SVEČANA VEČERNJA UOČI BLAGDANA SV. ŠIMUNA – Propovijed mons. Ž. Puljića

1. Uz blagdan svetog Šime prisjećamo se onog teksta iz Lukinog evanđelja gdje piše kako su Marija i Josip ”po Mojsijevu Zakonu ponijeli dijete Isusa da ga prikažu Gospodinu. U to vrijeme u Jeruzalemu je živio čovjek po imenu Šimun koji je primajući dijete u naručje, blagoslovio Boga riječima: “Sad otpuštaš slugu svojega, Gospodaru, po riječi svojoj, u miru! Ta vidješe oči moje spasenje tvoje, koje si pripravio pred licem svih naroda: svjetlost na prosvjetljenje naroda, slavu puka svoga izraelskoga.” Isusa koga Sveta Obitelj prinosi u hramu, po Šimunovim proročkim riječima, je spas i slava puka Izraelskoga i svjetlost na prosvjetljenje naroda”. Ovogodišnje obilježavanje našeg svetog zaštitnika činimo u vremenu kad se u Vatikanu odvija redovita sinoda biskupa koja raspravlja o današnjoj obitelji i njezinom zvanja i poslanje u svijetu. Na samu uočnicu početka rada sinode papa Franjo je na liturgiji bdijenju rekao da je obitelj je svjetlo u tami svijeta. I pozvao sve nas na molitvu kako bi Duh Sveti podržavao sinodske oce u njihovom hodu i radu.

Svaka je obitelj svijetlo, koliko god slabo, ponovio je Papa, te potakao sve neka prepoznaju to dragocjeno ”iskustvo braka i obitelji i neka se cijeni i naviješta sve ono što je u tom iskustvu lijepo, dobro i sveto”. No, isto tako Papa je poželio neka se ”prihvati stanje ranjivosti i teškoća u braku koje stvaraju ratovi, bolesti, tuga i ranjeni odnosi. Ali, neka se ne zaboravi kako je evanđelje ta radosna vijest od koje uvijek valja iznova započeti”.

2. Održavanje redovne sinode o obitelji daje mi povoda reći i dvije riječi o toj instituciji koju je točno prije 50 godina ustanovio blaženi Pavao VI. (15. rujna 1965.). Sama riječ je grčkog podrijetla, συνὁδός, što znači ”hoditi zajedno”. Biskupsku sinodu moglo bi se definirati kao ”skupština predstavnika katoličkog episkopata koja ima savjetodavnu ulogu, te pomaže Papi u upravljanju općom Crkvom”. Njezina je zadaća raspravljati o pitanjima koja se po nalogu Pape imaju proučiti, te iznijeti prijedloge i želje dok sinoda traje. Ali, sinoda ne rješava pitanja i probleme, niti o tomu donosi neke odluke. Ona ”nema učiteljsku ili pravnu ulogu, već samo pastoralnu i savjetodavnu”. Sinoda ”nije parlament čije odluke imaju izvršnu vrijednost, već izriče mišljenje i savjetuje Papu koji onda donosi odluke”.

Uloga rimskog prvosvećenika na Sinodi odražava njegov primat u upravljanju općom Crkvom. Jer, Papa saziva, potvrđuje izbor članova, određuje o čemu će se raspravljati. On predsjeda Sinodi, zaključuje njezin rad, ili pak obustavlja i raspušta njezin rad. Na ovoj redovnoj sinodi o obitelji sudjeluje 270 sinodskih otaca (107 iz Europe, 64 iz Amerike, 54 iz Afrike, 36 iz Azije i 9 iz Oceanije). Našu HBK predstavlja požeški biskup mons. Antun Škvorčević, a BK BiH Vojni Ordinarij mons. Tomo Vukšić. Prisutna su 24 stručnjaka i 18 bračnih parova, te 14 ”bratskih delegata” iz drugih nekatolički zajednica.

3. Rad je Sinode kroz tri slijedeća tjedna podijeljen je u tri dijela, shodno sadržaju pripremnog dokumenta (Instrumentum laboris): a. Izazovi za obitelj danas, b. Razlučivanje obiteljskog zvanja, te c. Poslanje obitelji u svijetu. Sinodski oci će imati prigodu intervenirati u dvorani o nekoj temi iz radnog dokumenta, te u manjim jezičnim skupinama (po 20-tak članova) raspravljati o stvarima koje se budu tražile. Vijeće od 10 članova, koje je imenovao Papa, sastavit će konačno izvješće (Relato finalis) o kojem će biskupi glasovati 24. listopada i ono će biti predano Svetome Ocu za doradu i objavu.

Najavljujući skori početak rada, Papa je tijekom bdijenja na Trgu svetog Petra rekao kako se ”Crkva, koja nastoji biti vjerna svome Zaručniku i svojemu nauku, ne boji zasukati rukave kako bi polila ljudske rane uljem i vinom. I ne gleda na to iz staklenoga dvorca kako bi sudila ili razvrstavala ljude. Ne, ona se ne boji jesti i piti s carinicima i grješnicima. Ona širom otvara vrata kako bi primila one koji se kaju ili imaju kakvu potrebu, a ne samo one koji su pravedni ili vjeruju da su savršeni! Crkva se ne stidi brata koji je posrnuo i pao. I ne pravi fintu kako ga ne vidi, nego mu pomaže da ustane i krene; i ohrabruje ga neka nastavi hod s nadom i vjerom”, rekao je Papa na bdijenju uoči početka rada sinode. I pozvao sve neka mole slijedeću molitvu za uspješan i blagoslovljen rad sinode:

4. Isuse, Marijo i Josipe, u vama promatramo sjaj istinske ljubavi i vama se s pouzdanjem obraćamo. Sveta Nazaretska obitelji, učini naše obitelji mjestima zajedništva i prostorom molitve, pravom i istinskom školom evanđelja i malim domaćim crkvama.

Molimo te, Sveta Nazaretska Obitelji:
– Neka u našim obiteljima nikada više ne bude nasilja, zatvorenosti i podjelâ.
– Neka svatko, tko je u obitelji povrijeđen ili sablažnjen, brzo osjeti utjehu i doživi ozdravljenje.
– Neka Biskupska sinoda ponovno probudi u svima svijest o svetom i nepovredivom značenju obitelji i njezinoj ljepoti prema Božjem promislu.

Isuse, Marijo i Josipe, počujte ovu našu poniznu molitvu i uslišite nas! Amen.

† Želimir Puljić, nadbiskup

Zadar- crkva sv. Šime, 7. listopada 2015.