JUBILARNA GODINA MILOSRĐA – Poziv mons. Ž. Puljića na sudjelovanje u završnom slavlju

Draga braćo svećenici, redovnice i redovnici,

Braćo i sestre u Kristu!

milosrdan_kao_otac2Na kraju svete Godine milosrđa, a u kontekstu Božjeg nauma spasenja ljudi, možemo i mi s apostolom Pavlom ponavljati „blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista.. koji nas izabra prije postanka svijeta.. i u ljubavi predodredi za posinstvo, na hvalu Slave svoje milosti!“ (Ef 1, 3-6).

Ovom godinom milosrđa uz pedesetu obljetnicu završetka Drugog Vatikanskog sabora (1965.-2015.) Papa Franjo je htio da vjernici osjete „Otčevu blizinu i dodir njegove oprosničke nježnosti“. Posebice oni „rubni, otpisani, siromašni i progonjeni“. I to preko nas konkretnih vjernika koje je poticao da im se  „približimo i pružimo svoje prijateljstvo, toplinu i potporu“. Jer, konačno po tomu će nas Vječni Sudac prepoznati na koncu vjekova: „Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste“ (Mt 25, 40).

Obred zatvaranja jubilejskih vrata bit će u katedrali svete Stošije, na svetkovinu Krista Kralja (20. studenoga) u 18 sati. Imajući u vidu kraj razdoblja jubilejskih darova i oprosnih mogućnosti, pozivam braću svećenike, redovnice i redovnike, katehete i sve vjernike na završnu svečanost u našoj prvostolnici.

Bogu Ocu koji je bogat milosrđem (Ef 2,4), njegovom Sinu koji nam je objavio milosrdno Očevo lice, kao i Duhu Svetome koji nam pomaže razmatrati to veliko otajstvo, neka se vine prema nebu naša hvala i zahvala, sada i u vjekove vjekova. Amen.

     † Želimir Puljić, nadbiskup

Zadar, 14. studenog 2016.