Pozdravni govor prigodom slavlja 25. godišnjice vjeronauka u školi

Ova svečana akademija u hrvatskom narodnom kazalištu povodom dvadeset pete godišnjice vjeronauka u školi podsjeća me na druženje s papom u miru Benediktom XVI. tijekom  njegovoga pastoralnoga pohoda Hrvatskoj, 4. lipnja 2011. On se tada upravo ovdje susreo s predstavnicima kulture, akademske zajednice, poduzetnika, civilnog društva, politike, diplomatskog zbora i vjerskih poglavara. Primijetilo se kako je skupina Lado na početku programa pjesmom „Svetoj žrtvi Uskrsnici“ privukla njegovu osobitu glazbenu pozornost. A, evo i večeras imamo čast uživati u njihovoj glazbi. Sjećamo se kako je tada Papa spomenuo našega isusovca Ruđera Boškovića, koji je „utjelovio sretnu povezanost vjere i znanosti“, te progovorio o „oblikovanje savjesti kao glavnom čimbeniku za promicanje općeg dobra“. Po odgojenoj savjesti, koja se počinje oblikovati u obitelji i učvršćivati u školi i u župnoj zajednici proučavanjem Svetoga pisma „Crkva pruža društvu svoj dragocjeni doprinos“. A Sveto Pismo uz pomoć kojega se oblikuje naša savjest „veliki je kodeks europske kulture“, rekao je tada papa Benedikt XVI.

Drago mi je što u ovoj svečanoj prigodi dvadeset pete obljetnice povratka vjeronauka u škole, mogu pozdraviti sve Vas okupljene na ovom svečanom zboru. Uz uzoritog kard. Bozanića, nazočnu braću nadbiskupe i biskupe, u ime kojih sam zadužen uputiti riječi dobrodošlice, drago mi je uz sve vas koji ste se okupili u kazalištu, pozdraviti posebice i poimence nositelje odgovornih službi u našem društvu. (Radi praktičnosti i uštede vremena zamolit ću da se sustegnete od pljeskanja dok ne završim s pozdravima). Pozdravljam predsjednika Hrvatskog Sabora, akademika Željka Reinera, Apostolskog nuncija mons. Alessandra D’Errica, izaslanika Predsjednice RH, gospođe Kolinde Grabar Kitarović, dr. Matu Granića, izaslanika predsjednika Vlade RH, dr. Stjepana Bartulicu. Posebice mi je drago pozdraviti ministra znanosti obrazovanja i sporta dr. Predraga Šustara, ministra kulture dr. Zlatka Hasanbegovića s nazočnim suradnicima iz spomenutih ministarstava.    

Veseli nas nazočnost na ovoj svečanosti predstavnika drugih vjerskih zajednica koje žive i djeluju u Republici Hrvatskoj, koji također obilježavaju 25 godina ulaska s vjeronaukom u škole.

Pozdravljam Intendanticu Hrvatskog narodnog kazališta gospođu Dubravku Vrgoč; predsjednika Matice Hrvatske, akademika Stjepana Damjanovića, nazočne rektore naših sveučilišta, poglavarice i poglavare redovničkih zajednica; dekane teoloških fakulteta, pročelnike katehetskih i biskupijskih ureda, kao i nazočne vjeroučiteljice i vjeroučitelje; pročelnice i pročelnike Upravnih odjela znanosti, kulture, obrazovanja i športa; ravnateljice i ravnatelje osnovnih i srednjih škola s njihovim predstavnicima. Pozdravljam nazočne upravitelje izdavačkih kuća kao i predstavnike i djelatnike svih obavijesnih sredstava.

