PODGRADINA: SREBRNI JUBILEJ GODIŠNJICE POSVETE ŽUPNE CRKVE I BLAGOSLOV KRSTIONICE

DSC_0184Župa Duha Svetoga u Podgradini proslavila je 25. godišnjicu posvete svoje župne crkve Duha Svetoga u srijedu 9. prosinca svečanim misnim slavljem koje je u župnoj crkvi predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić u zajedništvu s mnogim svećenicima. Taj srebrni jubilej okupio je brojne vjernike koji su se s boli i zahvalnošću prisjetili teških dana stradanja u Domovinskom ratu kad su bili prognani i odvođeni u zatočeništvo, a njihova crkva ciljano gađana projektilima te ju je treća raketa i zapalila. Tu mladu župu dekretom od 8. prosinca 1990. g. utemeljio je zadarski nadbiskup Marijan Oblak. Tek što je posvetio župnu crkvu 9. prosinca 1990. g. dok je župnik bio Anđelko Buljat, godinu dana poslije srbijanski agresor crkvu je 13. rujna 1991. g. teško oštetio. Crkva se nalazi na brdu Gradina s pogledom na novigradski kanal, te je nakon osvajanja Podgradine lokacija gdje se nalazi crkva bila središnji položaj neprijatelju s iskopanim rovovima, gdje su ukopali i tenk, odakle su gađali podvelebitski kraj i zadarsko zaleđe.

Podgradina, crkvaCrkva je nakon rata obnovljena, uz Zadarsku nadbiskupiju najviše doprinosom župljana Podgradine koji su je podizali vlastitim rukama. Obnovljenu crkvu 1996. g. blagoslovio je nadbiskup Ivan Prenđa, kao i dva nova zvona 2003. g. ukupne težine gotovo tonu, na oštećenom ali nesrušenom zvoniku. Župnik Podgradine Stipe Mustapić zahvalio je prethodnicima župnicima i župljanima koji su žrtvom i odricanjem doprinijeli duhovnom i materijalnom napretku župe molitvom, radom i financijama.

DSC_0214aNa početku mise mons. Puljić je blagoslovio kamenu krstionicu koju su darovali župljani Đurđica i Zdenko Šalina, a župljanka Danka Nekić je gotovo u cijelosti financirala uređenje okoliša crkve. Tih troje dobročinitelja, prvom župniku Buljatu i mons. Puljiću uručeni su darovi u znak zahvalnosti. „Kaže se da je povijest učiteljica života pa treba biti važno što u nju zapisujemo. Željeli bismo da se neke stvari ne izbrišu iz našeg sjećanja nego da ostanu trajni znak zajedništva, ljubavi prema Bogu, obitelji i domovini za one koji dolaze poslije nas“ rekla je župljanka Linda Šalina te poimence navela zaslužne župljane i prijatelje koji su bili idejni začetnici gradnje crkve i koji su je gradili.

20151209161732_IMG_8055Podgradina je župa od 650 vjernika. U Domovinskom ratu su im bile uništene kuće, a s obzirom na veličinu, njihova žrtva je velika i gubitkom života: poginulo je devet branitelja i jedanaest civila iz Podgradine.

DSC_0174Čitanja na dan posvete župne crkve govore o temi Božjeg hrama u kojem prebiva Duh Sveti te je nadbiskup rekao da je to značajan dan. Ezekijel navjestitelj povratka, obnove i novog vremena bila je tema propovijedi mons. Puljića, a u svjetlu naslovnika župe govorio je i o značenju Duha Svetoga koji naučava, posvećuje i upravlja vidljivim stvarima na nevidljiv način. „S uvjerenjem da Duh Sveti vodi Crkvu i poučava je, apostoli su na jeruzalemskom saboru rekli: ‘Svidjelo se Duhu Svetom i nama’. Istu rečenicu su ponavljali biskupi na saborima kroz stoljeća: ‘Duh Sveti i mi odlučismo’.

DSC_0207Crkvom upravlja Duh Sveti po vidljivim namjesnicima, papi i biskupima. Duh Sveti kao duša upravljanja daje njima u sakramentu ređenje vlast i milost. Crkva nema vojske i policije, zatvora i represivnih mjera. Njena sredstva upravljanja su pouka, savjet, opomena. Koja bi zemaljska država mogla funkcionirati kad bi ovisila samo o dobroj volji svojih podložnika? A u Crkvi već dvije tisuće godina vlada kakav takav red usprkos pokušaja izvana i pobuna iznutra. Zar se tu ne osjeća prst Božji i djelovanje Duha Svetoga“ rekao je mons. Puljić.

DSC_0170Opisavši Ezekijelovo viđenje o novom hramu, nadbiskup je podsjetio kako narod kojem se obraćao živi u beznadnim okolnostima. Nema države, domovina je izgubljena, hram porušen, narod raspršen. „Ipak, prorok govori o skorom povratku i što treba učiniti kad opet nasele izraelske gore, kad se vrate u domovinu, kad se okupi novi Izrael u obnovljenoj zemlji: treba zasukati rukave i podići novi Jahvin Dom i novi Jeruzalem. Prorok u vjeri vidi blistavu bu¬dućnost mesijanskog kraljevstva te prepoznaje Božji spasiteljski naum i njegova djela. Jahve mu je otvorio oči da vidi Božje divote i otvorio usta da to objavi ljudima“ istaknuo je mons. Puljić, u analogiji s onim što je doživio i puk Podgradine.

DSC_0300„Dom Jahvin je bio ruševina, gradski zidovi razoreni, zemlja opustošena, narod raspršen a Nabukodonozor koji je sve opustošio, na vrhuncu moći. U tom razdoblju Bog poziva Ezekijela koji je snažna svećenička osobnost, da bude prorok utjehe, obećanja, nade i spasenja. Tako počinje naviještati novi Jeruzalem. U pročišćenom novom hramu, novom Jeruzalemu, opet će se nastaniti slava Jahvina“ rekao je nadbiskup, istaknuvši da je Ezekiel bio i rodoljub, privržen vjeri otaca koja mu daje snage da podnese kušnju u izgnanstvu.

DSC_0185„Takvu vjeru on želi prenijeti i utvrditi i u svom narodu. Na povijesnoj prekretnici kad Izrael zbog sužanjstva gubi svoju dr-žavu, svoju zemlju i samostalnost, svoj hram i kult, ustaje prorok. Govori izgnanicima o blistavoj budućnosti, postaje prorok spasenja. Na ruševinama Jeruzalema naviješta novi poče-tak, novo proljeće, novo stvaranje“ istaknuo je nadbiskup Puljić, u zahvalnosti Bogu da je i puk Podgradine obnovio Božji hram i vratio se u oslobođene domove.

DSC_0166

DSC_0144U misi je sudjelovao i načelnik Općine Posedarje Ivica Zurak, a nakon mise je priređen veliki domjenak za sve sudionike slavlja.

Ines Grbić

Foto: Gjon Serregi

DSC_0042DSC_0052DSC_0038DSC_0053DSC_0305DSC_0316