uvelike obuhvaća djecu školske dobi, pa je angažiran pedagoški stručnjak koji će djeci naglasiti ulogu obrazovanja u borbi protiv siromaštva. Osmišljena je brošura koja će biti podijeljena djeci uključenoj u taj projekt, a ističe važnost obrazovanja.

Mirjana Tadić je predstavila službe zadarskog caritasa. Socijalna služba caritasa podmiruje različite potrebe pojedinaca i obitelji pogođenih sljedećim: nezaposlenost, poremećeni sustav vrijednosti, siromaštvo, bolest, invalidnost, neriješen stambeni status, nasilje u obitelji, ovisnost, osamljenost, napuštenost i kreditna zaduženost, što je trenutno najveći problem. „Socijalna služba pruža usluge prvenstveno korisnicima koji se nisu mogli uklopiti u državni sustav socijalne skrbi ili ako jesu, ta pomoć im je nedostatna za podmirenje minimuma egzistencijalnih potreba obitelji ili pojedinaca. U višegodišnjoj teškoj gospodarskoj situaciji caritas pomaže prvenstveno obitelji s više članova, samohrane roditelje, samce i staračka domaćinstva. U toj kategoriji velik je broj korisnika koji rade, ali su primanja nedostatna da zadovolje minimum egzistencije ili oni koji rade, a ne dobivaju plaću“ rekla je Tadić, istaknuvši da ih nisu zaobišli ni oni „kojima je socijalni slučaj ‘profesija’, životno opredjeljenje“. Da bi pravilno utvrdila potrebe korisnika, socijalna služba provodi postupke uvida u obiteljske prilike, nadopunjuje podatke o socijalnom statusu korisnika, surađuje sa svim institucijama koje djeluju po istom pitanju: centrima za socijalnu skrb, zavodom za zapošljavanje, mirovinskim i drugima od pomoći za pravilno donošenje odluke. Postoji suradnja sa župnim caritasima, raznim udrugama i dobročiniteljima. „Smatramo da smo aktivnim uključivanjem cjelokupnog okruženja u kojem žive obitelj i pojedinac učinkovitiji te zadovoljavamo jedan od ciljeva rada, uključivanje korisnika u rješavanje njegovog problema. Nastojimo izbjeći ovisnost korisnika o pruženoj usluzi“ rekla je Tadić.

Odobrena sredstva iz europskog fonda će se uložiti u program osnovnog socijalnog zbrinjavanja koji se provodi od samog osnutka caritasa. Kroz njega pružaju stalne mjesečne novčane pomoći, participiraju u troškovima stanovanja, podstanarstvo, režije (struja, voda), kupovina bezreceptnih lijekova, mlijeka za novorođenčad, pelene za odrasle i za djecu. Neki korisnici primaju jednokratnu novčanu pomoć. Tim programom zadarski caritas skrbi o više od tisuću obitelji. Financira se sredstvima iz Zadarske nadbiskupije, Grada Zadra, humanitarnih akcija, dobrovoljnih priloga građana i dobročinitelja. Način isplate pomoći je isključivo na račune korisnika, plaćanjem režija Elektri, vodovodu, ljekarnama ili kupovinom hrane u trgovinama obiteljima dislociranima od grada. Program Pro vita od 1992. g. pomaže majke i djecu od začeća do godinu dana starosti, mjesečno sa 400 kn te kupovinom mlijeka i opreme za novorođenče. Tu se surađuje s Odjelom ginekologije Opće bolnice Zadar. U tom projektu godišnje je u prosjeku 80 majki, što godišnje iznosi oko 400 000 kn pomoći.

Nakon ratnih zbivanja u Zadru i Benkovcu nitko se nije organizirano bavio marginaliziranim skupinama, rekla je Tadić, pa je Pučka kuhinja u Zadru otvorena u rujnu 1996. g. „Kad smo počeli raditi, bilo nas je strah da nećemo imati korisnika, ali kuhinja se brzo popunila“ rekla je Tadić. Dnevno se u Zadru podijeli tristo obroka, godišnje 110 000 obroka. Godišnje iznos Pučke kuhinje u Zadru prelazi 1 650 000 kn. Pučku kuhinju u Zadru financiraju caritas, Grad Zadar i donatori. Pučka kuhinja u Benkovcu otvorena je u rujnu 2004. g. za socijalno ugrožene pojedince koji ne mogu osigurati ni jedan obrok dnevno. Dnevno podijeli sto obroka, 36 500 obroka godišnje. Godišnje to iznosi 550 000 kn. To su uglavnom samci, ostavljeni od šire obitelji koji se nisu vratili nakon rata te doseljeničke obitelji. U Benkovcu je velik broj doseljenih Hrvata iz BiH koji uglavnom žive od mjesečne zajamčene socijalne pomoći ili minimalne mirovine iz BiH. Tu kuhinju povremeno financiraju Grad Benkovac i Zadarska županija. U obje pučke kuhinje djeluju mobilni timovi, jedan u Zadru, tri u Benkovcu, koji svakodnevno distribuiraju hranu za osobe koje ne mogu  doći po obrok. U Benkovcu je to 90 % korisnika, u Zadru 50 obitelji, da im se kući svaki dan dovozi hrana. Iz ta dva projekta izašao je projekt njege u kući. Pored dostave hrane, caritas je zaposlio medicinsku sestru koja obilazi ugrožene korisnike, pruža im medicinsku pomoć i drugo što ljudi sami ne mogu učiniti.

