DANONOĆNO EUHARISTIJSKO KLANJANJE U CRKVI GOSPE OD ZDRAVLJA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Danonoćno euharistijsko klanjanje u crkvi Gospe od zdravlja u središtu grada na poluotoku u Zadru započinje u petak 18. ožujka u 8,30 sati i traje do subote 19. ožujka u 19,00 sati. Dodatna posebnost klanjanja baš u crkvi Gospe od Zdravlja je u činjenici da je u njoj za svoga života tri godine djelovao i ispovijedao sv. Leopold Bogdan Mandić (1897.-1900.) koji je suzaštitnik Godine milosrđa. Uz crkvu Gospe od Zdravlja nekad se nalazio kapucinski samostan čiji je Mandić bio poglavar, a srušen je u Drugom svjetskom ratu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zbog svečeva djelovanja u crkvi Gospe od Zdravlja kojoj se sv. Leopold za života baš zazivom te Marijine povlastice osobito utjecao, zadarski nadbiskup Marijan Oblak tu je crkvu 1978. g. proglasio svetištem sv. Leopolda za Zadarsku nadbiskupiju u kojoj se nalazi i svečev relikvijar te velika oltarna slika Leopolda Mandića.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Danonoćna euharistijsko-molitvena inicijativa odgovor je na poticaj pape Franje u Godini milosrđa, a i kao plod korizmenog događanja ’24 sata za Gospodina’ na koje je potaknulo Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije, da crkve po cijele otvore svoja vrata vjernicima za mogućnost ispovijedi i molitve pred Presvetim oltarskim sakramentom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Euharistijsko klanjanje u crkvi Gospe od Zdravlja počelo je u srijedu 16. ožujka od 8,30 do 21,00 sat i u tom terminu se održava u četvrtak 17. ožujka. U katedrali sv. Stošije euharistijsko klanjanje je održano 13. (12,00-17,45 sati), 14. i 15. ožujka (16.00-17,45 sati). Župnik zadarske prvostolnice Josip Radojica Pinčić te je dane nakon klanjanja predvodio misno slavlje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Katedralu su pohodili mnogi vjernici, a među angažiranima u potrebi da oltarski sakrament nikad nije sam izložen u crkvi osobito su aktivni župni zbor mladih katedrale sv. Stošije i angažirani mladi iz Povjerenstva za mlade zadarske nadbiskupije koje vode don Šime Žilić i o. Franjo Kowal. Uz molitelje koji spontano dođu, postoje i skupine unaprijed zapisanih vjernika iz katedralne župe i župa grada Zadra koji za danonoćno klanjanje žele bdjeti pred Presvetim. Klanjanjem u crkvi Gospe od Zdravlja zaokružena je jednotjedna euharistijsko-molitvena pobožnost koja je bila počela u katedrali sv. Stošije u nedjelju 13. ožujka.

Ines Grbić