ZNAČENJE LOGOTIPA 500. OBLJETNICE UKAZANJA GOSPE OD ZEČEVA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ususret proslavi 500. obljetnice ukazanja Gospe od Zečeva, na zvoniku koji se nalazi pokraj ninske župne crkve sv. Anselma, a potječe iz 13. st., vijori se zastava s logotipom te jubilarne proslave. Logotip se sastoji od tri dijela: dva osnovna simbola, križa koji simbolizira Krista i bijelog ljiljana koji simbolizira Mariju te Isusovih riječi iz Ivanova evanđelja, Evo ti majke!. Stilizirani križ predstavlja Krista kao središte katoličke vjere i spasenja. Križ se sastoji od vodoravnice koja označava povijesni vremenski hod čovjeka na zemlji u povijesti spasenja, a crvena i plava boja s bijelim središtem na njoj označavaju hrvatsku katoličku povijest.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Slijed vremena te hrvatski i ninski hod s Marijom Kristu označavaju godine upisane u vodoravnicu križa. S lijeve strane je upisana godina ukazanja Gospe od Zečeva (1516.), a s desne sadašnja obljetnička godina (2016.). Okomica križa ima višestruko značenje. Označava silazak Boga u ljudsku povijest ali i težnju čovjeka Bogu. Ispunjena je stiliziranim tropletom koji asocira na Višeslavov križ s Višeslavove krstionice iz Nina koja je među najstarijim hrvatskim vjerskim spomenicima, a svjedoči o pokrštenju Hrvata čiji počeci po apostolskom djelovanju učenika iz Isusovog vremena sežu u Nin. Time simbolizira Nin gdje se Višeslavova krstionica u nekadašnjoj ninskoj katedrali nalazila u baptisteriju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kako okomica simbolično spaja Boga i čovjeka, troplet se odozdo penje u jednostavnijoj formi a prema vrhu se slaže u složeniju. Iz tog pletera izlazi najljepši Božji pleter, Marija, u simbolu bijelog ljiljana koji se nalazi dolje lijevo od središta križa, a Kristu zdesna, poput kraljice u zlatnoj odjeći. Ljiljan izrasta iz križa i istovremeno se križ uzdiže iz ljiljana, kao što Krist dolazi na svijet po Mariji, a ona je istovremeno službenica Gospodnja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

S donje desne strane križa su Isusove riječi iz Ivanova evanđelja „Evo ti majke!“ (Iv 19, 26) kojima Isus daje Mariju ne samo Ivanu, nego i svima nama za našu duhovnu majku. Marija, naša duhovna majka, vodi nas Kristu. Ona je primjer vjere, odanosti, ustrajnosti i hrabrosti. Baš kao što je pod križem bila i ostala primjer i vodilja, tako Mariju, u Ninu čašćenu kao Gospu od Zečeva, Bog daje vidjeti skromnoj udovici Jeleni 1516. g., da nas vodi i usmjerava Bogu. Stoga je bijeli ljiljan uz godinu 1516. na lijevoj strani križa te dodiruje lijevu crtu okomice i donju plavu crtu vodoravnice križa, upravljajući naš pogled s Marije na Krista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ispod riječi ‘Evo ti majke!’, u donjem desnom uglu logotipa piše: 500 godina od ukazanja Gospe od Zečeva, Nin. „I danas, sjećajući se događaja Gospina ukazanja prije petsto godina, hodimo u vjeri i molitvi stazom naših predaka za Marijom, našom Gospom od Zečeva, prema Bogu“ poručuju u svom tumačenju autori loga, članovi ninske obitelji Sipina. Autori idejnog rješenja su supružnici Barbara i Nino Sipina, a grafički dizajn je izradila njihova kćer Dora Sipina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nin je neraskidivo povezan s prvim spomenom kršćanstva u Hrvata. Datirana u 8./9. st., krstionica kneza Višeslava, prvog hrvatskog kneza koji je vladao oko 800. g. jedan je od najvažnijih hrvatskih spomenika kulture iz ranog srednjeg vijeka. Ta šesterostrana mramorna posuda svjedoči o vremenu pokrštavanja Hrvata, u nju su se prilikom krštenja uranjali vjernici.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Replika krstionice se nalazi u Muzeju ninskih starina, a original u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu. Na sredini prednje stranice Višeslavove krstionice prikazan je procesionalni križ ispunjen hrvatskim tropletom za zavojnicom na kraju triju krakova. Baš taj motiv križa bio je znak svehrvatske proslave Branimirove godine 1979. g. u Ninu, kao spomen na trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata, a taj oblik križa i danas se nosi na početku procesije na svetkovinu Gospe od Zečeva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na rubu Višeslavove krstionice je uklesano: „Ovaj izvor prima slabe, da ih učini prosvijetljenima. Ovdje se peru od svojih zločina, što su ih primili od svog prvog roditelja, da postanu kršćani, spasonosno ispovijedajući vječno Trojstvo. Ovo djelo pobožno učini svećenik Ivan u vrijeme kneza Višeslava u čast sv. Ivana Krstitelja, da zagovara njega i njegove štićenike“. Uklesani križ s pleternom ornamentikom na krstionici simbolizira uskrsnuće.

Ines Grbić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

G od Zečeva