Iz pučke kuhinje se 2007. g. razvio program zadarskog prenoćišta za beskućnike sv. Vinko Paulski s kapacitetom dvanaest kreveta za muškarce. Dnevno imaju tri obroka, održavanje higijene, pranje odjeće i neke druge usluge. Tu je učinjen iskorak prijavom na natječaj 2015. g. Ministarstva za demografiju, mlade i obitelj, kad su od sredstava Hrvatske lutrije dobili 140 000 kn koje su uložili u obradu zemlje na Bokanjcu dobivenu od Zadarske nadbiskupije. Taj vrijedni projekt je postigao svoju održivost, senzibilizirana je javnost za problem beskućnika, oni su stekli vještine za rad u poljoprivredi. Zadovoljni su i beskućnici, a proizvodi koje su uzgojili plasirani su u pučke kuhinje Zadar i Benkovac. Obradili su 2 500 četvornih metara zemlje. Ovih dana obradili su još 4 000 kvadrata zemlje i u fazi su pripreme sadnica za sadnju nakon veljače.

Program pomoći učenicima i studentima uključuje obitelji s više djece. Djeci caritas plaća studentski dom u Zadru ili drugom gradu, srednjoškolski učenički dom u Zadru i mjesečno im pomaže u naknadi za prehranu jer Zadar nema menzu. Obično je to za djecu koja dolaze u Zadar da mogu kupiti obrok. Projekt socijalne samoposluge svaki četvrtak pomogne 400 obitelji u potrebi koji dolaze po osnovne namirnice. „Za razliku od drugih socijalnih samoposluga u Hrvatskoj, nismo došli u situaciju da nismo imali što dijeliti, zahvaljujući dobrim ljudima, raznim organizacijama koje su prepoznale taj projetk i podršci lokalne zajednice grada i županije. Vodimo računa da su naši korisnici potrebiti koji se trude živjeti život svoje obitelji, ispred onih kojima je potreba stil života, a takvih u zadnje vrijeme imamo jako puno“ rekla je Tadić, istaknuvši da je zadarski caritas prepoznatljiv i transparentan.

Ravnatelj Jurišić rekao je da caritas zadarske nadbiskupije 25 godina od svog osnutka kroz brojne socijalne programe prati ljude u raznim potrebama, nastoji prilagoditi pristup, oblik i načine djelovanja. „Većina caritasovih programa počela je u jeku ratnih zbivanja u domovini, donacijama iz inozemstva. Programi su usmjereni na socijalnu, ekonomsku i duhovnu pomoći te obnovu pojedinca, obitelji i društva u cjelini, bez obzira na vjersku, rasnu, nacionalnu i spolnu pripadnost. Caritas kao vjerska, ali i humanitarna i nevladina organizacija, kroz četvrt stoljeća našao je svoje mjesto, postao je  partner države i lokalne zajednice u socijalizaciji i unaprijeđenju života pojedinaca i obitelji. Pomaže najpotrebnije kroz niz programa koji smanjuju siromaštvo“ rekao je Jurišić. U caritasu djeluju i obiteljsko savjetovalište i služba za ranu intervenciju kod djece. „Premda domovina nije više izravno ugrožena kao u ratna vremena, nažalost, i dalje postoje različite socijalne potrebe građana. U namicanju sredstava za pomoć najpotrebitijima caritas surađuje sa svima koji se bave tom problematikom. Da bismo poboljšali kvalitetu našeg djelovanja, pratimo sve javne pozive i natječaje gdje možemo aplicirati da dobijemo potrebna sredstva“ rekao je ravnatelj Jurišić.

Ines Grbić