MONS. MATE UZINIĆ U KISTANJAMA – BLAGDAN POSVETE CRKVE I PRIJENOSA MOĆI SV. NIKOLE

Kistanje_01Dubrovački biskup Mate Uzinić predvodio je u ponedjeljak 9. svibnja misno slavlje u Kistanjama, na blagdan prijenosa relikvija sv. Nikole i obljetnicu posvete nove crkve. Župnik mons. Nikola Dučkić pozdravio je biskupa Uzinića i izrazio radost što je među njima na tom slavlju biskup Dubrovačke biskupije iz koje Janjevci vuku podrijetlo.

U propovijedi biskup je podsjetio kako Dubrovnik ove godine slavi Godinu sv. Vlaha u prigodi 1700. obljetnice njegove mučeničke smrti, te izrazio radost što u toj godini može sudjelovati na svečanosti u Kistanju. Zahvalio je Janjevcima “za ljubav prema tom našem svecu, koju pokazujete iz godine u godinu, od pamtivijeka hodočasteći u Dubrovnik i aktivno sudjelujući u našoj zajedničkoj Festi sv. Vlaha.” Pozvao ih je da u svoje molitve uključe i zajednicu koja živi u Janjevu i svjedoči ljubav i pripadnost Katoličkoj Crkvi i hrvatskom narodu. Dubrovački biskup naglasio je i da misu slavi kao zahvalu za dar novog budućeg blaženika fra Serafina Kodića Glasnovića, franjevca mučenika, koji je niknuo iz male hrvatske i katoličke oaze na Kosovu koja više od 700 godina čuva svoj hrvatski identitet, svoju katoličku vjeru i sjećanje na dubrovačke korijene.

Kistanje_02U srijedu 11. svibnja spomenut ćemo se kako je na taj dan godine 1947., nakon lažnih optužbi i mučenja komunističkih vlasti u Albaniji preminuo fra Serafin, kazao je biskup i nastavio: “Slično kao bl. Alojzije Stepinac, bl. Miroslav Bulešić i drugi u Jugoslaviji, svoju je dušu predao Gospodinu i na taj način pokazao što znači do kraja biti vjeran Isusu Kristu i svjedočiti za njega. Radosni smo što se on pridružio onom nizu povijesnih mučenika Crkve kao što je naš sv. Vlaho, ali i svetaca kao što je sv. Nikola, ali i što naš hrvatski narod njegovim proglašenjem blaženim dobiva još jednog blaženika. Istovremeno sam radostan što će njegov život, a osobito krv njegove mučeničke smrti, biti ‘sjeme novih kršćana'”.

Biskup Uzinić spomenuo je i drugog Hrvata iz Janjeva – don Antona Muzića iz Vrnavokola koji je svoju zrelost za nebo posvjedočio u 27. godini života i na samom početku svoga svećeništva. On će također biti proglašen blaženim zajedno s drugim albanskim mučenicima, žrtvama mržnje prema vjeri u Albaniji u razdoblju od 1945. do 1974. godine.

Kistanje_06U molitve za što skorije proglašenje blaženim biskup je preporučio još jednog Hrvata iz Janjeva slugu Božjeg fra Alojzija Palića, koji je ubijen 7. ožujka 1913. godine od crnogorskih vojnika jer se – vrlo suvremeno, poštujući svačije pravo na slobodu vjeroispovijesti – protivio nasilnom pokrštavanju muslimana. “Bitna oznaka identiteta koji povezuje svu tu trojicu Božjih uglednika je da su bili svećenici, navjestitelji i vršitelji Božje Riječi”.

Kistanje_05Tumačeći misna čitanja, dubrovački biskup naglasio je dimenziju sv. Nikole kao pastira i svetkovinu posvete crkve u kojoj zajednica slavi euharistiju. Sveti Nikola tu svoju ulogu pastira vjerno vrši u sadašnjosti, kao što je to činio i u prošlosti, a sama zajednica je uvijek znala među sobom pronalaziti pastire koji će o njoj brinuti. Uime Katoličke Crkve biskup Uzinić zahvalio je Janjevcima na 38 živih svećenika, više od 20 redovnica i više bogoslova, sjemeništaraca i kandidatica podrijetlom iz Janjeva. A zvanja se nastavljaju rađati u zajednici u Kistanju, primijetio je.

Kistanje_03“Svi ste vi bili oni koji ste bdjeli i molili i zbog toga ste u svim vremenima uspjeli, a i danas nastavljate, vršiti ono na što ste kao kršćani pozvani”, istaknuo je biskup. Naveo je kako je prošle godine u toj župi bilo 25 krštenja, a od dolaska zajednice iz Janjeva u Kistanje rodilo se više od 400 djece. Pritom je biskup istaknuo kako se ne radi samo o novim životima nego i o tome da se toj djeci nastavilo prenositi one pozitivne životne vrijednosti. Učilo ih se da imaju i duhovni život, da se vjera koju stoljećima prenose iz generacije u generaciju, živi u sadašnjosti te da bude prenesena na buduće generacije.

Kistanje_07Govoreći o jedinstvu Crkve, biskup je pozdravio i pravoslavne svećenike koji su bili na misi, te primijetio kako su Janjevci, premda su bili enklava, sačuvali jedinstvo s Katoličkom Crkvom i s hrvatskim narodom unatoč raznim pritiscima kroz povijest. Uspjeli ste sačuvali svoj nacionalni identitet koji čak ni mi u Hrvatskoj često ne znamo prepoznati na pravi način, kazao je biskup.

Kistanje_09Sv. Nikola, kao svetac jedinstvene Crkve, u tome im je bio i treba i dalje ostati nadahnuće, kako bi u novim okolnostima bili graditelji jedinstva, a ne razjedinjenosti. Kako bi gradili “ono jedinstvo koje smo mi u Hrvatskoj izgubili zbog starih podjela koje nas i dalje dijele” te kako bi svima bili primjer i poticaj i motor koji će voditi prema jedinstvu naroda. Kršćani su i mistično tijelo Kristovo, pa je to još jedan razlog za djelovanje prema jedinstvu Crkve. Biskup je također potaknuo okupljene vjernike na promišljanje o onome što u današnjoj Crkvi koja je Božji hram koji simbolizira i ova crkva, nije dobro. Ne radi toga da bi se zaustavljali na grijehu nego da bi se u Godini milosrđa otvorili prema Božjem milosrđu kako bi mogli uskrsnuti na novi drugačiji život. I živjeti tako da se buduće generacije mognu ponositi njima.

Kistanje_04Za oltarom je bilo tridesetak svećenika među kojima i prvi župnik don Pavao Kero. Uime zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića na misi je koncelebrirao dekan Benkovačkoga dekanata don Anđelko Buljat. U crkvi prepunoj vjernika svih naraštaja nazočni su bili i uzvanici iz društveno-političkog života.

Kistanje_10Nakon mise slijedila je procesija oko crkve s moćima (“manom”) sv. Nikole, koje je ta crkva dobila prošle godine iz Barija. (IKA)