IZLOŽBA „CRKVE U STAROJ JEZGRI GRADA – OTETE ZABORAVU“ – Pozdravni govor mons. Ž. Puljića

„Otimati nešto zaboravu“ znači sjećati se i pamtiti. A veliki dio našeg narodnog i vjerničkog pamćenja odvijao se oko sakralnih prostora, uz nedjelju kada se oblačilo i nosilo svečano „misno odijelo“. Sačuvane narodne nošnje potvrđuju da je nedjelja bila dan druženja, molitve i pučkoga veselja, o čemu svjedoče sačuvani izlošci po muzejima.

Pohvalno je stoga što Muzej, koji „nabavlja, čuva, izlaže i promovira kulturno-povijesno naslijeđe“, i ovim projektom pokušava oteti zaboravu „Crkve u staroj jezgri grada”. Budući da je provedena anketa (rujan 2016.) pokazala kako većina (90%) upitanih nije bila upoznata s tim starim crkvama, a preko 93% ih je očitovalo želju nešto naučiti o njima, motivacija na projektu je rasla i bila opravdana.

Rad i ostvarenje ovoga projekta nije bio anoniman. U njemu je bilo uključeno osam učenika Klasične gimnazije Ivana Pavla II. i osam studenata s Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru. A ostvaren je uz zauazetu i dobru suradnji s djelatnicima ovoga muzeja.

Skupina tragatelja, dakle, odabrali su osam crkava kojima se izgubio ili se gubi svaki trag. No, da se ne izgube u tom labirintu nepoznanica i nejasnoća oni su uz troje vrijednih živih djelatnika Arheološkog muzeja: knjižničara Marunu i Bunju, te muzejskog pedagoga Kucelina pozvali u pomoć i petoricu uglednih pokojnih znanstvenika koji su u svojim napisanim djelima ostavili neke tragove o zaboravljenim crkavama. To su Carlo Federico Bianchi, Vitalian Brunelli, Giovanni Smirich, Carlo Cecchèlli i Ivo Petricioli. Projekt nije mogao ne uspjeti kad su se udružile takve snage srednjoškolaca i studenata, a ruku im pružili kompetentni stručnjaci iz prošlosti i sadašnjosti.

Stoga iskrene čestitke u ostvarenju ovoga zajedničkog djela. U ozračju svečanosti našega zaštitnika svetoga Krševana, kada se uz druge događaje odvijaju i „Krševanovi dani kršćanske kulture“ i ovaj projekt može biti pridružen tom programu. Zahvaljujem ravnatelju Arheolo-škog muzeju dr. sc. Jakovu Vučiću na pozivu za ovu svečanost, te u duhu povjernoga zadatka ovim –da se ne zaboravi- proglašavam otvorenom izložbu „Crkve u staroj jezgri grada – otete zaboravu“.

† Želimir Puljić, nadbiskup

ZD, 24. 11. 2016., u Muzeju u 10 sati