Vjeronauk je povod ovom večerašnjem druženju. Naime, s demokratskim promjenama 1990. on se „vratio u školu“ odakle je 1952. odlukom komunističkih vlasti bio „protjeran i zabranjen“. Sjećamo se pozitivne klime koja je vladala u vrijeme demokratskih promjena. Crkva se našla pred izazovom kako udovoljiti vjerničkim zahtjevima i potrebama koji su stizali s brojnih strana: Iz škola, bolnica, vojarni i drugih institucija koje su htjele imati svećenika duhovnika u svojoj sredini. Posebice nije bilo lako udovoljiti potrebama brojnih škola zbog nedovoljnog broja „kvalificiranih“ vjeroučitelja. A već u to vrijeme predstavnici državnih institucija osjetili su potrebu po uzoru drugih zemalja sličnog vjerskog, kulturnog i društvenog okružja urediti pravno u tom pogledu odnose sa Svetom Stolicom. Tako su počeli pregovori koji će nakon par godina uroditi potpisom „Ugovora o suradnji na području odgoja i kulture“ (19. prosinca 1996.).

Gledom pak na vjeronauk u školi, a imajući u vidu načela po kojima crkveni i međunarodni dokumenti jamče roditeljima pravo i nadležnost odgoja svoje djece, RH se obvezala spomenutim Ugovorom „osigurati nastavu vjeronauka u osnov­nim i srednjim školama i u predškolskim ustanovama“ (Čl. 1). U prigodi potpisivanja Ugovora tadašnji nuncij u RH mons. Giulio Einaudi, koji je u ime Svete Stolice predvodio crkvenu stranu komisije, rekao je kako taj čin potpisivanja „predstavlja sretan završetak zajedničkoga zalaganja koje se povjerava tijeku povijesti i ostvarivanju u svakodnevnom životu, u skladu s Ustavom Republike Hrvatske i zakonodavstvom Katoličke Crkve“.

Čini mi se uputnim navesti i ono što je nedavno preminuli dr. Jure Radić, koji je predvodio državnu komisije, u prigodi potpisivanja Ugovora rekao: „Ponosni smo što ovim činom Hrvatska prednjači u djelima slobode i demokracije..“, te dodao kako „u duhu hrvatskog Ustava, slobode vjeroispovijesti i ravnopravnosti vjerskih zajednica.. „želimo u duhovnoj i materijalnoj obnovi graditi Hrvatsku kao istinsku zemlju slo­bode i blagostanja, zemlju pravde, ljubavi i mira“.

U prigodi ratifikacije potpisanih Ugovora u Vatikanu (9. travnja 1997.) tadašnji Državni Tajnik, kard. Angelo Sodano pohvalio je Hrvatsku zbog dobre suradnje predstavnika države Hrvatske i Svete Stolice, te istaknuo kako se radi „o prvom slučaju ratificiranja ugovora što ih je Sveta Stolica potpisala s jednom od država proizašlih iz komunističkoga iskustva“. A sutradan na susretu s crkvenim i državnim izaslanstvom sveti Ivan Pavao II. naglasio je kako  „Ugovori daju pravni okvir za djelovanja Crkve u društvu i počivaju na tri temeljna načela: Na vjerskoj slobodi, na različitosti područja djelovanja Crkve i Države, te na potrebi suradnje tih dviju ustanova…“  Jer, „Država i Crkva susreću se u čovjeku, građaninu i vjerniku. Odatle i važnost načela i pravilne suradnje i uređivanja međusobnih odnosa na ko­rist svih građana“, rekao je u toj prigodi sveti Ivan Pavao II.

To je ono što ovom akademijom komemoriramo s osjećajem ponosa i radosti. I dok dvadeset petogodišnje iskustvo vjeronauka u školskom programu povjeravamo ocjeni struke, želimo neka njegov hod u svakodnevnom životu bude u skladu s Ustavom naše Države i zakonodavstvom Katoličke Crkve. Tako će vjeronauk moći biti u službi promicanja općeg dobra i posebice u procesu oblikovanja savjesti kao glavnog čimbenika za pravilnu suradnju i međusobne odnose na ko­rist svih građana. Uz ove dobre želje i nakane izričem još jednom srdačnu dobrodošlicu svima na ovoj akademiji i želim blagoslovljeno, plodno i ugodno druženje. Živjeli!

† Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije

Zagreb – HNK, 13. listopada 2016.