SVETKOVINA DUHOVA U KATEDRALI SV. STOŠIJE

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svetkovina Duhova proslavljena je svečanim misnim slavljem koje je u nedjelju 15. svibnja u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Za vrijeme mise nadbiskup je podijelio sakrament potvrde krizmanicima katedralne župe sv. Stošije te zadarskih župa sv. Šime i sv. Šimuna i Jude Tadeja na Bokanjcu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krizmanici su pozvani nastaviti Isusovo djelo spasenja, potaknuo je mons. Puljić poželjevši da taj sakrament urodi duhovskim darovima i obilnim plodovima u svemu što je Duh Sveti počeo na krštenju. „Svetkovina Duhova je rođendan Crkve. Na taj dan Crkva se objavila svijetu, a apostoli su puni žara, poneseni Duhom Svetim, navijestili i objavili kako je naše spasenje jedino u Isusu koji nam je poslao svoga Duha“ rekao je nadbiskup, istaknuvši da je Pedesetnica povijesni događaj spasenja pedeset dana nakon uskrsnuća, posvećen Duhu Svetome i vodi na početke Crkve.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Evanđelist Ivan ga opisuje jednom gestom i jednom odredbom: Prvoga dana u tjednu Isus dolazi u dvoranu i pozdravlja uplašene učenike riječima: ‘Mir vama. Primite Duha Svetoga’. Onda im izriče nalog i odredbu poslanja: ‘Kao što je mene poslao Otac, tako i ja šaljem vas’ (Iv 20,21). U tom trenutku Jeruzalem i dvorana Posljednje večere postali su prostorom sveopće Crkve“ rekao je nadbiskup Puljić, dodavši da su i krizmanici poput apostola dobili nalog ‘Kao što je mene poslao Otac, tako i ja šaljem vas’.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„To je znak osobitog povjerenja i ljubavi. Isus vas voli pa vam i povjerava zadatak i poslanje. On računa na vas jer vas smatra svojim prijateljima i moli za vas. Kao dokaz osobite ljubavi i povjerenja šalje Duha Svetoga s obiljem svojih darova: mudrosti, razuma, savjeta, jakosti, znanja, pobožnosti i straha Božjeg“ poručio je mons. Puljić krizmanicima, dodavši da „nije dovoljno znati što vjerujemo. Potrebno je pokazati kako nam je vjera u životu bitna, kako bez Isusa ne možemo“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Istaknuvši kako Isus želi da krizmanici nastave njegovo djelo koje je započeo u Palestini, nadbiskup je naveo primjer velikog talijanskog skladatelja Giacoma Puccinija. U šezdesetčetvrtoj godini obolio je od raka a žarko je želio dovršiti svoju posljednju operu ‘Turandot’. Kad mu se bolest pogoršala, rekao je učenicima: ‘Ako ne dovršim operu, vi ćete to učiniti’. Nije uspio završiti to značajno djelo. Završili su ga njegovi učenici u dvije godine te je premijera izvedena 1926. g. u milanskoj Scali. Dirigirao je Puccinijev učenik Toscanini.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Kad je Toscanini došao do dijelova gdje se zaustavilo Puccinijevo pero, u suzama je zaustavio glazbu, okrenuo se publici i rekao: ‘Dovde je pisao moj učitelj’. Nakon nekoliko minuta Toscanini je publici rekao da su ‘njegovi učenici uz određeni napor uspjeli dovršiti započetu operu’. Održali su zadanu riječ svome učitelju koje je uobličio njegov najvrijedniji učenik Toscanini riječima: „Tvoje djelo neće ostati nedovršeno. Dat ću sve od sebe da s kolegama dotjeram operu onako kako si je ti, Učitelju naš, zamislio’“ rekao je mons. Puljić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Poput Puccinijevih učenika i krizmanici su pozvani nastaviti spasenjsko djelo koje su u njima započeli roditelji, svećenici i vjeroučitelji. „Svojim svjesnim i glasnim opredjeljenjem i obredom krizme javno potvrđujete da je Uskrsnuli jedina prava sigurnost u mladenačkom hodu i rastu. Krist je vaša prava budućnost. Najljepši dar koji mu možete prinijeti na oltar je vaša ljubav, srce, vaša budućnost.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kad vas muče problemi i stojite pred tajnom života, upravljajte prema njemu svoj pogled. Otvorite mu se, jer Isus želi govoriti vašem razumu i srcu, vašoj slobodi i savjesti. Osluškujte njegove poticaje i nagovore“ potaknuo je nadbiskup mlade, ohrabrivši ih da Isusu povjere i pitaju ga sve što ih zanima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„On je pokraj vas, prati vas i raduje se vašem napretku i obiteljskom zajedništvu“ istaknuo je nadbiskup. Roditeljima i kumovima je rekao da se njihovoj ljubavi i skrbi povjerava ta mladost. „Pozvani ste prenijeti i darovati im što ste naslijedili. To je baština vjere, kulture i narodnog identiteta. Budite i ostanite vjerni našoj vjerničkoj praksi. Budite ponosni na svoje katoličke i hrvatske korijene. Družite se s Isusom, jer on je jedini otkupitelj čovjeka. On ima odgovore za vaše probleme. On vam nudi značenje i smisao postojanja“ poručio je nadbiskup Puljić.

Ines Grbić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA