MONS. ŽELIMIR PULJIĆ PREDVODIO SLAVLJE PETROVE U VELOM IŽU I BLAGOSLOVIO OBNOVLJENI ŽUPNI DVOR

Nadbiskup Želimir Puljić blagoslovlja obnovljenu župnu kuću u Velom IžuU srijedu 29. lipnja na blagdan sv. Petra i Pavla, kada se u Velom Ižu na otoku Ižu slavi fešta, tj. naslovnici i zaštitnici istoimene župne crkve, koju od davnine zovu ‘Petrova’, mjesto je pohodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić, u pratnji svećenika don Marina Batura. Nadbiskup je svečano dočekan na obali uz svečanu zvonjavu zvona, a dočekali su ga župnik don Slavko Ivoš, podđakon Livio Marijan, Siniša Kulišić, predsjednik Mjesnog odbora Veli Iž, članovi crkvenog odbora, ministrantski zbor, mladi u nošnjama s barjakom sv. Petra i Pavla te župljani. U župnoj crkvi nadbiskup je predvodio svečanu misu, dijelovi koje se je pjevalo ‘na glagolici’, tj. na staroslavenskom, na drevnim i autentičnim veloiškim napjevima.

Nadbiskup Puljić svecani docek u Velom IžuU homiliji je nadbiskup Puljić govorio o posebnoj karizmi dvojice svetaca i apostola Petra i Pavla, koji su svaki na svoj jedinstveni način pružili izvanredno svjedočanstvo vjere i ljubavi prema Kristu, do prolijevanja krvi. Nadbiskup se osobito osvrnuo na Pavlovu poslanicu Timoteju, koju bi svi kršćani trebali nasljedovati kada je u pitanju prenošenja vjere i kulture u odgoju mladih generacija. Također, pohvalio je skladno i živo domaće tradicionalno glagoljaško pjevanje koje se u toj crkvi gaji. Tijekom mise je podijelio i sakrament sv. krizme djevojci Miji Banić.

Nadbiskup želimir Puljić predvodi svečanu misu na sv. Petra i Pavla u Velom IžuNakon mise uslijedio je blagoslov novoobnovljene župne kuće gdje se ostalo u veselom i raspjevanom druženju s nadbiskupom, uz prisustvo predstavnika i susjedne župe Mali Iž. Navečer je u župnoj crkvi otpjevana po starinskom Svečana Večernja za sve žive i preminule, prisutne i odsutne mještane, iseljenike i mornare. Večernju su pjevali mladi u nošnjama, i na njoj je sudjelovalo “iški kralj“ u svojoj kraljevskoj odori, gosp. Milivoj Švorinić. U Velom Ižu se još čuva običaj godišnjeg biranja seoskoga kralja. Nakon Večernje gotovo cijelo mjesto i brojni gosti okupili su se oko kralja pod velikom murvom ‘na Špini’ gdje je uslijedila ‘brašćina’ – bratska gozba svega puka, uz narodno veselje i pjesmu do kasnih sati.

Livio Marijan

KoloIški kralj u pratnji svoje dvorske svite prije svečane Večernje u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Velom Ižu 29. 06. 2016.