MISA ZAHVALNICA ZA PROTEKLU AKADEMSKU GODINU U KATEDRALI SV. STOŠIJE

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Misu zahvalnicu sa svečanim Tebe Boga hvalimo za proteklu akademsku godinu u katedrali sv. Stošije u Zadru u nedjelju 12. lipnja predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Nadbiskup je potaknuo studente da zahvale za sve koji su ih pratili na akademskom putu: profesore, roditelje, rodbinu, prijatelje i za sve što su tijekom studiranja uspjeli spoznati i shvatiti. Ujedno je to trenutak da studenti zamole Boga za oproštenje, kad nisu bili na visini povjerenoga, nisu bili odgovorni i učinili koliko su mogli. „Usprkos nastojanju, bilo je promašaja, zakazivanja, a bile su divne prigode, ne ostaviti nijedan ispit za jesen“ rekao je mons. Puljić. Potaknuo je i profeosore da zahvale Bogu za divnu mladost koja usprkos teškoća nastoji, trudi se studirati, učiti i nešto postići.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Hvala Bože za mogućnost da mogu svoje talente upotrijebiti njima na korist. Zato sam završio visoke škole, postigao akademske stupnjeve, kako bih mogao drugima služiti“ rekao je nadbiskup u ime profesora, ohrabrivši ih da i oni na kraju godine zamole oproštenje kad nisu bili na visini svog profesionalnog znanja i zvanja. „Božje milosrđe i njegovo srce ima razumijevanja. Tom misom kažemo hvala i oprosti“ rekao je mons. Puljić, govoreći u propovijedi o Godini milosrđa koja podsjeća da Božje srce ne gleda na mane i propuste čovjeka, nego nas voli, želi da idemo naprijed, da se popravljamo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I navještenim biblijskim čitanjima Isus nas želi potaknuti da idemo na više, bolje, da budemo savršeniji, rekao je nadbiskup. Primjer za to je žena koja je, usprkos tome što je bila otpisana, imala hrabrosti pasti pred Gospodina. Isus svojom božanskom pedagogijom objašnjava Šimunu ljepotu te žene jer je imala hrabrosti to učiniti. Saumelova knjiga opisuje Božjeg proroka Natana koji se usuđuje doći Davidu i objavljuje mu Božje milosrđe, Oca koji je silan. Kaže da mu Gospodin oprašta grijehe i neće umrijeti. Nadbiskup je rekao kako Natan nije pred Davidom nastupio gordo, s visoka mu rekao ‘Ovako govori Gospodin, Bog Izraelov, Ja sam te pomazao za kralja Izraelova, ja sam te zaštitio, a ti si prezreo mene jer si ubio Uriju Hetita, a njegovu ženu uzeo sebi’.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Natan nije tako nastupio. Nego je došao poput Isusa, slikom kao što je Isus pitao Šimuna kome će biti gospodar draži; komu je više oprošteno. To je dvoje hrabrih ljudi, Natan i žena, u različitim ulogama. Natan u službi Božjeg navjestitelja koji se nikog ne boji. Obraća Davida. Opomena koju je rekao Davidu potaknula ga je da ispjeva prekrasnu pjesmu pokajanja, Sagriješio sam protiv Gospodina. Nepoznatoj ženi Isus upućuje riječi utjehe da su joj oprošteni grijesi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Te dvije osobe posvješćuju što Godina milosrđa znači za nas. Jesmo li kadri poput te žene, pred svojom savješću, glasom koji je u nama i progovara nam, osjetiti koliko smo sukladni Božjem zakonu i savjesti koju nam je dao Gospodin. Savjest je mjerilo, poticaj, oruđe koje nam je Bog dao, instrument kojim se možemo poslužiti. Jesmo li odlutali, kao nekad ta žena i David“ potaknuo je mons. Puljić na razmatranje, poželjevši da Godina milosrđa pomogne da se obratimo, postanemo bolji, da rastemo i otkrijemo Boga koji nas je za sebe stvorio.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Suslavili su dr. Elvis Ražov, pročelnik Teološko-katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru, o. Franjo Kowal, povjerenik za mlade Zadarske nadbiskupije i katedralni župnik Josip Radojica Pinčić. U misi su sudjelovali i dr. Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru i prorektor dr. Josip Faričić.

Ines Grbić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA