PREDSTAVLJEN ALBUM DUHOVNIH PJESAMA DON GAŠPARA DODIĆA U ZAGREBU

71TsFfLO9zL._SX522_Album duhovne glazbe “Otvorena vrata” u izdanju Croatice Recordsa i Cro Sacro etikete koji je skladao svećenik don Gašpar Dodić, nekadašnji župnik u Janjevu, a sada u Pagu u Zadarskoj nadbiskupiji, predstavljen je u utorak 10. svibnja u kripti župne crkve Sv. Leopolda Bogdana Mandića u Gornjoj Dubravi u Zagrebu.

O albumu su govorili generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Petar Palić i urednik glazbenog programa Hrvatskoga katoličkog radija Slavko Nedić. Izvedeno je i nekoliko pjesama s albuma koje su otpjevale Kornelija Palić i Gordana Marković.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pjesme s albuma “Otvorena vrata” nastajale su u razdoblju od 1980. do 2010. godine za različite prigode. Don Gašpar Dodić svoj je glazbeni talent utkao u svoje svećeničko služenje, skladajući prigodne pjesme sa željom da vjerničkom puku kojemu je bio poslan, a ponajviše mladima, ponudi kvalitetne skladbe suvremenijega glazbenog izričaja i na profinjene duhovne tekstove. Prve skladateljske pokušaje ostvario je još kao bogoslov u Zagrebu (1980.). Nastavio je s radom i poslije ređenja (1983.), kao kapelan u rodnome Janjevu, potom u Kistanjama (1997. – 2002.) i napokon u Zadru na Ploči, gdje je župnik od 2002. sve do danas. Pisao je riječi i glazbu za zborove i vokalno-instrumentalne sastave djece i mladih koji su vrlo uspješno nastupali i osvajali nagrade na festivalima poput Uskrsfesta i Zlatne harfe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kao vrsni kateheta, don Gašpar skladao je prigodne pjesme za svoje prvopričesnike i krizmanike. U njegovu opusu su i pjesme posvećene Blaženoj Djevici Mariji, svetom Nikoli, kao i prigodne pjesme za pojedina liturgijska vremena. Upravo ta njihova prigodnost i konkretnost mogu biti poticajni i nadahnjujući prilikom liturgijskih slavlja, u župnoj katehezi i za osobno duhovno raspoloženje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Album “Otvorena vrata” don Gašpar posvećuje i objavljuje u spomen na 45. obljetnicu nastupa janjevačkoga dječjeg crkvenog zbora Bijeli anđeli na Dubrovačkim ljetnim igrama (1970.). Tom je prigodom don Gašpar kao dvanaestogodišnji dječak nastupio kao solist; 30. obljetnicu od nastupa na Uskrsfestu (1985.), sa skupinom “Oaza” iz Janjeva; 25. obljetnicu početka velikog egzodusa Hrvata iz Janjeva (1990.). Velik broj njih se od 1997. nastanio u Kistanjama, gdje im je don Gašpar bio prvi župnik te je dao izniman doprinos u formiranju nove župne zajednice; 15. obljetnicu otkako je imenovan predstojnikom Katehetskog ureda Zadarske nadbiskupije (2000.) te isto toliko godina organizira i vodi Zlatnu harfu u svojoj nadbiskupiji. (IKA)