Čestitka prigodom obljetnice postojanja Hrvatskog radija i Hrvatske televizije

Poštovani gospodine Kovačiću,

HRT godisnjice čestitkaZahvaljujem na dopisu kojeg ste mi uputili 22. travnja 2016. u kojem ste me izvijestili kako Hrvatska radiotelevizija ove godine obilježava dvije velike obljetnice: 90 godina postojanja Hrvatskoga radija i 60 godina postojanja Hrvatske televizije. Tim povodom uputili ste i ljubazan poziv nazočiti svečanoj akademiju u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga, u nedjelju 15. svibnja 2016. u 17 sati. Zao mi je što osobno neću moći biti dionikom toga slavlja, jer imam pastoralne obveze u Zadru. U ime Hrvatske biskupske konferencije sudjelovat će pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije mons. Enco Rodinis.

Katolička Crkva poklanja osobitu pozornost medijima koje je na Drugom Vatikanskom saboru nazvala „čudesnim i zapanjujućim izumom tehnike” (Dekret o sredstvima društvenog priopćavanja „Inter mirifica”, br. 1). Prema crkvenom učenju obavijesna sredstva, posebice televizija, imaju važnu ulogu u „stvaranju mentaliteta i ljudskog napretka prožetog duhom etike i evanđeoskih vrjednota”. Pastoralna instrukcija o sredstvima društvene komunikacije, „Zajedništvo i napredak” veli kako je njihov cilj „stvarati zajedništva u obitelji, društvu i narodu, kao i na međunarodnim razinama, te promicati svekoliki napredak u svijetu” (br. 12). A kad se postignu ta dva cilja, zajedništvo i napredak, brže će se ostvarivati i one druge vrjednote kao što su „pravda i mir, sloboda i dostojanstvo, uzajamno pomaganje i solidarnost, ljubav i zajedništvo” (isto, br. 12).

Koristim prigodu čestitati Vam, poštovani gospodine Kovačiću, na ukazanom povjerenju v. d. Ravnatelja Hrvatske radiotelevizije, kao i na kratkom i sržnom opisu programskog sadržaja „neovisnog javnog medijskog servisa Hrvatske radiotelevizije”. Lijepo je pročitati u Vašem pismu kako Hrvatska radiotelevizija radom i programskimsadržajima ima „obvezu informirati javnost o radu državnih i javnih institucija te svim temama bitnima za Republiku Hrvatsku i društvo u cijelosti, kao i čuvati nacionalni identitet, jezik i kulturu, poticati razvoj civilnoga društva i demokracije, promicati snošljivost i poštivanje različitosti, podržavati poduzetništvo te poticati solidarnost i humanost”.

Zahvaljujem na pozivu koji ste mi uputili. Ovim putem čestitam velike obljetnice Hrvatskom radiju 90 godina i Hrvatskoj televiziji 60 godina. Želim uspješno ostvarenje programskih sadržaja u vidu svekolikog ljudskog napretka prožetog duhom etike i evanđeoskih vrjednota. Uz srdačan pozdrav i čestitke Vama i svim djelatnicima Hrvatskog radija i televizije.

Želimir Puljić, zadarski nadbiskup

predsjednik Hrvatske biskupske konferencije