ZADAR: MISNO SLAVLJE NA BLAGDAN SV. ŠIMUNA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Koncelebrirano misno slavlje na blagdan sv. Šimuna, zaštitnika Grada Zadra, u četvrtak 8. listopada u crkvi sv. Šimuna u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. „Iskazujemo poštovanje Šimunu koji je na svojim rukama držao sveto Isusovo Tijelo. Svetkovina sv. Šime doziva kako su se u trenutku prikazanja u hramu susreli Stari i Novi zavjet, prošlost i budućnost, u osobi starca Šimuna i djeteta Isusa. Mi smo privilegirani što je u našoj sredini tijelo proroka koji je dočekao Svetu Obitelj u hramu te Isusa nazvao svjetlom na prosvjetljenje naroda. Papa Franjo je na bdjenju uoči sinode rekao da je obitelj svjetlo u tami ovog svijeta, mjesto gdje učimo prepoznati Božji plan za svoj život, prostor u kojem učimo iskoračiti iz sebe i prihvatiti drugoga, oprostiti i primiti oproštenje. Obitelj je mjesto svetosti gdje učimo izlaziti iz sebe kako bismo priskočili u pomoć drugima. Bog nije stvorio ljudsko biće da živi u žalosti i osamljenosti, već da svoju sreću i put dijeli s drugom osobom koja ga nadopunjava“ rekao je nadbiskup Puljić, pozivajući na molitvu za obitelji i domovinu.

„Neka Isus koji je svojim rođenjem posvetio sve obitelji, pomogne očevima i majkama biti vjerni u ljubavi i gorljivi u djelima dobrotvornosti. Preko tebe, dragi naš Pokrovitelju, upućujemo Isusu molitve i za našu domovinu. Neka On, koji je otkupio svijet i čovjeku povjerio zemlju da njome upravlja, blagoslovi stanovnike naše zemlje. Neka blagoslovi sve koji vode brigu o njoj, kako bi se ostvarivalo duhovno i materijalno blagostanje u prijateljstvu, bratstvu i ljubavi te Lijepu našu očuvao od opasnosti“ povjerio je mons. Puljić nakane Šimunovom zagovoru.

Na svečev blagdan obilježava se i Dan neovisnosti „za koji smo zahvalni Božjoj Providnosti, pa na svetkovinu pokrovitelja našeg Grada, zahvaljujemo Gospi i svetom Šimi za sve što su učinili hrvatskom narodu, gradu i nadbiskupiji, tijekom prošlih stoljeća. Osobito u danima Domovinskog rata kad smo proživljavali pravu kalvariju. Uz njihovu pomoć i zagovor, u znaku krunice prepoznali smo pravu snagu i osvojili slobodu“ rekao je mons. Puljić. Podsjetio je da je na dan te svetkovine i praznika okrunjen i kralj Zvonimir (8. listopada 1075. g.). „On je na današnji dan davne 1075. g., pred papinim izaslanikom Gebizonom, učinio zavjetnicu koju je potvrdio svojom prisegom: ‘Ja, Dmitar Zvonimir, bit ću vazda vjeran sv. Petru. Gajit ću pravdu i braniti Crkvu, štititi siromahe, udovice i siročad. Priječit ću nedopuštene brakove i protiviti se prodaji ljudi. Kraljevstvo koje mi se predaje uzdržat ću vjerno. Tako mi Bog pomogao!’. U dan naše neovisnosti, utkana su stoljeća vjernosti hrvatskih ljudi Bogu, Crkvi, papi i svome narodu, a kalendarski su umreženi kraljica Jelena Slavna, kralj Dmitar Zvonimir te naš zaštitnik sveti Šime“ rekao je nadbiskup Puljić, pohvalivši vjernost puka Zadarske nadbiskupije više od sedam stoljeća svecu koji je zaštitnik malenih i čuvar svetog hrama.

Ines Grbić