SVEČANOST OTVARANJA CRO-OLIMPIJADE – 2. HRVATSKIH SVJETSKIH IGARA

Druge Hrvatske svjetske igre (HSI), neslužbeno zvane i CRO-olimpijada, svečano su u nedjelju 18. srpnja na Poljani Ivana Pavla II. u Zadru otvorili hrvatski ministar Gordan Jandroković i Lynne Yelich, ministrica za gospodarsku raznolikost Zapadne Kanade, prva tamošnja ministrica hrvatskog podrijetla i veleposlanica HSI-a u svijetu. U organizaciji Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK) sedmodnevne Igre održavaju se pod geslom ‘Jedno srce’, stilizirano u obliku srca sa šahovnicom, što krasi i opremu sudionika u bojama tipičnima za zemlju iz koje dolaze. Na svečanosti otvaranja Igara čiji su pokrovitelji Ministarstvo vanjskih poslova RH, Hrvatski olimpijski odbor i Zadarska nadbiskupija, istaknuta je velika uloga Crkve koja je uvijek pratila Hrvate u svijetu. „Volite Hrvatsku kao što volite zemlju u kojoj ste rođeni. Budite ponosni na hrvatske korijene. Kao i uvijek, među nama su i predstavnici Crkve u Hrvatskoj. I ovo je prigoda zahvaliti Crkvi u Hrvata za stalnu brigu za hrvatskog čovjeka u svijetu. Otkad je prvog iseljenika, Crkva je hrvatskom čovjeku bila majka i učiteljica“ rekao je Josip Ante Sovulj, predsjednik HSK-a uime hrvatskih iseljeničkih zajednica. Nada se da će HSI biti prepoznate kao važan strateški program od nacionalnog interesa. „Iseljavanje Hrvata je dugotrajno i mukotrpno. No u ovo doba, tragedija hrvatskog iseljevanja preobražava se u novi izvor duhovne i materijalne energije. To je bogatstvo zajedništva iseljene i domovinske Hrvatske“ poručio je Sovulj podno crkve sv. Donata, potaknuvši mladi naraštaj da u dugoj borbi hrvatskog naroda za samostalnost ispravlja tendencije koje su Hrvatsku prikazavale u svakakvom, samo ne u svijetlu povijesne istine. „To se osobito odnosi na Domovinski rat i njegove heroje koji su svojim životima osigurali da se mi danas sretno susrećemo“ rekao je Sovulj što je bilo popraćeno pljeskom svih na povijesnom Forumu.

Plodovi HSI-a 2006. g. su: 20 % sudionika prvi put je posjetilo domovinu predaka, nekoliko sudionika odlučilo je živjeti u Hrvatskoj a dio školovati se tu; sklopljena su brojna prijateljstava i nekoliko brakova, mnogi su kupili nekretninu u Hrvatskoj, u brojnim državama osnovani su odbori za pripremu Igara – hrvatski nacionalni odbori – uz hrvatske katoličke misije, sad dodatne jezgre okupljanja Hrvata u svijetu koji su za Igre osmišljavali razne načine prikupljanja priloga kako bi sudjelovali u HSI-u. Sovulj kaže da se uz učinak na gospodarskom, turističkom, kulturnom i duhovnom polju, sve uloženo višestruko vratilo: „Vjerujemo da preko ovog i sličnih projekata jača povjerenje u odnosima domovina – izvandomovinstvo, njihovo zbližavanje i povezivanje te svijest o potrebi sustavne suradnje na svim razinama“. Uime predsjednika HOO Zlatka Mateše, član vijeća HOO-a Marijan Klanac pozdravio je sudionike kao najbolje hrvatske veleposlanike olimpijskom porukom Franje Bućara: „U desnici snaga, u srcu odvažnost, u mislima domovina“. HSI smatra prevažnim projektom HSK-a koji ima osjećaj nacionalne povezanosti i zdušno radi na stvaranju jednog srca i jedne duše hrvatskog naroda. Ministar Jandroković je istaknuo da Igre nisu samo sportski događaj nego prilika obnoviti i učvrstiti vezu s Hrvatskom, da još bolje upoznaju jezik, vjeru, kulturu i običaje sunarodnjaka. „Veseli da ste se odazvali s različitih krajeva svijeta. Naše zajedništvo je osobito došlo do izražaja tijekom Domovinskog rata i prvih godina izgradnje domovine i mora ostati konstanta naše zajedničke budućnosti“ rekao je Jandroković, posredujući pozdrave Jadranke Kosor te najavljujući strategiju i zakon koji će dodatno produbiti zajedništvo, suradnju i jačati položaj Hrvata izvan Hrvatske. „Svjesni smo uloge koju vi i vaše obitelji imate u snaženju veza Hrvatske s državama iz kojih dolazite te cjelokupnom jačanju ugleda i položaja Hrvatske na međunarodnoj sceni. Upravo se u sportu vidi koliko naše iseljeništvo oplemenjuje Hrvatsku. Posebno bih istaknuo mnoge reprezentativce koji odanost domovini svojih predaka iskazuju noseći kockasti dres. Unijeli su dodatan poticaj i energiju braća Kovač, Šimunić, Petrić, Rakitić, Čilić, Ljubičić. Popularizaciji hokeja su pridonijeli Hrvati koji su našli drugi dom u Kanadi“ rekao je Jandroković. Čestitao je HSK na uspješnoj organizaciji i zahvalio Crkvi koja prati te događaje, uvijek se uključuje i hrabri narod da se još više povezuje i bude jedno nacionalno biće.

Od sudionika HSI-a mnogi su prvi put posjetili Hrvatsku, nakon Igara mnogi će ostati kod rodbine, jer, kaže Stjepan Asić, predsjednik HSK u Australiji, dolazak u domovinu sretan je događaj i duhovno oživljenje: „To nas ustvari i drži, te veze s domovinom Hrvatskom“. U 12 sportskih disciplina u juniorskoj i seniorskoj, muškoj i ženskoj kategoriji – igra se i nogomet za žene, po prvi put ragbi i vaterpolo, te košarka, mali nogomet, nogomet, odbojka, odbojka na pijesku, plivanje, rukomet, stolni tenis i tenis, nastupa 750 sportaša iz 24 zemlje. Zemlje sudionice su Argentina, Australija, Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Crna Gora, Čile, Danska, Francuska, Hrvatska, Italija, Južnoafrička Republika, Kanada, Makedonija, Nizozemska, Njemačka, Rumunjska, SAD, Slovačka, Srbija, Švedska, Švicarska i Venezuela. U programu HSI-a u srijedu 21. srpnja, u Gastro Zadar od 21,00 sat će gostovati i predstavnici Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata iz Zagreba koji će sudionicima Igara i široj javnosti izlagati o počecima suvremene hrvatske države do njenog međunarodnog priznanja.

Ines Grbić