VELIKA SUBOTA: USKRSNO BDJENJE U KATEDRALI SV. STOŠIJE

OLYMPUS DIGITAL CAMERASvečano uskrsno bdijenje s blagoslovom novog ognja na Veliku subotu 4. travnja u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. „Započeli smo liturgiju vjerničkog bdjenja uz vatru pod vedrim nebom. Kao da se time želi reći: ovo je nebeski, svemirski događaj! Ovo je nadpovijesna milosna stvarnost koju nam Krist po svome križu, muci, smrti i uskrsnuću objavljuje. Sin Božji silazi iz krila Očeva, iz društva Duha Životvorca u zagrljaj smrti, kako bi nas izveo iz tame u svjetlost, iz smrti u život, iz grijeha u milost i svetost! Zato je raspjevana liturgija vazmenog bdjenja: od svjetla i riječi do vode i euharistije. To je liturgija koja spaja nebesko sa zemaljskim, a povezuje božansko s ljudskim“ rekao je nadbiskup, dodavši da je ta lijepa noć bogata sadržajem i simbolima – od vatre, ognja, uskrsne svijeće kojoj se kliče i pjeva svečanu himnu, do Službe riječi koja odvodi u otajstvo koje se slavi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Nijedna druga noć ne može se mjeriti s ovom noći. U njoj slavimo najdulje bdjenje, najsvečanije slavlje i najčudesnije događaje. U svečanom hvalospjevu uskrsnoj svijeći Crkva pjeva da je ta noć svjetlošću stupa raspršila tmine grijeha, vraća milosti i pridružuje svetosti. U toj noći je Krist raskinuo okove smrti i kao pobjednik od mrtvih ustao. U liturgiji ove svete noći isprepliću se tolike zbilje i događaji naše vjere. Tu se u tren prelazi iz jednog svijeta u drugi: iz tame u svjetlost, iz smrti u život, od grijeha u milost i svetost. Orkestralnu svečanost ove noći tvore: liturgija svjetla, liturgija riječi, liturgija vode i krštenja i euharistija“ rekao je mons. Puljić, istaknuvši kako je te noći sve na nogama.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIsus koga smo sažalijevali u muci, patnji i svemu što je pretrpio za nas, nadvladao je, pobijedio je. Zato, neka se Božji narod veseli, jer Spasitelj koji je bio strašno mučen, pobijedio je, uskrsli je, rekao je mons. Puljić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU toj noći dogodilo se nešto jedinstveno u povijesti ljudskog roda: raspeti i pokopani Krist je uskrsnuo. „O tom događaju svjedoče prvi vjesnici i svjedoci Kristovog uskrsnuća. Njegovo uskrsnuće je kamen temeljac naše vjere. Uskrsli Krist je nepomućeno svjetlo u povijesti ljudskog mraka i tame. On je njeno središte i raskrižje. On je njen smisao i otkupljenje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOva se večer nadovezuje na ono što smo slušali i pratili kroz liturgiju muke našeg Gospodina gdje je Mesija prikazan kao Janje Božje, kao onaj koji sluša što Jahve određuje, nosi križ na Golgotu i na njemu umire za naše spasenje. U Velikom petku otkrili smo misterij velikog boja između ljubavi koja se bezrezervno predaje i tajne zla koja će se očitovati u neshvatljivoj mržnji i neprijateljstvu. Nasuprot prijekora ‘Puče moj, što učini tebi’, u Bdjenju odjekuju riječi satnika: ‘Zaista, ovaj čovjek bijaše Sin Božji!’“ zaključio je nadbiskup Puljić.

 Ines Grbić

 

 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA