KRŠTENJA U TRI VELIKE OBITELJI NA RELJI U ZADRU

OLYMPUS DIGITAL CAMERAZadarski nadbiskup Želimir Puljić za vrijeme svečanog misnog slavlja koje je na Nedjelju Božjeg milosrđa 12. travnja predvodio u župnoj crkvi Rođenja sv. Ivana Krstitelja na Relji u Zadru krstio je troje djece u tri velike mlade obitelji: Kristijana, peto dijete u obitelji Josipe i Darija Birkića, Emanuela, šesto dijete Zrinke i Vedrana Frakina te Dominika, sedmo dijete Katarine i Denisa Pleslića. Zajedno u te tri obitelji živi osamnaestero djece.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„To nije često. Hvala Bogu da ima sve više obitelji koje cijene djecu, vole i imaju djecu. To je blagoslov za mjesto, župu i Crkvu, domovinu i narod“ rekao je mons. Puljić, istaknuvši da je Mali Uskrs uvijek bio dan novokrštenika, onih koji su kršteni u uskrsnoj noći, a tjedan potom u nedjelju bi se slavio njihov dan. Stoga Mali Uskrs uvijek ima posebno značenje u liturgiji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Crkva je svjesna i uvjerena da je dobro društva duboko povezano s dobrom obitelji pa osjeća svoje poslanje navješćivati Božji naum o braku. Crkva daje podršku, nudi objašnjenje i evanđeosko rasvjetljenje svima koji traže istinu o braku i obitelji. Bogu zahvaljujemo za dar života i roditelje koji su pokazali otvorenost životu. Molimo za sve obitelji, da ih Bog blagoslovi, pomaže svojom nazočnošću, a djeca da budu poslušna i zahvalna roditeljima„ poručio je mons. Puljić, istakuvši da je obitelj u središtu crkvene pozornosti i pastorala.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Želimo dati do znanja svim obiteljima da je obitelj božanska institucija, nositeljica budućnosti Crkve i naroda. U njene temelje ugrađena je ljubav. Želimo zahvaliti uskrslom Kristu koji je došao na svijet, rodio se u obitelji te utjelovljenjem i rođenjem iskazao osobitu čast toj svetoj stvarnosti obitelji i braka uzdignutog na razinu sakramenta“ rekao je mons. Puljić, podsjetivši da je sv. Ivan Pavao II., koji je bio papa obitelji, govorio kako su obitelji podvrgnute brojnim pritiscima koji je nastoje uništiti. Crkva je pozvana braniti istinu i navještati o toj božasnkoj instituciji. Za vrijeme mise, vjernici su obnovili krsno obećanje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMons. Puljić je podsjetio kako je prvo krštenje koje je podijelio kao zadarski nadbiskup po dolasku na službu u Zadar bilo upravo djetetu obitelji Frakin, petogodišnjoj Miji Stošiji. Također, u obitelji Pleslić troje djece je krstio zadarski nadbiskup. Mons. Puljić krstio je Luku i sad Dominika, a blagopokojni nadbiskup Ivan Prenđa krstio je Zvonimira. Zanimljivo je i da su Vedran Frakin i Denis Pleslić, koji su krstili šesto i sedmo dijete, vjenčani kumovi. Svim tim obiteljima podrška su njihovi roditelji i neokatekumenska zajednica.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJosipa Birkić je djelatnica zadarskog Doma zdravlja, a suprug Dario Hrvatskih autocesta. U braku su jedanaest godina. Najstarije njihovo dijete, Lucija Danijela, ima deset godina, slijede, Marija, Antonija, četverogodišnji Jakov i krštenik Kristijan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAZrinka Frakin je knjigovođa, a suprug Vedran ing. telekomunikacija. U braku su dvadeset godina. Najstarije njihovo dijete Sara ima osamnaest godina, slijede Ema, Lovre, Lea Ana, petogodišnja Mia Stošija i krštenik Emanuel. Katarina Pleslić je predškolski odgojitelj, a suprug Denis ing. strojarstva, radi kao profesor u školi. U braku su dvadeset i jednu godinu. Njihov najstariji sin Tomislav ima dvadeset i jednu godinu, slijede Valentina, Karlo, Karmen, Zvonimir, trogodišnji Luka i krštenik Dominik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U župi na Relji ujedno je bio i euharistijski dan cjelodnevnog klanjanja pred Presvetim, te je župnik i gvardijan fra Ivan Paponja pozvao župljane na zahvalnost i pobožnost euharistijskom Isusu u Godini euharistije u zadarskoj nadbiskupiji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIzjave roditelja: “Odgojiti kršćansku djecu nije lako”

„Ne treba imati straha. Treba se otvoriti životu, Bog providi i daje hrabrost. Bog sve vodi. Nama brojna djeca znače otvoreno srce i duša, otvorena kuća. Živimo u obitelji gdje djeca odrastaju u vjeri“ kaže Josipa Birkić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAZa Emanuela, kojem je zbog živahnosti za vrijeme mise nadbiskup predvidio da bi mogao biti pjevač, majka Zrinka Frakin kaže: „Neka pjeva Bogu. Ima razloga slaviti Boga. Sretni smo i zadovoljni u velikoj obitelji. Ljubljen je od sve braće i sestara. Bogu smo zahvalni što ga imamo. Kad je rođen, bio je sitan. Odmah sam rekla da će narasti od ljubavi braće i sestara. I zaista je tako. Bogu hvala na ovom danu. Od jutra su mi suze cijelo vrijeme u očima. Mi se svi poznajemo u župi“ kaže Zrinka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJe li naporno odgajati toliko djece? „Najteže je u domeni odgoja. Željela bih stvarno da ih odgojimo kako Bog hoće. To nije lako. Odgojiti kršćansku djecu danas nije lako. To mi je jedino važno. Uvijek želim neko savršenstvo, težim da sve bude dobro. Htjela bih da oni budu savršeni, da sam ja savršena majka, muž savršen otac. A savršenstva nema. Tu budem malo pokolebana, ali sve je dobro, Bogu hvala“, kaže Zrinka. Nisu osjetili da su ikome sablazan niti je naišla na neugodnosti iz okoline, dapače. „Kad sam bila trudna, znači mi kad mi se kaže ‘Bravo, svaka čast, hajde’. To me hrabri, to mi daje snage da idem naprijed, diže me u trenucima kad pokleknem i kad mi je teško“ kaže Zrinka. Kao djevojka rekla je da će imati šestero djece, i sad je tako. To je bio više neki hir, kaže, no Providnost ga je učinila stvarnim.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Počašćena sam, drago mi je da smo sve tri obitelji krstile djecu. Presretna sam. Ima teških i lakših dana. Sve u svemu, guram i sad ne mogu zamisliti život bez ijednog od njih. To mi je najnormalnije. Svaki dan bude s poteškoćama, ali i puno veselja i radosti. Teško je uvijek biti strpljiva, pribrana, požrtvovna, što se očekuje od majke. Moram priznati da padam u toku dana, sto puta se izmjenjuju ta stanja. Uvijek nastojimo imati strpljenja, razumijevanja. Nije uvijek lako, biti uvijek tu za njih“ kaže Katarina. Mislila je da će imati puno djece, ali ne baš sedam. „Hvala Bogu, stvarno sam sretna. Novac je potreban za život, ali nije nužan i nije rješenje za sve probleme. Dragi Bog providi“ poručuje Katarina Pleslić.

Ines Grbić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA