KORIZMENA KAMPANJA INICIJATIVE ’40 DANA ZA ŽIVOT’ U ZADRU

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kampanja ’40 dana za život’ počela je drugu godinu u nizu u Zadarskoj nadbiskupiji u srijedu 10. veljače. Zaštitnik te pro life inicijative u Hrvatskoj je bl. Alojzije Stepinac, pa je tim više moliteljima volonterima drago da su baš na Stepinčevo započeli tu kampanju pod njegovom zaštitom. Nakon prošlogodišnje korizmene i jesenske kampanje u Zadru, i ove korizme angažirani vjernici iz župa nadbiskupije, mladi, članovi crkvenih pokreta i udruga, do 10. ožujka svakog dana će organizirano moliti kod ulaza Opće bolnice Zadar od 9,00 do 15,00 sati.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tim povodom podršku i ohrabrenje zadarskim moliteljima dolaskom u Zadar izrazila je i Marija Kulazo Šošić, koordinatorica te inicijative u Splitu. Na susretu s moliteljima u dvorani sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru u četvrtak 28. siječnja, upozorila je kako se u svijetu godišnje pobaci 43 milijuna djece, odnosno, svake 24 sekunde u svijetu pobaci se jedno dijete. To su tri grada veličine New Yorka. Taj podatak poznat je temeljem učinjenih kirurških zahvata, a ako se u obzir uzmu abortivna sredstva i ilegalni pobačaji, broj pobačaja je veći.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Marija Kulazo Šošić (Split) i Štefica Paripović (Zadar), koordinatorice u kampanji ’40 dana za život’

Šošić je istaknula i da je u deset godina provođenja te kampanje u svijetu spašeno 11 000 djece od pobačaja. Inicijativa se provodi u 579 gradova u trideset država svijeta, i dosad je uključila 650 000 volontera. Plodovi akcije su i da su 64 klinike Planned parenthooda zatvorene, 127 djelatnika je dalo otkaz ne želeći više činiti pobačaj. Inicijativa je počela u korizmi 2013. g. u Zagrebu, te nakon šest i deset gradova sudionika, ova zadnja kampanja uključuje molitvu u dvadeset i jednom gradu u Hrvatskoj ispred bolnica (zadnji uključeni grad je Bjelovar), a dosad je bdjelo više od šest tisuća molitelja. Šošić je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je svaki petnaesti grad u svijetu koji sudjeluje u inicijativi iz Hrvatske.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Dio zadarskih molitelja u kampanji 40 dana za život

Svjetski voditelj ’40 dana za život ‘ David Bereit, koji je u jesen 2015. g. posjetio Hrvatsku, rekao je da je Hrvatska najbrže rastuća inicijativa u svijetu. „Kad je Bereit za svog pohoda Hrvatskoj bio u Splitu, rekao nam je ‘Hrvati, vi ste svjetlo Europe’. Na karti svijeta su svijetleće zastavice označile gradove sudionike. Zanimljivo je bilo da su u Španjolskoj bile dvije zastavice, u Velikoj Britaniji tri, a Hrvatska je cijela svijetlila sa zastavicama kao znak gradova koji sudjeluju u kampanji“ rekla je Šošić. Istaknula je i kako je upravo na poticaj primjerom iz Hrvatske, a na prijedlog HKM-a u Münchenu, kampanja ove korizme počela i ispred klinike u Münchenu, gdje se dnevno pobaci od 18 do 25 djece. Uz kliniku u Stuttgartu, to je najveća klinika za pobačaje u Njemačkoj gdje se godišnje izvrši između 5000 i 6000 pobačaja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„S Bogom, žrtvom, postom i molitvom sve je moguće. Ispred bolnica molitelji su živi svjedoci. Nerođeni nas trebaju. Transparenti koje imaju molitelji ispred bolnica su poruke milosrđa. Ovo je veliki blagoslov za našu zemlju“ istaknula je Šošić, dodavši da se u Hrvatskoj, prema statistici, godišnje pobaci oko 10 000 djece. Kad se tome dodaju ilegalno učinjeni pobačaji i oni abortivnim sredstvima, dođe se do broja između trideset i četrdeset tisuća pobačenih.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mons. Ivan Mustać, povjerenik za crkvene pokrete u Zadarskoj nadbiskupiji

„U Hrvatskoj ne možemo ostati hladni na te podatke. Iza toga su obitelji koje su ranjene. Život je dragocjen, Isus je dao život za svakoga od nas“ poručila je Šošić, rekavši kako je i Bereit, pokretač inicijative, trebao biti pobačen. To mu je na bolesničkoj postelji na samrti prije deset godina priopćio njegov otac, koji je htio da supruga pobaci, za što joj je dao i novac da ga plati. No Davidova majka to nije učinila. Kad je Bereit pokrenuo tu inicijativu u Texasu, ispred klinika Planned parenthooda u četrdeset dana, kad su David sa suprugom i još jedan bračni par molili sat vremena dnevno, broj pobačaja se nakon tog perioda molitve smanjio za 28 %.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Molitva je blagoslov cijeloj zemlji, ne samo gradu. To je Božja kampanja, žrtva, molitva i post. I sv. Ivan Pavao II. je rekao da je potrebna svjetska molitva za nerođene“ zaključila je Šošić, koja je i kuma djetetu u Splitu koje nije pobačeno, kako je majka prvotno mislila da će učiniti, te ga i dalje prati duhovno i materijalno. Voditelji inicijative znaju za 27 spašenih života u Hrvatskoj od pobačaja kao plod te kampanje, a također se o pobačaju počelo intenzivnije govoriti u javnosti i društvu na svim razinama. Na tribini u sjemeništu je sudjelovao i mons. Ivan Mustać, povjerenik za crkvene pokrete Zadarske nadbiskupije.

Ines Grbić