ZADAR, SVETIŠTE SV. ŠIMUNA: SVEČANA VEČERNJA UOČI BLAGDANA SV. ŠIMUNA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svečanu Večernju uoči blagdana sv. Šimuna, zaštitnika Grada Zadra, u srijedu 7. listopada u svetištu sv. Šimuna u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Bogobojazan i pravedan Šimun koji je u Isusovo vrijeme živio u Jeruzalemu opisan je u Lukinom evanđelju, kad su Marija i Josip po Mojsijevom zakonu donijeli dijete Isusa u hram prikazati Gospodinu. Primajući dijete Isusa u svoje naručje, Šimun je blagoslovio Boga riječima: „Sad otpuštaš slugu svojega, Gospodaru, po riječi svojoj, u miru! Ta vidješe oči moje spasenje tvoje, koje si pripravio pred licem svih naroda: svjetlost na prosvjetljenje naroda, slavu puka svoga izraelskoga“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Ovogodišnje obilježavanje našeg svetog zaštitnika je u vremenu kad se u Vatikanu odvija redovita sinoda biskupa koja raspravlja o zvanju i poslanju obitelji u svijetu. Na uočnicu početka rada sinode, papa Franjo je na bdjenju rekao da je obitelj svjetlo u tami svijeta. To se nadovezuje na misao koju je Šimun izgovorio, prikazujući Isusa u hramu, da je on svjetlost na prosvjetljenje naroda“ rekao je mons. Puljić, naglasivši papin poziv da se moli kako bi Duh Sveti podržavao sinodske oce u njihovom hodu i radu. „To je jako važno. Osjetili smo to za vrijeme izvanredne sinode, kada su se stvari na sinodi odvijale kako jesu, a na medijskom prostoru čuli smo i čitali svašta. Zaista je potrebna asistencija Duha Svetoga. Duhu Svetom ćemo preporučiti rad sinode. Jer, govor je o obitelji, božanskoj instituciji koja je svjetlo u tami svijeta, koliko god bilo slabo“ rekao je mons. Puljić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Podsjećajući na papin poticaj da se prepozna dragocjeno iskustvo braka i obitelji, cijeni i naviješta sve što je u tom iskustvu lijepo, dobro i sveto, papa je poželio i da se prihvati stanje ranjivosti i teškoća u braku koje stvaraju ratovi, bolesti, tuga i ranjeni odnosi. „Ali, neka se ne zaboravi kako je evanđelje ta radosna vijest od koje uvijek valja iznova započeti“ rekao je papa Franjo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nadbiskup Puljić je govorio o značenju sinode. Tu je instituciju prije pedeset godina ustanovio bl. Pavao VI. (15. rujna 1965.). Riječ je grčkog podrijetla, sinodos, a znači hoditi zajedno. „Biskupsku sinodu može se definirati kao skupštinu predstavnika katoličkog episkopata koja ima savjetodavnu ulogu i pomaže papi u upravljanju općom Crkvom. Njena je zadaća raspravljati o pitanjima koja se po nalogu pape imaju proučiti te iznijeti prijedloge i želje dok sinoda traje. Ali, sinoda ne rješava pitanja i probleme niti o tomu donosi neke odluke. Ona nema učiteljsku ili pravnu ulogu, već samo pastoralnu i savjetodavnu“ rekao je mons. Puljić, podsjetivši na papine riječi da sinoda nije parlament čije odluke imaju izvršnu vrijednost, nego institucija koja izriče mišljenje i savjetuje papu, a on onda donosi odluke. „Uloga rimskog prvosvećenika na sinodi odražava njegov primat u upravljanju općom Crkvom. Jer, papa saziva, potvrđuje izbor članova, određuje o čemu će se raspravljati. On predsjeda sinodi, zaključuje njen rad ili obustavlja i raspušta njen rad“ rekao je mons. Puljić. Predstavio je rad sinode o obitelji na kojoj sudjeluje 270 sinodskih otaca (107 iz Europe, 64 iz Amerike, 54 iz Afrike, 36 iz Azije i 9 iz Oceanije).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

HBK predstavlja požeški biskup mons. Antun Škvorčević, a BK BiH vojni ordinarij mons. Tomo Vukšić. Prisutna su 24 stručnjaka i 18 bračnih parova te 14 ‘bratskih delegata’ iz drugih nekatoličkih zajednica. Rad sinode u tri tjedna podijeljen je u tri dijela, shodno sadržaju pripremnog dokumenta, Instrumentum laboris. To su izazovi za obitelj danas, razlučivanje obiteljskog zvanja i poslanje obitelji u svijetu. Sinodski oci imaju prigodu intervenirati u dvorani o nekoj temi iz radnog dokumenta te u manjim jezičnim skupinama, od po dvadesetak članova, raspravljati o onome što se bude tražilo. Vijeće od deset članova, koje je imenovao papa, sastavit će konačno izvješće, Relato finalis, o kojem će biskupi glasovati 24. listopada i ono će biti predano Svetom Ocu za doradu i objavu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Naučili smo govoriti o duhovnim zvanjima, zvanjima svećenika i redovnika. Rijetko govorimo da je obitelj zvanje, koje Bog poziva i potiče da se ostvaruje u životu nošen idealima“ rekao je mons. Puljić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Istaknuo je papinu poruku na bdjenju uoči sinode, da se Crkva koja nastoji biti vjerna svom Zaručniku i svom nauku, ne boji zasukati rukave kako bi polila ljudske rane uljem i vinom. „Ne gleda na to iz staklenog dvorca kako bi sudila ili razvrstavala ljude; ne boji se jesti i piti s carinicima i grešnicima. Ona širom otvara vrata kako bi primila one koji se kaju ili imaju kakvu potrebu, a ne samo one koji su pravedni ili vjeruju da su savršeni. Crkva se ne stidi brata koji je posrnuo i pao. I ne pravi fintu da ga ne vidi, nego mu pomaže da ustane i krene, ohrabruje ga da nastavi hod s nadom i vjerom“ podsjetio je na papine riječi mons. Puljić, zaključivši s molitvom za blagoslovljen rad sinode Isusu, Mariji i Josipu u kojima je sjaj istinske ljubavi: Sveta Nazaretska obitelji, učini naše obitelji mjestima zajedništva i prostorom molitve, pravom i istinskom školom evanđelja i malim domaćim crkvama.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nakon liturgije bdjenja, svećenici i puk počastili su moći sv. Šimuna čije tijelo neraspadnuto počiva u dragocjenoj škrinji iznad glavnog oltara u svetištu, a otvara se uz svečev blagdan i otvoren je pogledu vjernika u molitvi tjedan dana od svetkovine sv. Šimuna.

Ines Grbić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA