SALEZIJANSKI ORATORIJ ‘DJEČJE LJETO’ U ARBANASIMA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ljetni oratorij ‘Dječje ljeto’ u salezijanskoj župi Gospe Loretske u Arbanasima u Zadru završen je u srijedu 29. lipnja pod vodstvom salezijanskih animatora za mlade. U sedmodnevnom boravku u župnom prostoru djeca su na njima prilagođen i prigodan način razmatrala djela milosrđa. Uz zajedničku molitvu, tri sata prijepodne i tri sata poslijepodne sudjelovala su u šest radionica: rukotvorine, gluma, gitara, ples, košarka i odbojka. Svako dijete je odabralo po dvije radionice, tako da su se izmjenjivala u grupama i više pobliže upoznavala. Organiziran je i izlet. „Don Bosco je govorio da je ljeto najvarljivije vrijeme za djecu i mlade. Tada đavao ima najviše prostora za raditi što želi. Djeca su besposlena, pa se salezijanci za vrijeme ljeta trude korisnim sadržajem ispuniti to vrijeme. Kroz različite aktivnosti od jutra do navečer kreativnim i sportskim sadržajima, kroz igre i turnire kad se uče zajedništvu i natječu za bodove, djeca razvijaju vještine i talente. Netko se zaljubi u neku aktivnost, otkrije svoj talent i nastavlja ga razvijati. To ne radimo jer nemamo što raditi, nama je kroz sve to cilj odgoj i evangelizacija“ rekao je animator Danijel Dragičević, đakon rodom iz Žepča koji je završio studij teologije na salezijanskom sveučilištu u Rimu. Preko ljeta većina bogoslova dođe pomoći Hrvatskoj salezijanskoj provinciji sv. Ivana Bosca i po njihovim kućama u Hrvatskoj i BiH nastavljaju raditi s mladima ono što su njihova subraća svećenici radili s djecom kroz godinu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svaki dan imao je poruku koju je djeci kroz molitvu i igrokaz prenijela ‘Fantastična četvorka’. Animatori Stela iz Zagreba, Duje iz Splita, Vid iz Rijeke i Janja iz Žepča svakog dana izveli su skeč i obradili djela milosrđa. Poticali su djecu kako biti dobar obrađujući teme molitve, poštenja, prijateljstva, velikodušnosti. „Djecu smo senzibilizirali za te vrline. U igrama smo im pokazali zašto ne biti nepošten. U djeci je nagon za pobjedom ali mi im pomažemo uvidjeti gdje se pogriješi, što ne treba činiti, treba priznati pogrešku. Korisno je kad djeca razgovaraju s animatorima. Igrokaz Četvorke je pokazao da je svaka osoba različita, ali i kroz njihove različitosti kažemo da je moguća ujedinjenost. Kroz igrokaze smo pokazali da ne treba svatko vući na svoju stranu i varati nego biti pošten“ rekao je đakon Danijel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Posebnost oratorija u Zadru je da su animatori bili studenti iz drugih gradova. „Našli su se i rekli ‘Ajmo pokušati pomoći i učiniti nešto za djecu’. Tijekom cijele godine su radili, bili u kontaktu s nama i s pastoralom mladih naše provincije. Surađivali smo i pokrenuli ovaj projekt, uz manju domaću skupinu srednjoškolaca animatora koji su dragocjeni i puno pomažu“ rekao je Danijel istaknuvši da su animatori bili studenti koji imaju svoje obveze, vrijeme je ispita, ali oni su odvojili svoje vrijeme da bi za nekoga učinili dobro. „Htio bih potaknuti mlade da ne ugase svoje snove. Ako vide da mogu nešto učiniti, neka se daju i učine taj korak. Nije uzalud, plodonosno je dati sebe za druge“ ohrabrio je Danijel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Taj oratorij u Arbanasima je pokrenula Iva Pavić, splitska studentica u Zadru. Djeca su bila podijeljena u grupe crvene, plave, žute i zelene boje, a na igrama i turnirima se bodovalo i lijepo ponašanje, da se ne psuje, da u natjecanju potiču jedni druge. Zadnju tzv. veselu večer bili su pozvani roditelji kojima su djeca predstavila rezultate rada iz radionica, glumu, rukotvorine, pjesmu i ples. Među animatorima je bilo i Dubrovčanin Vlaho Bender, salezijanski bogoslov. U Torinu studira teologiju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„U oratoriju na salezijanski način kroz igru, radionice, molitvu i druženje djecu zajedno odgajamo i privodimo bliže Kristu. To je lijepo za djecu, ali i vrijedno iskustvo za animatore koji sudjeluju, za njihovu izgradnju, da stvore grupu djece koja će živjeti u tom duhu, prenositi vrijednosti na zanimljiv, jednostavan i privlačan način. Da djeca rastu kao osobe u svim dimenzijama, jer tu je svjedočanstvo vjere, javni govor, ples. Djecu se potiče da razvijaju razne sposobnosti“ rekao je Vlaho.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Arbanaški župnik don Tunjo Blažević istaknuo je kako su animatori svoje slobodno vrijeme koristili u dobre svrhe, u zajedništvu i druženju govoreći o Božjem milosrđu, prijateljstvu. „Pokušavamo i roditelje pridobiti, neki nisu redoviti u crkvi, ali na ovakve susrete dođu. Djeca prenose to jedni drugima i međusobno se pozivaju. Želimo im pomoći da rastu u ljubavi prema Bogu i bližnjemu“ rekao je don Tunjo, zahvalivši animatorima što su izdvojili svoje vrijeme, osobito studentima koji su ga mogli koristiti za kupanje ili drugdje, ali oni su htjeli pomoći bližnjima, djeci, koja su na taj način  i manje vremena provela u igricama za računalom. U petak 1. srpnja župu Arbanasi je pohodila i skupina 150 djece iz oratorija Marije Pomoćnice iz Splita koji su za jednodnevnog izleta obišli Zadar.

Ines Grbić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA