MISA POLNOĆKA U KATEDRALI SV. STOŠIJE

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Rođenje Isusa Krista, Spasitelja i Otkupitelja, najsvjetliji je događaj ljudske povijesti koji se zbio u punini vremena. Tada je u svijet opterećen nepravdama, grijehom, sukobima i ratovima sišla Ljubav, Istina, Pravednost i Svetost. Zato ovo razdoblje Crkva oduvijek svečano slavi i zahvaljuje Ocu nebeskomu, jer je Isus ušao u naše obitelji i u našu osobnu povijest“ rekao je zadarski nadbiskup Želimir Puljić u propovijedi mise polnoćke koju je predvodio u četvrtak 24. prosinca u katedrali sv. Stošije u Zadru. U Kristovom milosnom pohodu zadivljeni smo tom neshvatljivom ali vidljivom tajnom, rekao je mons. Puljić, istaknuvši da se Sin Božji utjelovio radi čovjeka, jer je volio ljude. „Uzeo je naše siromašno tijelo da nas obogati svojim božanstvom i k sebi nas privede. Bog je poslao svoga Sina da se i mi posinimo, pobožanstvenimo, stoga mu se poklonimo sa strahopoštovanjem i ljubavlju“ rekao je nadbiskup Puljić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zamolivši Krista da nas obdari darom svog milosrđa, nadbiskup je rekao kako se Božić koji se dogodio Palestini, u narodu izraelskom, u Betlehemu, dogodio kao običan zemaljski i dragi događaj, jer nema radosnije vijesti od one kad se u obitelji rodi dijete. „Ipak, to rođenje odudara od uobičajenog jer nije bilo načina razglasiti ga obavijesnim sredstvima, kako se to inače događa. Isusovo rođenje zbilo se u nepoznatom judejskom selu i u nepoznatoj židovskoj obitelji. Dapače, u štali čijeg vlasnika povijest nije zabilježila. Njegovi roditelji nisu imali kome javiti sretno rođenje sina. Nikoga u mjestu nisu poznavali. No, tada se nebo uključilo, a Bog poslužio svojim obavijesnim sustavom. Pozvao je svoje anđele neka tu radosnu vijest čim prije jave pastirima po betlehemskim brežuljcima – da se rodio Spasitelj, Krist, Gospodin“ rekao je mons. Puljić, potaknuvši na zahvaljivanje Bogu što se toliko iščekivani trenutak ispunio te božićne noći. „I mi se poklonimo novorođenom malom Djetetu i zahvaljujmo zbog toga milosnog događaja. Obdareni darom Božjeg mira, budimo svojim obiteljima, gradu, narodu i svim ljudima dobre volje pravi božićni dar, jer on je Emanuel, Bog s nama. Neka nas Novorođeni ispuni svojim mirom, radošću i čežnjom za nebeskim dobrima“ potaknuo je mons. Puljić u propovijedi.

Nadbiskup je i na svetkovinu Božića u petak 25. prosinca predvodio svečano misno slavlje u zadarskoj katedrali. U propovijedi je predstavio sadržaj svoje božićne čestitke upućene mjesnoj Crkvi u kojoj govori o milosrđu tragom proglasa pape Franje za Godinu milosrđa, povezujući to s pozivom na svetost.

Ines Grbić