SVETKOVINA DUHOVA U KATEDRALI SV. STOŠIJE – Propovijed mons. Želimira Puljića

Krizmanici – pozvani ste nastaviti djelo spasenja!

1. Svetkovina Duha Svetoga i slavlje svete Potvrde u našoj prvostolnici podsjeća nas na dva povijesna događaja. Jedan je vezan uz ovu trobrodnu romaničku katedralu koja je od 4./5. stoljeća bila posvećena svetom Petru, a od 9. Stoljeća, kada je biskup Donat dobio pepeo srijemske mučenice Stošije, nosi njezino ime. I kao što pamtimo i spominjemo dan rođenja, prve pričesti, mature, vjenčanja ili kojega drugog značajnoga datuma, tako i ova katedrala ima svoj dan posvete, a to 27. svibnja kad su njezini zidovi i oltar bili pomazani svetim krizmenim uljem. I vi ćete, dragi krizmanici, doskora biti pomazani tim istim uljem eda biste bili posvećeni poput ovog Božjeg hrama. I ubilježit ćete u spomenar vaših važnih i dragih datuma kako ste upravo na veliku svetkovinu Pedesetnice bili pomazani uljem svete krizme i obdareni duhovskim darovima mudrosti, razuma, savjeta, jakosti, znanja, pobožnosti i straha Božjega. To je taj drugi povijesni događaj koji nas vodi nas na same početke Crkve. A opisao ga je Luka u Djelima Apostolskim i Ivan u svom kratkom izvješću u današnjem evanđelju. Dakle, 50 dana nakon Uskrsnuća obilježavamo povijesni događaj spasenja, posvećen Duhu Svetome. Evanđelist Ivan danas ga opisuje jednom običnom gestom i jednom odredbom: Prvoga dana u tjednu (u nedjelju) Isus dolazi u dvoranu i pozdravlja uplašene učenike riječima: „Mir vama. Primite Duha Svetoga“. A onda im izriče nalog i odredbu poslanja: „Kao što je mene poslao Otac, tako i ja šaljem vas“ (Iv 20,21).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U tom trenutku Jeruzalem i dvorana Posljednje večere postali su prostorom Sveopće Crkve. Jer, kako nas izvješćuju Djela apostolska „na dan Pedesetnice svi su bili zajedno i čuli iznenadan šum s neba.. I svi se napuniše Duha Svetoga i počeše govoriti drugim jezicima. Iako su bili iz različitih dijelova triju kontinenata, Azije, Europe i Afrike, i predstavnici različitih rasa i jezika, kultura i civilizacija: Parti, Međani, Elamljani, žitelji Mezopotamije, Judeje i Kapadocije, Ponta i Azije, Frigije i Pamfilije, Egipta i krajeva libijskih oko Cirene, pridošlice Rimljani, Židovi, Krećani i Arapi; svatko ih je čuo govoriti svojim jezikom kako razglašuju veličanstvena djela Božja“ (Dj 2, 12).

2. Ovaj zanimljivi povijesni događaj iz Djela apostolskih evanđelja zbiva se danas u ovom povijesnom zdanju. Vi ćete, dragi krizmanici, biti pomazani uljem svete krizme kao što je bila pomazana i ova katedrala davne 1285. godine. Ali, poput apostola i vi ćete dobiti nalog: „Kao što je mene poslao Otac, tako i ja šaljem vas“ (Iv 20,21). I dodaje: „Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati. Tko čuva i vrše moje zapovijedi, taj me ljubi. Koje su to zapovijedi koje valja držati kako bismo ostali povezani s Gospodinom? Davno ih je Mojsije dobio urezane na dvije ploče na brdu Sinaju. Odnose se na naš odnos prema Bogu i bližnjemu. Isus ih je u svom nastupu sveo na dvije osnovne zapovijedi: Ljubiti Boga iznad svega, a bližnjega svoga kao samoga sebe. To je, zapravo, vidljivi i prepoznatljivi znak da smo Božji i da Boga poznajemo. Nije dovoljno znati što vjerujemo. Potrebno je pokazati kako nam je vjera u životu bitna, kako bez Isusa ne možemo. Krizmaniče, voliš li ti doista Isusa i njegove zapovijedi?! Jesi li sretan što si Isusov učenik i odabranik? Znaš li, zapravo gdje su pravi izvori tvoje sreće?

Isto ovo pitanje vrijedi i za vas, dragi roditelji. Gdje vi vidite izvori sreće vaše djece? Što oni upijaju iz vaše duše i vašeg srca? Kakav im primjer međusobne ljubavi, strpljenja, pažnje, dobrote i požrtvovnosti nudite? Na što ih potičete i upozoravate? Za što ih odgajate? Od čega ih čuvate? Kakve im tiskovine i literaturu nabavljate? Reci mi s kim se družiš, gdje zalaziš, što gledaš i čitaš, pa ću ti reći kakav si, veli narodna mudrost. Isto vrijedi i za vaše kumove, koji su danas vaši svjedoci, „žiranti“ i podrška vaša. Vi ste ih izabrali skupa s vašim roditeljima te na taj način pokazali da imaju povjerenja u vas. S pravom očekuju da ih volite, pratite, ukoravate i upućujete na pravi put spasenja. Nemojte ih ostaviti same i nemojte ih razočarati svojim ponašanjem. Potičite ih na dobro i vodite ih „stazama pravim“. Vodite ih na „vrutke životne“ gdje će Gospodin okrijepiti duše njihove i ne umarajte se napominjati kako „oko Gospodnje bdije nad onima koji se njega boje“ (Ps 33, 19).

3. Dragi krizmanici! Vi danas dobivate nalog poput apostola: „Kao što je mene poslao Otac, tako i ja šaljem vas“ (Iv 20,21). To je znak osobitog povjerenja i ljubavi. Isus vas voli pa vam stoga i povjerava zadatak i poslanje. On računa na vas jer vas smatra svojim prijateljima i moli za vas. A kao dokaz osobite ljubavi i povjerenja šalje i Duha Svetoga s obiljem svojih darova: mudrosti, razuma, savjeta, jakosti, znanja, pobožnosti i straha Božjega. I želi da vi nastavite njegovo djelo koje je započeo u Palestini. Veliki talijanski kompozitor, GiacomoPuccini, napisao je puno muzičkih djela. U šezdesetčetvrtoj godini obolio je od raka i živo želio dovršiti svoju posljednju operu „Turandot“. Radio je dan i noć iako su mu savjetovali da se više odmara. Kada mu se bolest pogoršala, rekao je učenicima „Ako ne dovršim operu, vi ćete to učiniti“. Smrt ga je pokosila nakon operacije pa nije uspio privesti kraju to svoje značajno djelo. Njegove učenici skupili su dijelove opere i studiozno počeli planirati kako operu završiti. Uspjeli su to učiniti kroz dvije godine, pa je premijera bila izvedena 1926. u glasovitoj milanskoj Scali. Dirigirao je Puccinijev učenik Toscanini.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kad je Toscanini došao do dijelova gdje se zaustavilo Puccinijevo pero, u suzama je zaustavio glazbu, okrenuo se publici i rekao „Dovde je pisao moj učitelj“. Nastala je grobna tišina, a nakon nekoliko minuta Toscanini je uzeo štap pa publici s osmjehom priopćio da su „njegovi učenici uz određeni napor uspjeli dovršiti započetu operu“. Na kraju izvedbe svi su bili na nogama, a dvoranom je odlijegao gromoglasni pljesak zahvalnosti što su učenici uspješno dovršili Puccinijevo djelo. A mogli su ga dovršiti jer održali zadanu riječ prema svome učitelju koje je ovako uobličio njegov najvrjedniji učenik Toscanini: „Tvoje djelo neće ostati nedovršeno. Dat ću sve od sebe da s kolegama dotjeram operu onako kako si je ti, Učitelju naš, zamislio“. I tako je doista bilo na radost svih koji su to djelo mogli slušati poslije njegove smrti.

4. I vi ćete, dragi krizmanici, sada obnoviti krsna obećanja koja su na vašem krštenju umjesto vas učinili vaši roditelji i kumovi. Poput onih Puccinijevih učenika i vi ćete svima nama danas dati do znanja kako želite nastaviti spasenjsko djelo koje su u vama započeli vaši roditelji, svećenici i vjeroučitelji. Svojim svjesnim i glasnim opredjeljenjem i ovim svetim obredom krizme vi javno potvrđujete da je Uskrsnuli jedina prava sigurnost u vašem mladenačkom hodu i rastu. Krist je vaša prava budućnost. A najljepši dar, koji vi njemu možete prinijeti na oltar, jest vaša ljubav, vaše srce, vaša budućnost. Stoga, kad vas muče problemi i zapanjeno stojite pred tajnom života, upravljajte prema njemu svoj pogled i svoje srce. Otvorite mu se, jer On želi govoriti vašem razumu i srcu, vašoj slobodi i savjesti. Osluškujte njegove poticaje i nagovore.

Povjerite mu se i pitajte ga sve što vas zanima. On je tu kraj vas, prati vas i raduje se vašem napretku i rastu. Raduje se vašem obiteljskom zajedništvu. Očevi i majke, kumovi i kume, vašoj ljubavi i skrbi povjerava se ova mladost. Pozvani ste prenijeti i darovati im ono što ste naslijedili od svojih starih. A to je baština vjere, kulture i narodnog identiteta. Budite i ostanite vjerni kućnim običajima i našoj vjerničkoj praksi koja se prepoznaje u onom ninskom geslu iz 1979. „Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom misu slavi“. Budite ponosni na svoje katoličke i hrvatske korijene. Družite se s Isusom, jer on je jedini otkupitelj čovjeka. Nema pod nebom drugog imena dana ljudima po kojem se možemo spasiti, osim imena Isusa Krista (Dj 4,12). On ima odgovore i za vaše probleme. On vam nudi značenje i smisao postojanja. On nosi ključeve povijesti. Njegova su vremena i vjekovi. Amen.

† Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Katedrala, 15. svibnja 2016.