HVAR: BLAGDAN SV. STJEPANA I., PAPE I MUČENIKA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U Hvaru je 2. listopada ove godine svečano proslavljena svetkovina pape i mučenika sv. Stjepana, zaštitnika grada i Hvarsko-bračko-viške biskupije, koji se slavi i kao Dan grada Hvara. Slavlje je započelo u četvrtak 1. listopada navečer uoči blagdana pjevanom Večernjom u katedrali, a nakon Večernje pred katedralom je izveden prigodni program i proglašeno otvorenje slavlja. Na samu svetkovinu, prije podne u hvarskoj prvostolnici svečanu misu predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik HBK, u koncelebraciji biskupa domaćina Slobodana Štambuka, šibenskoga Antu Ivasa, dubrovačkoga Matu Uzinića, izaslanika splitsko-makarskog nadbiskupa te više svećenika i redovnika iz župa Hvara, Brača i Visa. Prije početka mise mnoštvo vjernika sudjelovalo je u veličanstvenoj procesiji preko Trga sv. Stjepana, u kojoj su nošene svečeve moći.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mons. Puljić na početku propovijedi osvrnuo se na Matejevo Evanđelje u kojemu se govori o oluji koja je zahvatila apostole dok su u noći plovili lađom preko jezera. Olujni vjetar i valove, te prestrašene apostole umirio je Isus koji se iznenada pojavio. Olujni vjetar i silni valovi predstavljaju sve nevolje i nepogode kroz koje je Crkva u prošlosti prolazila, ali nikada “crkvena lađa” nije potonula, jer je imala dobrog “kormilara” Isusa. Stoga se ne treba bojati ni danas unatoč brojnim neprijateljima Crkve i kršćanstva, jer je Krist sagradio Crkvu na stijeni koju “ni vrata paklena ne će nadvladati”, naglasio je nadbiskup Puljić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Suvremene “oluje i vjetrovi” koji udaraju na Crkvu zapravo je stanje duha u društvu, koje promiču manipulatori javnog mnijenja, kojima je cilj da među ljudima zavlada mentalna anarhija i masovno ludilo, oni koji zagovaraju življenje bez pravog puta i bez cilja. Takvo stanje duha su u 19. i 20. stoljeću proizvodile razne ideologije poput pozitivizma, liberalizma, fašizma i komunizma. Još i danas osjećamo i trpimo posljedice tih “izama”, čiji su vođe i sljedbenici nastojali graditi društvo bez Boga, u kojemu se istinske ljudske i kršćanske vrednote proglašavaju nazadnima i konzervativnima, a napredno je za njih ono što je nemoralno i nenormalno.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sve spomenute ideologije nisu čovjeka učinile boljim, naprotiv u društvima zapadne civilizacije sve je manje ljudskosti, mnoge obitelji se raspadaju, a ljestvica vrednota je izokrenuta. Crkva u Hrvata dobila je posebnu potporu i ohrabrenje 1998. godine kada je tadašnji papa Ivan Pavao II. proglasio blaženim Alojzija Stepinca, koji u ovom našem vremenu može kao mučenik stati na čelo svih progonjenih u teškim vremenima fašizma i komunizma. Naš blaženik Alojzije Stepinac može nam biti uzor i putokaz. On se nije bojao ni okova ni zatvora, plašio se jedino da ne bi iznevjerio Boga i svoj hrvatski narod. Stoga bismo, istaknuo je mons. Puljić, trebali poslušati riječi iz biblijske Knjige Mudrosti koje nas upućuju da se ne bojimo i da ne budemo lutalice bez puta i tražitelji bez cilja, jer nam i bl. Alojzije Stepinac i svi sveci kazuju put i cilj. U tome će nas uvijek podržavati i pomagati Isus koji nas tješi: “Ne bojte se, ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta!”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I papa Stjepan I., zaštitnik te trootočke biskupije, u svom kratkom pontifikatu od tri godine osjetio je na vlastitoj koži što znače valovi izvana i vjetrovi iznutra, rekao je nadbiskup Puljić. „U njegovo vrijeme, kao uostalom u vrijeme prvih nekoliko stoljeća, Crkva je bila izložena velikim progonima izvana, ali i brojnim herezama i sukobima iznutra. Isus joj je to i najavio jer je u svojoj božanskoj prodornosti vidio mnoštvo onih koji će istinu primati polovično. Vidio je i one koji će pod “firmom istine” širiti laži i zavođenja, kao i one koji će istinu okretati na svoju. Ali, vidio je i one koji će proslaviti Isusovo ime vjernim služenjem i slavnim mučeništvom poput današnjeg sveca, pape Stjepana“ istaknuo je mons. Puljić, rekavši da Isus nije obećao Crkvi sigurnost i zaštitu od poteškoća i problema. Ali, obećao je svoju potporu i pomoć.

DSCN8390„Dapače, sagradio je Crkvu na stijeni koju ni vrata paklena neće nadvladati, jer On je s njome u sve dane do svršetka svijeta. Crkva je stoga uspješno brodila i nije se bojala ni napada izvana, a niti razdornih sila iznutra. A nju je kroz stoljeća pogađalo unutarnje rastakanje i izvanjsko ugrožavanje. Udaralo se nemilosrdno po njezinoj strukturi i obaralo na hijerarhiju i na sve što u njoj predstavljalo red: na dogmu, zakon, zapovijed, pravila i propise. Bilo je trenutaka kad se Crkvu htjelo desakralizirati i posvjetovnjačiti; zanijekati joj njezin nadnaravni karakter i nadzemaljski autoritet. Ili, učiniti da bude udruga za rješavanje socijalnih pitanja, u službi zemaljskog progresa i materijalnog blagostanja ljudi. Hvala Bogu da tome nije podlegla, nego se ravnala prema zakonima mudrosti koju nam Božja Riječ nudi i predaje“ poručio je zadarski nadbiskup.

DSCN8374Na kraju propovijedi nadbiskup Puljić je naglasio da u štovanju svetaca trebamo slijediti naše očeve koji su kroz minula stoljeća štovali i slavili svece i mučenike i u tom duhu danas molimo sv. Stjepana i sve svete da nas zagovaraju kod Gospodina, koji neka nam dade milost da činimo ono što nas je učio i što nas i danas u Evanđelju uči Isus.

DSCN8329Liturgijsko pjevanje na misnom slavlju izvodio je katedralni zbor pod ravnanjem maestre Klare Milatić uz pratnju na orguljama prof. Jasne Fistonić. (IKA)

DSCN8335

DSCN8366

DSCN8368

DSCN8371

DSCN8378

DSCN8383

DSCN8382

DSCN8415

DSCN8399

DSCN8405DSCN8398