Pozdrav Predsjednika HBK na 51. plenarnom zasjedanju HBK Zagreb, 10.-12. studenoga 2015.

1. Uzoriti gospodine kardinale, pruzvišena gospodo nadbiskupi i biskupi, poštovani Generalni Tajniče i zamjeniče Generalnog Tajnika, gospodine Anciću i uvaženi gosti sve vas od srca pozdravljam na ovom redovitom 51. plenarnom zasjedanju HBK.

Pozdravljam naše biskupe umirovljenike: Nadbiskupa Srakića koji se ne umara skupljati arhivsku građu i objavljivati nove knjige, mons. Milovana koji obilazi diljem Lijepe Naše i širi pobožnost prema blaženom Miroslavu Bulešiću, te mons. Župana komu osobito zahvaljujemo za 18 godina zauzetog i plodnog rada u Vijeću za obitelj. Hvala Bogu, zdravstveno se oporavio pa će u zajedništvu s nama sudjelovati na ovom plenarnom zasjedanju. Oko podne priključit će nam se Apostolski Nuncij mons. D’Errico.

Pozdravljam i ugledne predstavnike drugih biskupskih konferencija:
Mons. Marka Semrena, pomoćnog banjalučkog biskupije, delegata BK BiH;
Mons. Ivana Penzeša, biskupa subotičkog, člana Međ. BK sv. Ćirila i Metoda;
Mons. Đuru Gašparovića, biskupa srijemskog.

Pozdravljam predstavnike medija koji će dati izvješće s ovoga zasjedanja, posebice o zaključcima o kojima će biti govora na konferenciji za tisak, u četvrtak 12. XI. u 12 sati.

Od redovitog proljetnog, 50. plenarnog zasjedanja, koje je bilo od 14. do 16. travnja, imali smo 9. lipnja 2015. godišnji susret s redovničkim provincijalima na kojem smo razmišljali o posvećenom životu koji se ”rađa i raste u Crkvi, te je sav je usmjeren na nju”, kako veli koncilska konstitucija o Crkvi (LG 43).

2. Parlamentarni izbori koji su iza nas, pokazali su uobičajene prednosti i nedostatke. Čini se ipak da nam društvo napreduje u usvajanju pravila demokracije. Onima koje su birači izabrali želimo puno snage, mudrosti i sloge u obnašanju časnog posla u Parlamentu i u Vladi RH.

Prije tri tjedna završila je Biskupska sinoda o ”pozivu i poslanju obitelji u Crkvi i u suvremenom svijetu”. Papa Franjo je u svom osvrtu na njezino održavanje rekao u audijenciji prošle srijede kako je to ”bio milosni događaj”. Jer, ”obitelj je velika škola u kojoj se uči uzajamnom darivanju i opraštanju.. jer, tada nanesene rane ozdravljaju, brak biva čvršći, a obitelj jača, te je kadra odolijevati udarima malih i velikih zala”. Stoga je, veli Papa, ”održana sinoda o obitelji iznova je oživjela našu nadu”. Na sinodi je kao delegat u ime HBK sudjelovao mons. Antun Škvorčević koji će nas već ovoga prijepodneva izvijestiti kako o odvijanju sinode, tako i o zaključcima njezinoga rada.

35715Biskupi će razgovarati kako nam naši blaženici, sveci i mučenici mogu biti prigoda za novu evangelizaciju koju su svojevremeno poticali sveti Ivan Pavao II., papa u miru Benedikt XVI, te posebice papa Franjo svojom pobudnicom ”Radost evanđelja” koju je objavio u studenom prošle godine. Jer život svetaca pomaže ljudima otkrivati duhovne vrjednote i nadahnjivati se njihovim primjerom. Stoga su sveci i blaženici dobro nadahnuće i poticaj novoj evangelizaciji.
Po svojoj karitativnoj dimenziji Crkva na vidljiv način svjedoči da je ona ”zajednica braće i sestara koju Otac ljubi”. A ”intimna je narav Crkve, piše Benedikt XVI. (Intima Ecclesiae Natura), ”ne samo naviještati Riječ i dijeliti svete sakramente, nego i služiti braći u nevolji. A to su: siromašni, stari, bolesni, napušteni i rubni, invalidi i udovice, prognanici i izbjeglice”. U tom vidu čut ćemo izvješće našeg Caritasa o svemu što se učinilo i čini diljem Hrvatske u ovom turbulentnom vremenu dolaska i prolaska silnog broja izbjeglih obitelji s Bliskog Istoka i drugih zemalja.

3. Papa Franjo je 8. rujna ove godine proglasio dva motuproprija kojima je reformirao kanonski postupak za parnice proglašenja ništavosti ženidbe, kako za vjernike latinskog, tako i za vjernike istočnih obreda. Biskupi će biti upoznati s prijevodom i potvrdom spomenutih motuproprija: ”Mitis Iudex Dominus Iesus” i ”Mitis et misericors Iesus”. U samom naslovu ovih dokumenata imamo pridjev ”blag i milosrdan”. Baš u duhu najavljene Godine milosrđa, koju je papa Franjo najavio 11. travnja 2015. uručivanjem bule ”Lice milosrđa”. Biskupi će biti upoznati s pismom kao i sa samim obredom početka Svete godine, kako u Rimu tako i u partikularmnim crkvama diljem svijeta. A u izvanrednoj Svetoj godini Papa pozvao sve neka ”u znaku zajedništva cijele Crkve” radosno čine duhovna i tjelesna djela milosrđa.

Uz neka pitanja gledom na vjeronauk u školi, bit će predstavljen uzorak Statuta za katoličke škole u duhu Općih odredbi koje smo svojevremeno usvojili. Prema njima i u skladu s Ustavom RH kršćanski roditelji imaju pravo osigurati katolički odgoj svoje djece. Usvojene Odredbe i pripravljeni Statut omogućuju ostvarenje ciljeva obrazovanja u duhu crkvenog poslanja. U tom vidu je prošlog tjedna Hrvatsko katoličko sveučilište (HKS) organiziralo je stručno usavršavanje za članove pedagoških timova iz katoličkih škola gledom na provođenje Nastavnog plana i programa (4.-6. 11. 2015.). Za organizaciju zahvaljujemo Tajništvu HBK i Uredu za školstvo.

4. Na zasjedanju će biti govora o nacrtu Pravilnika HBK, kao i o ustroju i poslovanju Tajništva i Ustanova HBK. U nekoliko vijeća i odbora istekli su mandati pa će trebati potvrditi ih ili izabrati nove. Odredit će se i delegati HBK na zasjedanjima drugih BK, te pogledati kalendar termina za 2016. Nadam se kako ćemo do četvrtka oko ručka završiti. O zaključcima i radu na ovom zasjedanje predviđena je konferencija za tisak u četvrtak u 12 sati.

Naše zasjedanje preporučujemo zagovoru našeg blaženog Alojzija Stepinca i današnjeg sveca Leona Velikoga, pape iz V. stoljeća koji je živio u vrlo nemirnom razdoblju povijesti Crkve, kad su u Europu nadirali barbari, a u krilu Crkve brojna vjerska proturječja i krivovjerja. I dok se danas sjećamo ovog Velikog pape i crkvenoga naučitelja, molimo Gospodina, neka nam po zagovoru svetog Leona udijeli postojanost u istini i trajan mir! Još jednom sve od srca pozdravljam i želim plodno, radno i blagoslovljeno zborovanje.

Mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski
Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije
Zagreb, 10. studenog 2015.