PUNTAMIKA, ZADAR: GODIŠNJI SUSRET KURSILJA – ULTREJA ZADARSKE NADBISKUPIJE

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Godišnji suset članova Kursilja zadarske nadbiskupije, nadbiskupijska ultreja, održana je u nedjelju  24. travnja u pastoralnom centru župe Bezgrešnog začeća BDM na Puntamici u Zadru. Riječ ultreja znači stari pozdrav hodočasnika u Santiago de Composteli kojom su se hrabrili da idu dalje. Nagovor na toj duhovnoj obnovi pod motom ‘Klanjanje Ocu u Duhu i Istini’ održao je don Igor Ikić, duhovnik nadbiskupijskog Kursilja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Klanjanje u duhu znači da trebamo preispitivati sve što je u nama. Najvažnije otkriće je da shvatimo da nas Bog ljubi i da je umro za nas. Je li činjenica da je Bog umro za mene zaživjela u meni“ upitao je don Igor, potaknuvši prisutne da se zapitaju gdje su u duhu, kroz 24 sata na dan, čime se najčešće  bave. „Misliti na Boga znači ljubiti Boga. Onaj koga ljubiš, na njega misliš. Što je s našim nutarnjim misaonim svijetom? Temelj pristupa Bogu je da odgovoriš na pitanje ‘Gdje si, Adame?’ Blago tebi ako to pitanje osjetiš u savjesti: Čovječe, gdje si“ rekao je don Igor, istaknuvši da je važno da čovjeka određuje istina evanđelja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bog uvijek prvi traži čovjeka, dira čovjeka u savjesti. „Tada se stvara pozitivan nemir. Kad postoji nemir, znači da savjest funkcionira. Daj Bože da imamo nemir za nadahnuća Božja u sebi“ rekao je don Igor. Ključnim za neuspjeh kršćana u svijetu smatra manjak našeg pouzdanja u Isusa Krista: „Svijet pobjeđuje onaj tko ima vjere u  Isusa. Sv. Ivan kaže, vjera naša pobjeđuje svijet. Ponovno rođenje se događa u duhu i istini, da iznutra budemo novi ljudi“. Kad je u pitanju istina, upitao je kako gledamo na događaje u svakodnevici, svijet laži, marketing.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Prihvaćamo što nam se servira i šutimo. Sve što razdvaja i dijeli nije od Boga. Jedno, dobro i istinito  je karakteristika Božjeg duha. Sve što nije dobro i nije istinito nije od Boga. Kad je riječ o istini, Isus je prešutio odgovor Pilatu. On je predstavnik grčko-rimskog svijeta i oni imaju svoje odgovore. Za svaku problematiku u životu trebamo se pitati što kažu Sveto Pismo i crkveno učiteljstvo“ rekao je don Igor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Istaknuo je kako su danas kruh i voda, najelementarnije gdje se Bog postavio, zagađeni i uništeni. Nekad su bila četiri sastojka u kruhu, voda, sol, brašno, kvasac, a sad je u kruhu dvadeset i šest sastojaka. “Koja je moja hrana, što duhovno nosim? O čemu razmišljam i gdje tražim istinu? Isus je đavla nazvao ocem laži i tužiteljem braće. Đavao uvijek optužuje čovjeka. Nije čovjek to za što ga đavao optužuje. Čovjek je Božje dijete, Bog bezuvjetno prašta“ potaknuo je don Igor, istaknuvši da je križ najveći govor ljubavi kojeg je Bog mogao reći čovjeku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Križ je izraz ljubavi. Budući da i Isus kaže da će nas istina osloboditi, don Igor je pitao ima li nešto što pred Bogom stavljam pod tapet. „Ljudi od prvog grijeha imaju sklonost prebacivati krivicu na drugoga. Preokret se događa kad kažemo Bogu, sagriješio sam protiv tebe, oprosti mi. Reci Bogu svoju istinu – to je vrhunac klanjanja u duhu i istini. Tada ćeš biti slobodan. Ne možemo pobjeći od svoje stvarnosti, kakvi jesmo. Đavao ima cilj nakon učinjenog grijeha zakamuflirati vlastitu slabost. Recimo ‘Gospodine, ja sam takav’“ potaknuo je don Igor na sakrament ispovijedi. Istaknuvši da se čovjek može mijenjati ako zna je voljen, potaknuo je na molitvu da shvatimo da je Bog umro za nas i da nas