ZADAR: BOŽIĆNO ČESTITANJE KOD ZADARSKOG NADBISKUPA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Ako smo se nedavnih 1990-ih godina radovali povratku Božića u javnosti, danas postajemo svjesni kako je u javnosti ‘ozvučen’ Božić urodio svojom suprotnošću“ upozorio je mons. Josip Lenkić, generalni vikar i kancelar zadarske nadbiskupije u prigodnoj riječi koju je uputio na božićnom čestitanju u salonu Nadbiskupskog doma u Zadru u subotu 17. prosinca. Zadarski nadbiskup Želimir Puljić razmijenio je tada božićnu čestitku sa svećenicima, redovništvom i djelatnicima ustanova nadbiskupije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Medijska propaganda vezana uz profit, potrošački koncept Božića i Adventa dovodi do potrebe da čovjek sebe stavi u jasle, da se hrani samim sobom, da mu se klanjaju suvremeni pastiri i kraljevi. Komercijalna upotreba Božića mogla bi se pojmiti kao trojanski konj koji u naše živote unosi sadržaje koji s Božićem nemaju veze ili ga razaraju. To se događa u vrijeme smanjene kupovne moći, gubitka radnih mjesta, materijalne i političke neizvjesnosti, sekularizacije“ upozorio je mons. Lenkić, dodavši kako se kroz sekularizaciju vidi da je sve teže očuvati kršćanski identitet bez poosobljene vjere.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„U okruženju pluralističkim shvaćanjem života, kršćani moraju ozvučiti svoju nutrinu tonovima Kristove dobrote i svjedočiti da unatoč zloporabama Božića nismo spremni na izdaju vjere. Spektakli svjetla, blještavila i raznih ponuda u javnosti ukazuju na mjeru zaborava Boga. Tamo gdje bi u središtu trebao biti Bog, uvukle su se ljudske čežnje i želje, snovi i idile, bajke i priredbe, darivanja i druženja (‘čarolija na ulicama’, ‘božićni ugođaj na svakom koraku’, ‘naš grad – bečki brat’). Sve to u određenoj mjeri pripada Božiću, ali Božić nije to. Božić nismo mi. Božić znači Bog! Sve ostalo, ma koliko bilo lijepo, osvježavajuće i nadahnjujuće, promašuje bit Božića“ upozorio je generalni vikar potaknuvši da uočimo opasnost opoganjenog Božića u kojem je Bog odbačen ili se koristi kao puki ukras, a onda „slijedi depresivno stanje povratka u zbilju iz koje smo protjerali Boga. Europski Božić stavio je u središte čovjeka, ali ne na način kako to Bog čini, nego na način narcisoidne zagledanosti u samoga sebe. Sve manje je onih koji Krista uzimaju za životno uporište. To je kršćanima izazov u prepoznavanju izvornoga na što nas Božić obvezuje“ potaknuo je mons. Lenkić, istaknuvši da je tajna Božića da sve što radimo i što jesmo može imati svoj izvor i cilj u Bogu. Božić traži da naša vjera bude utjelovljena, vidljiva i opipljiva u životu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mons. Lenkić se osvrnuo i na proteklu Godinu milosrđa. „Rastvorene vratnice simbol su Božje otvorenosti prema svim ljudima. Jubilej milosrđa poziva da sami sebe sebe drugačije shvaćamo i živimo, da postanemo vrata u smislu otvorenosti za Boga i ljude. Tu se otvara izlaz iz brojnih zapetljaja u kojima se nalazi suvremeni svijet, ali i Crkva koja jubilej milosrđa slavi uz 50. obljetnicu završetka Drugog vatikanskog koncila. Završetak Godine povezan je sa svetkovinom Krista Kralja čime se želi naglasiti predanje Crkve Kristovom Gospodstvu“ rekao je mons. Lenkić, istaknuvši da „usvojiti mentalitet milosrđa znači usvojiti mentalitet Isusa, Evanđelja, a to nije povlastica ili dužnost jedne skupine u Crkvi, nego se odnosi na sve članove Crkve“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cijelo tijelo Crkve označeno je milosrđem kao Božjim svojstvom. „Na putu, a Crkva je i hodočasnica, moguće je zastati i prepustiti se hladovini usputnih postaja ili oplakivanju nad srušenim snovima i minulim uspjesima. Moguć je zamor, tromost u hodu i gubitak jasne slike o cilju pred nama. Milosrđe koje je neodvojivo od Kristova lica potrebno je obnavljati i za milosrđe se odgajati. Milosrđe ne dokida odgovornost za ozbiljnost, za pravednost i popravljanje pukotina koje smo izazvali“ rekao je mons. Lenkić, istaknuvši da završetkom Jubileja milosrđa nije završila naša kršćanska usmjerenost na življenje Božjeg milosrđa. „Ta snaga ne prestaje dalje djelovati u oblikovanju Crkve. Jubilej nam je otvorio oči da bismo vidjeli gdje je potrebna veća prisutnost naše vjerničke zauzetosti i ljubavi da bismo se otvorili Božjem milosrđu“ rekao je generalni vikar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Poručivši da se božićni misterij, tajna utjelovljenja Božjeg Sina, može gledati na razne načine: kao temeljna dogma naše vjere, čin neizrecive ljubavi Boga prema čovjeku, čin pomirenja neba i zemlje, pobožanstvenjenje čovjeka i njegovog životnog cilja, vikar je poželio da otajstvo Božića zahvati našu dušu, srce, pamet, savjesti, obitelji, župe i sve vjernike, jer „prihvatiti Božić u korijenu rješava mnoge naše vremenite i vječne probleme“. U ime nadbiskupijske zajednice, mons. Lenkić je nadbiskupu poželio blagoslovljen Božić i Novu godinu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nadbiskup Puljić se složio da smo izloženi opasnosti da nam svetinje postanu sekularne, da izgube svoju početnu vrijednost. „Dobar i pravi odgovor je duhovna priprava za Božić sudjelovanjem na misama zornicama koje su dobro posjećene i preko sakramentalnog susreta koje svećenici ovih dana osobito proživljavaju i vide koliko je vjerniku važan taj susret“ rekao je mons. Puljić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Glede mira i pomirenja, nadbiskup je podsjetio i na važan događaj u svijetu, postignuti mir u Kolumbiji nakon puno desetljeća, kojem je da zavlada doprinio i papa Franjo. „Predsjednik Kolumbije Juan Manuel Santos je bio ganut Nobelovom nagradom za mir u Oslu i susretom s papom Franjom, pa je nakon toga pošao u Asiz gdje mu je čuvar svetišta dao svjetiljku mira. Predsjednik je rekao da je bio Božji doprinos da se taj mir ostvario i izrazio nadu da će trajati“ rekao je nadbiskup Puljić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prenio je čestitke kardinala Stanislava Dzivisza kojeg je mons. Puljić obavijestio o održavanju izložbe Krakovske jaslice u Zadru. Na poruku da je Zadranima bilo drago biti duhovno povezanima s tim mjestom i biskupijom gdje je rođen nezaboravni i dragi sv. Ivan Pavao II., kardinal Dzivisz je rekao da ga raduje što Zadrani nisu zaboravili sv. Ivana Pavla II. i Zadarskoj nadbiskupiji je čestitao Božić. Nadbiskup je zahvalio prisutnima na svemu dobrome što čine u kontekstu zaduženja koje je Providnost dodijelila. Poželio je svima blagoslovoljen Božić i Novu godinu rekavši da je u ime Nadbiskupije papi Franji poslao čestitku za 80. rođendan i Božić.

 

Nadbiskup je rekao da se u čestitci papi i našalio. „Napisao sam, Svetosti, vjerojatno ste pratili teniski kup kod nas. Makar su naši bili bolji, Vaši su pobijedili. Neki mi rekoše, ‘Lako je bilo njima kad imaju duhovnu potporu Svetog oca’. Ja sam rekao, ‘Kao dobar katolik, papa nije za njih navijao. On je otac svih, on jednako navija za sve’“ rekao je mons. Puljić.

Ines Grbić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA