ZADAR: OPROSNIČKO HODOČAŠĆE OBITELJI U KATEDRALU SV. STOŠIJE

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oprosničko hodočašće obitelji u Godini milosrđa u katedrali sv. Stošije u Zadru održano je u nedjelju 16. listopada, a misno slavlje predvodio je don Igor Ikić, vikar za pastoral Zadarske nadbiskupije. Upozorivši da je obitelj napadana osobito u naše vrijeme jer je ona osnovna, temeljna jezgra ljudskog roda, don Igor je rekao koliko je obitelj važna u svijetu, vidi se i u tome što se sam Bog utjelovio u obitelji i dolazi u obitelj. „Iz obitelji dolazi život, svi nosimo sebe iz obitelji. Dragi očevi i majke, ne zaboravite na poslanje koje vam je Bog dao u svijetu. Budite ozbiljni i odgovorni ljudi“ poručio je don Igor prisutnima, potaknuvši supružnike da odgajaju jedan drugog i upoznaju. „Kad se vjenčate, Bog stoji iza vašeg zajedništva i sakramenta svete ženidbe. Niste sami. Ne bojte se na sajmištu ovog svijeta. Bog vas podupire i podržava“ ohrabrio je don Igor, istaknuvši da Bog stvarajući čovjeka s njim ima plan. Čovjek je željen i voljen od Boga i iz ljubavi ga je stvorio.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Bog je odvijeka planirao obiteljsku zajednicu. U braku trebate biti najprije prijatelji. I Isus nas naziva prijateljima jer nam je priopćio sve što je čuo od svog Oca. U bračnom zajedništvu nema tajni. Prijateljstvo je duhovna kategorija. Konačni cilj je dosegnuti nebo. To je smisao i bračnog zajedništva“ istaknuo je don Igor, dodavši da će supružnike na kraju vremena Bog pitati što su učinili jedno za drugo, jesu li se trudili kako bi se razvili u zrelu i odgovornu kršćansku osobu. Istaknuvši da je katolička obitelj dužna živjeti sakramentalnim životom, potaknuo je na promišljanje kako vjernik pristupa sakramentima. Upozorio je da postoje obitelji u kojima su nekrštena djeca te se događa i neodgovorno pristupanje tom temeljnom sakramentu, „u zadnji čas se prijavljuje župnicima. Krštenje je obiteljski i rodbinski događaj“. Važan sakrament za obitelj je i sveta ispovijed.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„U ispovijedi se mora reći ‘Bože i brate, oprosti mi’. Svaku večer Gospodina u ispitu savjesti zamolite ‘Gospodine, oprosti mi’“ potaknuo je don Igor, podsjetivši na svetopisamske ‘Neka sunce ne zađe nad vašom srdžbom. Ne dajte mjesta đavlu’. „To znači da se znamo ispričati jedni drugima i Bogu. Najsličniji smo Bogu po tome što praštamo. Nemoj poći zaspati da se ne pomiriš s ukućanima i ispitaš svoju savjest“ potaknuo je don Igor. Istaknuo je i važnost svete pričesti. „Ne možemo živjeti bez duhovne hrane, bez Boga. Možemo se hraniti čime hoćemo, ali ako se ne budemo hranili tijelom i krvlju Sina čovječjega, nećemo imati života u sebi“ upozorio je, dodavši da se puno toga nudi ljudskom rodu, a obitelji su i povodljive. Potaknuo je na razmatranje čime se hranimo, razmišljaju li roditeljii što djeca gledaju, čitaju, kakve programe. Čime se hrane iznutra i čime pune svoju nutrinu. Naglasio je i da je molitva jako bitna za obiteljsko zajedništvo te potaknuo da se vrati u obitelj. Na misi se osobito molilo za obitelji koje nikad ne mole zajedno.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Sveto Pismo je Bogom nadahnuto, hranimo li se njime? Neka se barem u svibnju i listopadu u obitelji čuje molitva krunice“ potaknuo je don Igor, u potrebi da se vjernici u molitvi susretnu sa sobom i odbjeglim srcem. Podsjetivši na riječ bl. Alojzija Stepinca, „Obitelj koja moli zajedno, zajedno ostaje“ ukazao je na potrebu da članovi obitelji međusobno mole jedni za druge. „Ako odlučimo biti dobri, na putu prema Obećanoj zemlji pojavit će se netko tko će smetati. Ali treba biti ustrajan. Dok je Mojsije molio, Bog je činio čuda. Ali ne bez našeg rada. Božjim darom i našim marom u životu se događaju čuda“ rekao je don Igor, rekavši da bez zdravih obitelji nema obnove u hrvatskom narodu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Za pomak su potrebni odgovorni i ozbiljni roditelji. Kakve su naše molitve? Povijest našeg naroda pokazuje da je Gospa bila s nama kad smo molili. Ozbiljno pristupimo tom području vjere. Moli se onoga u koga se ima povjerenja. Obnovimo taj savez, Bog je saveznik obitelji. Bog je uz nas kao što je bio uz Mojsija i u svim poteškoćama u povijesti u hrvatskom narodu. Bog je saveznik čovjeka“ poručio je propovjednik, istaknuvši značaj molitve uz Sveto Pismo jer je bogoduho.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Duh Sveti potiče i pali žar koji će nositi. Duh Sveti i Božja riječ koja je nadahnuta ne može dopustiti da upadnemo u stranputice, da zastranimo i pođemo u krive duhovnosti“ zaključio je don Igor, potaknuvši na čitanje Svetog Pisma kako bi u nama rasla odgovorna duhovnost, pobožnost i izvor života. Na kraju mise izmoljena je molitva Oče naš, Zdravo Marijo i Slava Ocu na nakane Svetog Oca, za potpuni oprost koji oslobađa od vremenite kazne, a vjernici ga mogu namijeniti za žive i pokojne.

Ines Grbić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA