ŠIBENIK – SV. FRANE – KATEDRALA: Nikoli Taveliću hodočastili vjernici Zadarske nadbiskupije

ZADRANI16003(Preuzeto sa www.sibenska-biskupija.hr) Tradicionalno trideset i treće hodočašće vjernika Zadarske nadbiskupije sv. Nikoli Taveliću u Šibenik održano je u nedjelju 13. studenoga. Oko šesto i pedeset hodočasnika po dolasku okupilo se najprije u molitvi u nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u franjevačkom samostanu sv. Frane, gdje ih je pozdravio gvardijan i rektor svetišta fra Ivan Bradarić. Svečano misno slavlje u katedrali svetog Jakova u Šibeniku predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Koncelebrirali su šibesnki biskup Tomislav Rogić i umirovljeni Ante Ivas.

U uvodnom djelu misnog slavlja vjernike je pozdravio biskup Rogić: “Zahvaljujem Vam, što čuvate ovu lijepu tradiciju koja povezuje naše biskupije i koja svjedoči da sv. Nikolu Tavelića nismo zaboravili, da nam njegov svetački lik i danas govori, potiče, svjedoči i ostaje naš zagovornik pred Ocem nebeskim”. Riječi pozdrava uputio je i zadarski nadbiskup Želimir Puljić koji se prisjetio slavlja kanaonizacije Nikole Tavelića u Rimu i prošlotjedne betifikacije Albanskih mučenika u Skadru. Na oba slavlja kako je kazao osjetila se radost uskrsnuća Crkve, naroda i patnika.

U homiliji biskup Tomislav Rogić ukazao je na potrebu nasljedovanja svetog Nikole Tavelića. Njega i njegovu subraću ništa nije moglo rastaviti od ljubavi Kristove, ni nevolje, ni pogibao, ni mač, niti ikoja sila, sadašnja ni buduća., kazao je između ostalog biskup Rogić citirajući svetog Pavla.  ZADRANI16004 ZADRANI16006 ZADRANI16007 ZADRANI16008