ZADAR: PROSLAVLJEN DAN POLICIJE UZ BLAGDAN SV. MIHOVILA

image.phpPovodom blagdana sv. Mihovila, zaštitnika policije, Policijska uprava zadarska proslavila je svoj Dan policije u utorak 27. rujna u prostoru svoje upravne zgrade u Zadru. Na svečanosti je sudjelovao i zadarski nadbiskup Želimir Puljić. U svom prigodnom obraćanju poželio je policijskim djelatnicima da ih čuva i štiti arkanđeo Mihael. Istaknuvši značenje tropleta koji je zaštitni znak policije, nadbiskup je rekao da troplet simbolizira tri poželjne i potrebne životne vrijednosti: red, rod i radost. „Taj je troplet urezan i u Branimirov križ. Volio bih da i dalje u vašem radu red urodi plodom i da bude protkan radošću“ poručio je mons. Puljić. Zahvalio je policajcima na njihovom doprinosu u stvaranju i obrani hrvatske države i zadaćama koje izvršavaju u vrijeme slobode, kada su pozvani jamčiti sigurnost. Blagoslovio je njihovu zauzetost za dobro svih građana i poželio da policajci koji štite druge, i sami imaju zaštitu nebeskih arkanđela.

image.php 2Neven Paškalin, načelnik PU zadarske, između ostalog je istaknuo da su zadarski pomorski policajci sudjelovali u međunarodnoj akciji spašavanja izbjeglica i migranata Poseidon Sea, a njhova posada ovih dana se sprema na put u Grčku. Zadarska policijska postaja značajno je i aktivno doprinijela u suzbijanju kriminaliteta zlouporabe droga u presijecanju krijumčarskih ruta iz Južne Amerike prema Europi  i iz Europe prema Hrvatskoj i susjednim zemljama. Načelnik Paškalin je istaknuo i manji broj kaznenih djela i prekršaja u prvih osam mjeseci ove godine te manji broj poginulih osoba u prometu za više od 60 %.

img_3818Prije svečanog programa na platou zgrade policijske uprave, policijski službenici i djelatnici sudjelovali su na misnom slavlju u crkvi sv. Mihovila u Zadru. Svečano misno slavlje je predvodio don Tomislav Vlahović, kapelan policije u Zadarskoj nadbiskupiji. Poželio je da nas arkanđeli kao borci pomažu u borbi protiv zla u sebi i oko sebe, kao molitelji da nas zagovaraju i naše molitve prinose Gospodinu a kao pratitelji da nas prate na životnom putu. Don Tomislav je opisao poslanje svakog od tri arkanđela. Govoreći o sv. Rafaelu čije ime znači Bog liječi, don Tomislav je rekao da se liječnik ne bavi samo pokazateljima i očitovanjima bolesti, nego traži i razloge zbog kojih je došlo do oboljenja.

img_3850„Uzroke bolesti često je teže otkloniti, nego izliječiti samu bolest. Uzroci mogu biti povezani s našim svakodnevnim životom, navikama ili načinom ponašanja. Uzroci se kriju dublje nego očitovanje pa ih se teže rješavamo i ozdravljamo“ rekao je don Tomislav, dodavši da je bitno čovjekovo mentalno zdravlje, kako bi slika o sebi bila usklađena sa stvarnim stanjem. „Ako je veliki nesrazmjer između stvarnosti i slike koju o sebi imamo, dolazi do problema, ako o sebi mislimo predobro ili preloše. U kršćanstvu se realna slika o sebi naziva poniznost. Ponizan čovjek realno vidi svoje dobre strane, kao i svoje slabosti i pogreške. Ne zavarava samog sebe, ne zatvara oči pred svojim manama ali ni prema talentima“ rekao je don Tomislav. „U svjetlu Božje riječi i milosti na ispravan način možemo doživjeti sebe i prihvatiti sa svojim dobrim i lošim osobinama. U susretu s Bogom koji je ljubav, dobrota i praštanje možemo doživjeti oslobođenje od krivnje i unutarnje ozdravljenje“, naglasio je don Tomislav, poželjevši da nam u tome pomogne zagovor nebeskih zaštitnika Mihaela, Gabrijela i Rafaela.

Ines Grbić

image.php 3img_3825img_3873

Foto: Znet i 057 Radio