NAGOVOR KARDINALA VINKA PULJIĆA ZADARSKIM SVEĆENICIMA NA REKOLEKCIJI

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup, za svog dvodnevnog boravka u Zadru, u srijedu 11. svibnja susreo je svećenike Zadarske nadbiskupije koji su imali svoj mjesečni susret, rekolekciju u sjemeništu Zmajević u Zadru.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U kapeli sjemeništa kardinal Puljić je svećenicima održao nagovor  o temi ‘Marija – uzor svećenicima, služiteljima milosrđa’. Kardinal Puljić je devet godina bio duhovnik u zadarskom sjemeništu (1978.-1987.) te je u dragoj uspomeni pohodio sjemenište gdje je molio, propovijedao, djelovao i rado susreo zadarske svećenike od kojih većinu poznaje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Svećenici su služitelji Božjeg milosrđa, a Marija je uzor, majka milosrđa. Mi smo služitelji milosrđa – to je identitet svećenika. Želimo od Marije učiti. Začeta je bez grijeha i ostala je bez grijeha. Na poseban način Bezgrešna je svećenicima uzor u trajnoj borbi protiv grijeha“ rekao je kardinal, dodavši da je čovjek sklon oguglati na grijeh, otupi osjećaj za grijeh. „To je bolest vremena. Nema osjećaja za grijeh. Postoji izreka – Ako nećeš raditi kako misliš, počneš misliti kako radiš. Zato je važno učiti od Marije kako se ustrajno boriti protiv grijeha“ rekao je kardinal, dodavši da nije lako razdvojiti grijeh od grešnika.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

To je delikatno jer su ljudi prožeti emocijama i odnosima pa sve stave na istu razinu. Ne treba imati kompromis s grijehom, a grešnika nikad prekrižiti. „Zato papa Franjo neumorno upozorava da se grešniku uvijek ostave otvorena vrata nade, utjehe. Velika je milost ako to uspijemo. Grešnika ne osudimo, nego mu otvorimo vrata raja, a grijeh uvijek nazvati pravim imenom“ rekao je kardinal dodavši da je Drugi vatikanski koncil za Mariju rekao da je rasla u vjeri. „I svećenicima sve krize dolaze iz vjere. Trajno moramo rasti u vjeri, poput Marije. Ona je bila poučljiva. Poslušna u vjeri. To je važan trenutak, da svećenici uvijek rastu u vjeri. Nema statike. Ili se raste, ili se topi“ upozorio je kardinal Puljić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mariju častiti znači od nje učiti kako rasti u vjeri. Kad joj je anđeo Gabrijel najavio da će začeti Sina Božjeg, nije se imala s kim posavjetovati. „Mi imamo papu, Crkvu, učitelje vjere. Ona nema nikoga. Kaže, ‘Neka mi bude po tvojoj riječi’. To može samo vjera, povjerenje u Boga. To nama treba svaki dan“ rekao je vrhbosanski nadbiskup.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Znamo i što znači ne biti prihvaćen, ne doživjeti razumijevanje i kako tada reagiramo. Za Mariju nije bilo mjesta da rodi i ide u špilju. „Prihvaća tu roditi svoga sina. Što bismo mi rekli? ‘Bože! Pa ako je on tvoj sin, što radiš od mene, da moram ići u štalu!?’. A Marija kaže, Evo službenice Gospodnje. To je poslušnost vjeri“ istaknuo je kardinal, rekavši da je Marija i ljudskim očima razumjela da je dijete koje povija sin Božji jer je bila poslušna Bogu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Koliko puta postavimo pitanje što to, zašto baš tako. Tu nam je potrebna Marijina vjera, povjerenje u Boga. Credo dolazi od cor do, u značenju, dati srce. To je povjerenje“ rekao je kardinal Puljić. Mariju se naziva i Majkom Božjom. I u tome je uzor svećeniku jer on Božju milost rađa u ispovijedi, predajući odrješenje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Svećenici imaju Marijinu ulogu, rađamo Boga u duši. Kada dajemo pričest, Boga dajemo. To je Marijina uloga – nositi Isusa u svijet. Nosila ga je Elizabeti, u Betlehem. Pobožnost Mariji nije neka sentimentalnost. To je duboka vjera. Marija je uzor kako u dušama rađati Boga. Svi doživimo umor, zasićenost, nekad je opasnost rutina. S Marijom prebirati otajstva krunice znači vratiti se izvoru“ rekao je kardinal, dodavši da je papa Franjo htio da se u Godini milosrđa vratimo izvoru, vjernosti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Kad Isus više ništa nije imao pod križem, nije bio moćan nego razapet, najljepši dar daje učeniku Ivanu, kaže, ‘Evo ti majke’. To je Isusov učenik, svećenik. Pod križem smo dobili majku Mariju. Ona je svećeniku majka. Stvarna svećenička pobožnost prema Majci je izvršenje Isusove oporuke.  Isus nam je dao najljepši dar. Zato je važno učiti od Marije“ rekao je kardinal Puljić, istaknuvši da je sva motivacija svećeničkog rada kraljevstvo Božje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Častiti Mariju izazov je da ne klonemo, da nas zemaljski motivi ne progutaju, nego da u nama probudi vječni motiv, kraljevstvo Božje, vječni život, uskrsnuće mrtvih. Neka Marija uvede u radost uskrslog Krista, da s Marijom uvijek imamo energije i radost vjere. Da zračimo radošću jer smo u službi Božjeg milosrđa. To je identitet svećenika“ zaključio je kardinal Puljić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Susret u sjemenišnoj kapeli je počeo zajedničkom molitvom desetice krunice.

Ines Grbić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA