CVJETNICA U ZADRU

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Premalo poznajemo dimenzije božanskog srca. Samo u toj dimenziji dobrote i milosrđa može se razumjeti zašto je Isus Petra koji ga je tri puta zatajio odabrao da bude njegov vidljivi namjesnik na zemlji“ istaknuo je zadarski nadbiskup Želimir Puljić u homiliji misnog slavlja koje je na Cvjetnicu, nedjelju Muke Gospodnje 29. ožujka, predvodio u katedrali sv. Stošije u Zadru.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA“Budući da je Petar iskusio kako je slab, tri pada zatajivanja, nakon kajanja i uskrsne pobjede tri puta je ispovjedio da ljubi svoga Gospodina. Kajanje, oproštenje i ljubav  prepoznatljiv je troplet Isusovih učenika i njegove Crkve. Hvala ti, Isuse, za tu spoznaju. Hvala ti za tvoju muku, ljubav i praštanje“ rekao je nadbiskup, poželjevši da nam Krist pomogne upoznati naše slabosti, padove i grijehe, te da nas potakne sakramentom ispovijedi, poput raspetog razbojnika, tražiti njegovo kraljevstvo, jer to nam je dosta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIstaknuvši događaj milosnog susreta Isusa i raspetog razbojnika njemu s desna, nadbiskup je rekao kako  razbojnik s desne strane, Dizma, ide s njim u nebo jer ga je zamolio da ga se sjeti kad dođe u svoje kraljevstvo. „Razapet između neba i zemlje, fizički izmoren i shrvan, Isus otvara vrata raja i osvaja jednu dušu. Taj primjer spašenog razbojnika pokazuje kako je Isusu stalo do spasenja ljudi, do spasenja nas samih. Čini se kako mu je stalo više do našeg otkupljenja i spasenja nego nama samima. Pritom ne gleda na naša bezakonja, nego na raskajano i ponizno srce koje neće prezreti“ rekao je mons. Puljić, naglasivši da Isus kao dar želi naše grijehe, da ih njemu predamo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERACvjetnica je nedjelja Isusovog ulaska u Jeruzalem, u tjedan Kristove muke kako ju je najavio prorok Izaija, a teološki opisali apostol Pavao i evanđelist Marko. Teško je bilo u Isusu prepoznati lice Božje. „Sin Božji dolazi s neba na zemlju, iz krila Očeva i društva Životvorca, u zagrljaj smrti. Strašno i neshvatljivo otajstvo najdubljeg poniženja. Ali, ta je poslušnost  razlog što ga je Bog uzvisio i dao mu ime nad svakim imenom“ rekao je nadbiskup Puljić. Naglasio je da u mislima o Mesiji koji pati i umire, pratimo i mnoštvo ljudi koji su pošli za Kristom: mučenici, velikani i heroji povijesti koji su cijenili slobodu duha i nisu se bojali okova, kako ne bi bilo okovano Evanđelje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Divimo se i Bogu zahvaljujemo za njihovo neustrašivo svjedočanstvo. Mislimo na mnoštvo nezapaženih svjedoka u školama, bolnicama, trgovinama i tvornicama diljem svijeta, kojima su se kao i Isusu mnogi podrugivali i mahali glavom, jer su vjerovali, molili se, djecu kršćanski odgajali i slavili sveta otajstva“ rekao je mons. Puljić, potaknuvši sve da bdiju, kao što je Isus svojih troje učenika, koji su bili s njim i na Taboru i vidjeli preobraženje, uzeo sa sobom da mu budu potpora.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Bdijte, primakao se čas. Potreseni smo onim što Isus govori. Upućuje vapaj Ocu, osjeća da se primaknuo kraj, zna da mu je ići na kalvariju, zna sve što ga čeka, ali moli ako može, neka ga mimoiđe taj kalež. Što ćemo Isusu darovati za Uskrs, što ćemo ga zamoliti i od njega tražiti? Shvaćamo li smisao i poruku Kristovih riječi da nije došao zvati pravednike, nego grešnike. Velika je radost u nebu zbog grešnika koji se kaje i čini pokoru“ istaknuo je mons. Puljić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMisa je počela u crkvi sv. Marije kod benediktinki gdje je nadbiskup blagoslovio maslinove grančice, odakle se puk uz pjevanje korizmenog prijekora u procesiji uputio prema katedrali sv. Stošije, gdje je pjevana Muka našeg Gospodina po Marku.

 Ines Grbić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA