USKRS, MISNO SLAVLJE U KATEDRALI – PROPOVIJED MONS. PULJIĆA

“Vi znate što se događalo po svoj Judeji.. kako Isusa, koji je prošao zemljom čineći dobro, smakoše i razapeše. Ali, Bog ga uskrisi u posljednji dan. Mi smo tome svjedoci!”  Tako apostol Petar kao živi svjedok opisuje događaj koji se zbio “u prvi dan tjedna, u ranu zoru”. Zbog toga se od početka Crkva sabirala na taj dan blagovati Euharistiju i slaviti događaj spasenja. Tog jutra, naime, raspeti i pokopani Krist je uskrsnuo.

Već 13 stoljeća pjeva se po našim crkvama uskrsna pjesma “Kraljice neba raduj se!” Raduj se Djevo, kraljice Hrvata; naša majko, naša zoro zlatna. Zahvalni za dar uskrsne vjere mi ćemo i ove godine jedni drugima čestitati uskrsne blagdane uz poklik: Gospodin uskrsnu doista, alleluja! Zahvalni smo našim pređima što su u teškim razdobljima povijesti ustrajali i ostali vjerni Kristu, Crkvi i svojim narodnim korijenima. A, nije bilo lako. Jer, brojni su protivnici križa i evanđelja obilazili ovim krševitim kamenjarom, zavodili i odvodili, plašili i progonili ljude kako bi vjeru zatrli, a narodna i kulturna obilježja izbrisali. Zaboravili su ”tko je na goloj stini svoju povist naučio pisati, tom ne može nitko spomen izbrisati”. Ispunjen vjerom u Uskrsnuloga te siguran u sebe naš je čovjek znao i u najtežim trenucima da će “minuti bol i nestati jad”, a iza svake nevolje i oluje ponovno će sunce ogrijati.

Na početku trećeg tisućljeća naša Crkva zadarska svjedoči i propovijeda istu radosnu vijest spasenja: Uskrsnuo je kako je rekao, aleluja! Upirući svoj pogled prema nebu, a nošena snagom Duha Svetoga, ona se ne umara iz sveg srca pjevati: “Znamo da si doistine, uskrsnuo Božji Sine!” I kao što nas božićna noć svake godine obraduje rođenjem djeteta koje donosi radost i toplinu, tako nas i uskrsna noć još više obraduje. Ona, naime, pokazuje kako Bog ne može bitku izgubiti. On nikada ne gubi. Uskrsno jutro zapravo objavljuje kako je njegova uvijek zadnja. Jer, Uskrs je pobjeda svjetla nad tamom, ljubavi nad zloćom, istine nad lažima i duha nad materijom. Uskrsno pak jutro ispunja duša svakog vjernika nadom i utjehom u Krista koji je nepomućeno svjetlo u povijesti ljudskog mraka, središte i raskrižje povijesti, njezin smisao i njezino otkupljenje.

Ispunjeni tom uskrsnom vjerom mi donekle shvaćamo Petrove riječi kako smo postali “rod izabrani, kraljevsko svećenstvo, sveti puk, narod stečen naviještati silna djela onoga koji nas iz tame pozva k divnome svjetlu svome” (1 Petr 7, 9). A u kontekstu Liturgije bdijenja prisjećamo se dana kad smo po sakramentu krštenja postali djecom Božjom. Pa sa zahvalnošću obnavljamo svoja krsna obećanja i ispovijedamo vjeru u Isusa  Krista, koji je “isti jučer, danas i sutra”.

Poželio bih stoga neka nam ovogodišnji Uskrs bude prigoda sjetiti se dana i mjesta svoga krštenja i naših vjerskih korijena. Nedjelja Kristovog uskrsnuća jest dan posvećen Gospodinu. Ali i dan našeg obiteljskog zajedništva koji je najbolje opisan u onom geslu iz Nina: “Hrvatska katolička obitelj dnevno moli, i nedjeljom misu slavi”. Svima onima koji su u ovo korizmeno vrijeme osjetili blagodati molitve i sakramentalnog života, želim plodne i blagoslovljene uskrsne dane. Onima pak koji govore drugim jezicima, a ispovijedaju istu vjeru u Gospodnje uskrsnuće, izražavam srdačne čestitke na jeziku Crkve, na latinskom: Resurrexit Dominus sicut dixit! Hymnum dicimus Domino Deo nostro, Alleluia. (Uskrsnuo je kako je rekao, pa pjevajmo himne Gospodinu Bogu našemu, aleluja!)

U ovoj euharistijskoj godini i Godini posvećenog života želim blagoslovljen i sretan Uskrs svećenicima, redovnicama i redovnicima da budu širitelji uskrsne radosti i pouzdanja u Boga. Neka svakome odgovaraju i svjedoče tko ih za upita za razloge nade koja je u njima. Sretan Uskrs predstavnicima građanske vlasti koji su pozvani snagom službe ugrađivati u temelje države vrednote mira, tolerancije, pravde, poštivanja i solidarnosti, te odstranjivati sve što rađa malodušjem i pesimizmom. Blagoslovljene uskrsne blagdane učiteljima i odgojiteljima mladih naraštaja, liječnicima i bolničkom osoblju, obrtnicima, ratarima i pomorcima i svima koji u znoju lica svoga zarađujete kruh svoj svagdanji.

Uskrsnuli Krist je naš Put, Istina i Život. On je središte i smisao svega. I nema pod nebom drugog imena dana ljudima po kojem se možemo spasiti, osim imena Isusa Krista (Dj 4, 12). U toj vjeri svima od srca želim blagoslovljene i sretne uskrsne blagdane i obilje uskrsne milosti, s anđeoskim poklikom: Uskrsnuo je kako je rekao,  Aleluia! Sretan Uskrs!

† Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

 Katedrala sv. Stošije, 5. travnja 2015.