ljubi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nakon nagovora, sudionici su u radu po skupinama razmatrali što znači klanjati se u duhu i istini te su pred svima predstavili zaključna iskustva. Susret je završen euharistijskim klanjanjem u župnoj crkvi na Puntamici i agapeom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kursiljo u Zadarskoj nadbiskupiji djeluje od 1996. g. U dvadeset godina djelovanja održao je 122 tečajeva Malog kršćanstva u župama diljem nadbiskupije. To uključuje tisuće polaznika odraslih, osmoškolaca, srednjoškolaca i krizmanika. Prošle je godine u nadbiskupiji održano deset tečajeva, četiri za odrasle i šest za krizmanike, pod vodstvom don Igora Ikića i don Andrije Vrane, voditelja Kursilja Zagrebačke nadbiskupije i ravnatelja Nacionalnog tajništva Kursilja u Hrvatskoj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zadarski kursiljisti aktivno sudjeluju u životu Crkve na župnoj, nadbiskupijskoj i nacionalnoj razini, kao i u europskom Kursilju. Bili su među više tisuća kursiljista iz svijeta na susretu pape Franje s Kursiljom 30. travnja 2015. g. i Trećoj europskoj ultreji Kursilja u Rimu 1. svibnja 2015. g. Na susretu s papom u Dvorani Pavla VI., u ime Kursilja u Hrvatskoj papu je osobno pozdravila Tajnica kursilja Zadarske nadbiskupije Ružica Anušić, izrazivši mu tada dobrodošlicu u Sarajevo te mu je prenijela molitvu i želju hrvatskih vjernika da čim prije kanonizira kardinala Alojzija Stepinca.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Papa Franjo potiče nastavak življenja karizme Kursilja u Crkvi kao sudjelovanje u novoj evangelizaciji, prijateljevanju s Gospodinom, međusobno i s onima koji Krista još nisu susreli. Na Trećoj europskoj ultreji u bazilici sv. Pavla izvan zidina Rima, među više tisuća kursiljista iz Europe Ružica Anušić je svjedočila o značenju Kursilja u njenom životu. Suradnji među kursiljistima u Europi doprinijeli su i zadarski kursiljisti Marina Zelić i Marin Gobin susrevši se u listopadu 2015. g. s kursiljistima u Dublinu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pokraj  Graza, u listopadu 2015. g. na susretu austrijskih tajništava Kursilja o temi „Crkveni pokret u susretu“, u spomen povezanosti Kursilja u Austriji s Kursiljom u Hrvatskoj, sudjelovali su don Andrija Vrane te tajnici tri hrvatska biskupijska tajništva, Ante Mikulić, Branko Galinec i zadranka Ružica Anušić. Na susretu Europskih tajništava Kursilja u Münchenu-Freisingu od 7. do 10. travnja 2016., gdje se radilo na Trećem izdanju Fundamentalnih ideja Kursilja i pripremala izrada novih smjernica prema Fundamentalnim idejama, sudjelovala je također Anušić iz zadarskog Tajništva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Suradnica Marija Butković iz zadarskog Tajništva sudjelovala je na Tečaju za branitelje na Krapnju, što će se nastaviti te ponuditi tečaj za branitelje u Zadarskoj nadbiskupiji. Ultreje za kursiljiste se održavaju u vazmenom vremenu, adventu i kao Emaus na Krapnju, kako je bilo zadnji put u organizaciji župnika župe sv. Josipa don Šime Perića gdje je Kursiljo jako aktivan i koji je sudjelovao i na ovoj ultreji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Članovi Kursilja sudjelovali su i u provođenju akcije ’40 dana za život’. Brojni kursiljisti sudjeluju u različitim aktivnostima u župi gdje žive. U veljači je održana škola suradnika na Puntamici, a za mlade suradnike planiraju se još tri formacije u organizaciji Tajništva zagrebačke nadbiskupije. Susreti jezgre dvadeset suradnika zadarskog nadbiskupijskog Tajništva Kursilja o temama za tečajeve i njihovom produbljivanju održavaju se utorkom tijekom godine.

Ines Grbić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA